Dosare declasificate: Serviciile secrete au ascuns dovezile crimelor nazistilor

Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:46
5837 citiri
Dosare declasificate: Serviciile secrete au ascuns dovezile crimelor nazistilor

Criminalii de razboi nazisti au scapat nepedepsiti pentru atrocitatile comise si din cauza ca dovezile au fost ascunse de catre serviciile de informatii americane si britanice. Mii de pagini de documente dezvaluie crimele de razboi pe care armata lui Hitler le-a facut in Europa de Est si de Vest.

Dovezile cruciale ale atrocitatilor savarsite de germani in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial aflate in Arhivele nationale din Marea Britanie si cele guvernamentale din Statele Unite au fost ignorate vreme de decenii, potrivit The Independent.

Aceste documente au fost examinate de-abia in ultimii patru ani de catre anchetatorii guvernamentali din Germania privind crimele de razboi, insa cei mai multi dintre suspecti au murit.

O mare parte din materialul original a fost colectat de catre serviciile de informatii ale Marii Britanii si Statelor Unite in timpul razboiului. De zeci de ani, documentele au fost tinute in secret de catre aceste servicii si mai ales in perioada Razboiului Rece, cand Marea Britanie si SUA nu au vrut sa-i alerteze pe sovietici asupra detinerii acestora.

"Toate materialele in cauza au fost cunoscute de serviciile de informatii britanice si americane si au fost desecretizate in anii '70 in SUA si in 1996 in Marea Britanie. Cu toate acestea, inainte de anul 2009, ele nu au fost utilizate niciodata pentru a urmari criminalii de razboi.

Nu este nicio indoiala ca un numar mare de criminali de razboi ar fi fost arestati si adusi in fata justitiei", a declarat istoricul Sonke Neitzel de la London School of Economics si co-autor al cartii: "Soldaten: On Fighting, Kiling and Dying", recent publicata.

"Este regretabil faptul ca serviciile de informatii din Marea Britanie si SUA nu au facut uz de aceste documente si nu le-au dat autoritatilor, in a doua parte a secolului al XX-lea, pentru investigarea crimelor de razboi, inainte ca multi dintre suspecti sa moara", a spus profesorul Neitzel.

Transcrierile inregistrarilor clandestine efectuate prizonierilor de razboi germani din Marea Britanie si SUA dezvaluie informatii despre mai multe tipuri de crime de razboi, inclusiv uciderea in masa a evreilor, omorarea prizonierilor de razboi, a civililor in operatiunile impotriva partizanilor si violarea femeilor din teritoriile ocupate de nazisti, atat in Europa de Est, cat si in cea de Vest.

Documentele releva dovezi ale crimelor de razboi care au avut loc in Rusia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Belgia, Franta, Italia si Grecia.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....