Un razboi nuclear e tot mai probabil, declansat intentionat sau accidental, spun expertii: Intrebarea e cand, nu daca!

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 22:16
11593 citiri
Un razboi nuclear e tot mai probabil, declansat intentionat sau accidental, spun expertii: Intrebarea e cand, nu daca!
Foto: Arhiva Pixabay

Europa nu este imuna in fata riscurilor unui conflict nuclear, probabilitatea unui scenariu de acest fel fiind mai mare decat in timpul Razboiului Rece, avertizeaza Campania Internationala pentru Eliminarea Armelor Atomice, organizatie care a primit Premiul Nobel pentru Pace.

"Probabilitatea unui razboi nuclear este mai mare decat era in timpul Razboiului Rece, iar, daca nu vor fi eliminate armele atomice, problema se pune cand, nu daca sunt folosite arme nucleare, fie intentionat, fie accidental", a declarat miercuri in Parlamentul European, Beatrice Fihn, directorul Campaniei Internationale pentru Eliminarea Atomice, informeaza publicatia EUObserver.

Printre riscurile actuale privind un conflict nuclear se numara criza dintre Administratia Donald Trump si regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un.

Ministrul german de Externe in exercitiu, Sigmar Gabriel, a avertizat ca Europa este expusa riscurilor din cauza "relansarii cursei inarmarii nucleare".

"Semnele ca Rusia se reinarmeaza, nu doar conventional, ci si nuclear, sunt evidente. Europa trebuie sa lanseze initiative pentru controlul armamentului", a spus Sigmar Gabriel.

Administratia Donald Trump a pledat recent pentru masuri strategice de disuasiune, acuzand Rusia ca dezvolta arsenalul atomic, incercand sa produca inclusiv o torpila subacvatica, intercontinentala, autonoma si invizibila pe radare, care poate transporta ogive termonucleare.

"Rusia considera Statele Unite si Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenintari la adresa actualelor sale ambitii geopolitice", a anuntat Departamenul american al Apararii in raportul intitulat "Evaluare a Situatiei Nucleare".

"Agentia americana pentru Informatii Militare (DIA) estimeaza ca Rusia detine in prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu raza scurta de actiune, bombe neghidate si dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie.

De asemenea, DIA estimeaza ca Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin si torpile", precizeaza raportul. Specialistii Pentagonului confirma, pentru prima data, ca Rusia "dezvolta o noua torpila subacvatica, intercontinentala, cu ogive atomice si cu propulsie nucleara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razboi nuclear Rusia SUA Coreea Nord, #razboi nuclear , #razboi