Ne asteapta al treilea razboi mondial sau prima pace universala?

Marti, 28 Mai 2013, ora 08:23
7230 citiri
Ne asteapta al treilea razboi mondial sau prima pace universala?

La intrebarea "Se va instala vreodata o pace definitiva si durabila pe planeta noastra?", cei mai multi sunt tentati sa raspunda negativ. Ei au observat, in primul rand, ca spiritul combatant face parte din natura noastra si a constituit pana acum baza de selectie naturala a speciei.

In al doilea rand, tot ei observa rolul important pe care acest spirit l-a jucat in evolutia si dezvoltarea societatii umane - observa Factroom.

Psihologul Steven Pinker de la Universitatea Harvard, care si-a petrecut multi ani din viata studiind actiunea violentelor si a razboaielor asupra evolutiei societatii, nu se grabeste insa cu asemenea concluzii.

Intr-un studiu de specialitate, bazat pe date statistice, el ajunge la concluzia ca "Astazi asistam la cea mai pasnica fila din istoria rasei umane".

El nu neaga faptul ca spiritul combatant, cu care a fost creat omul, face ca eventualitatea unui paradis terestru sa fie o utopie, dar nici nu admite ca vom fi obligati sa ramanem sclavii programelor predestinate din genele noastre.

Mai curand, vom gasi suficienta putere ca sa analizam si sa perfectionam conditia noastra primara.

Au fost evitate doua ocazii de mari confruntari

Datele statistice adunate de el referitoare la evolutia razboaielor, a genocidului, torturii, violentei, abuzului i-au permis sa demonstreze ca toate se inscriu deja demult intr-o evolutie marcata de un trend negativ.

Numarul de crime comise astazi in Europa, raportat la cele din Evul Mediu, a scazut de 10, pana la 50 ori, in functie de regiune.

Nivelul actelor de violenta exercitate de catre autoritatile statelor a scazut intr-o proportie si mai spectaculoasa. Ne referim aici la torturi, pedepse corporale aplicate maturilor si copiilor, flagelare, pedeapsa cu moartea.

Sclavia si actele despotice ale sistemelor autocratice au disparut intr-o buna parte a lumii si se diminueaza permanent in alte parti. Un mare razboi, cu toate consecintele sale, a fost efectiv evitat (criza rachetelor din China, criza sovieto-americana a anilor '80).

Nu putem nega faptul ca, pe parcurs, nu s-ar fi produs si importante derapaje, dintre care cele mai socante sunt cele doua razboaie mondiale din secolul trecut.

Cu toate acestea, dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, timp de aproape sapte decenii, nu am mai asistat la nicio confruntare intre marile puteri ale lumii. Istoricii si-au permis chiar sa denumeasca aceasta perioada ca "o pace mult prelugita".

Este adevarat ca am asistat chiar si in aceasta perioada la unele conflicte militare, dar victimele acestora au scazut in ultimele sase decenii de la 500.000 la 30.000 pe an.

In ce priveste victimele terorismului, care revolta intreaga lume dezvoltata, datele statistice arata ca numarul acestora este mai mic decat numarul persoanelor lovite de fulger in fiecare an.

Perspective de viitor

In opinia psihologului Steven Pinker, avem tot dreptul sa apreciem pozitiv atat trendul din ultimele decenii, cat si perspectiva pe anii ce urmeaza, tinand seama de unele criterii intervenite in viata sociala.

Intre tarile care au adoptat principiile vietii democratice putine ajung la confruntari militare, chiar daca ele inregistreaza o crestere numerica de la 12% la 60%.

Rolul crescand al femeilor in viata societatii si in poliitica actioneaza categoric in defavoarea conflictelor militare.

Dezvoltarea impresionanta a comertului international a creat o asemenea interdependenta intre state, incat eventualii beligeranti se vad descurajati din start, datorita complicatiilor economice pe care le-ar crea orice conflct.

Accesul la informatii si la cultura universala favorizeaza perspectiva unor relatii interumane mai prietenoase, in raport cu cele invrajbite de altadata.

Atata timp cat politica principalelor puteri ale lumii ramane indreptata impotriva violentei, pentru protejarea familiei, a copiilor, a minoritatilor etnice si pentru evitarea discriminarilor, acestea se dovedesc capabile sa stapaneasca tendintele spre conflict dintre statele mici.

In asemenea conditii, cei de la Universitatea Harvard nu vad probabila o noua mare confruntare globala, intr-un viitor apropiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#al treilea razboi mondial, #pace mondiala, #razboaie pace studiu , #razboi