Ziare.com

De la cititori: Cum traseaza Google granite noi

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 22:07

   

De la cititori: Cum traseaza Google granite noi
Daca nu ar fi adevarat ar fi de ras. Daca nu as fi vazut scris, as fi crezut ca e o gluma. Daca situatia nu ar fi atat de tensionata intre Nicaragua si Costa-Rica, as spune ca nu-i bai. Numai ca totul este adevarat, nu este o gluma, nu este o eroare de stire.

Nicaragua s-a folosit de o eroare Google care a pus pe Internet o harta in care granita dintre cele doua state este usor modificata in favoarea sa. Un comandant militar din Nicaragua a profitat de aceasta eroare si a inaintat in teritoriul national costarican, pe raul San Juan, care costituie granita dintre cele doua state si a pus steagul tarii sale pe insula Calero, care apartine de drept statului vecin.

Justificarea pe care a dat-o actului sau a fost "am folosit o harta Google". Asta imi aduce aminte de bombardarea ambasadei Chinei in Belgrad in mai 1999 de catre avioanele americane care "au folosit harti neactualizate".

Cum Costa Rica nu are armata, dupa cum mentionam si in articolul "Scutul secret de protectie al Romaniei", avand numai elemente interne, invazia nu a dus la declansarea unui razboi, totul s-a limitat la declaratii politice si proteste la nivel international. Acum, Costa Rica a cerut Google sa repare greseala, dar se pare ca Nicaragua doreste sa o mentina.

Cine se grabeste sa concluzioneze ca este o pura greseala sau o nebunie a comandantului care a trecut raul ce despartea cele doua tari, se inseala. In zona se gaseau forte ale armatei nicaraguane si de politie de partea cealalta, pentru ca Nicaragua se ocupa cu dragarea raului San Juan pentru a-i devia cursul.

Ei, acum situatia se schimba putin, iar "eroarea" este prea cusuta cu ata alba, ca sa fie doar o coincidenta. Amatorii de teorii ale conspiratiei, vor exploata subiectul probabil.

Mie personal, subiectul - ma refer la mutarea cursului raului - nu stiu de ce, imi aduce aminte de Bastroe. E iarasi o coincidenta? Nu stiu, dar stiu ca atunci Romania a cerut ajutor diplomatic si, spun gurile rele, nu numai, din partea NATO. Raspunsul primit a linistit spiritele si intentiile belocoase ale unora: "... este o problema de granita, rezolvati-o singuri."

Ei bine, ce intelegem de aici? Pai o data ca unele erori umane, aparent minore, pot duce la fapte tragice, iar un simplu specialist IT poate face doua tari sa inceapa razboiul dintr-o trasatura de condei.

Al doilea lucru, derivat din similitudinea cu situatia canalului Bistroe, este ca situatiile dintre doua tari se rezolva de regula intre ele, indiferent de apartenenta uneia sau alteia la cine stie ce aliante. Iar in caz de conflict, pana la luarea unei decizii la nivel de aliante, ONU sau alte organizatii, nu contezi decat pe propriile resurse. Pana sa se obtina aprobarile si solutiile aliatilor, te trezesti invadat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1407 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

salut

corect. Asa este. Pana sa vina NATO sau ONU sau UE sau mai stiu eu ce orgamizatie internationala sau mondiala suntem cu cizma pe gat si vorbim ruseste, pentru ca armata noastra este asa cum spui tu ca cea din Costa Rica, prin bunavointa carmaciului nostru iubit. Halal de el.

 

 

Cam fortzata paralela dintre raul San Juan si Canalul Bastroe!

Tzarile implicate, pozitiile lor geografice, dimensiunile, sunt radical diferite! Iar apartenentza noastra la NATO nu este, totusi, un lucru de neglijat, sau pe care Ukraina sa-l ignore!

 

 

Nu este fortata

In ambele cazuri, o tara intervine la granita cu cealalta fara sa aibe acordul tarii vecine . In a,bele , se pun probleme de drept international . In ambele tara mai puternica este cea care isi permite sa modifice granita . Singura diferenta este NATO . Insa pana sa se obtina toate semnaturile necesare , Ucraina poate fi in Bucuresti . Pentru ca noi incepem sa devenim Costa Rica .

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor