Evreii salvati de China in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cati au scapat de Holocaust

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 21:30
4739 citiri
Evreii salvati de China in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cati au scapat de Holocaust
Parcul din Shanghai FOTO: Facebook

O pagina impresionanta din istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial o constituie salvarea a zeci de mii de evrei de la Holocaust de catre China. Povestea reprezinta o adevarata "Arca a lui Noe" moderna, prin amploarea operatiunii.

Multe tari si orase de pe glob au restrictionat, in anii '30, intrarea evreilor, care incercau sa fuga de persecutia nazistilor lui Hitler. Insa, un oras care a deschis atunci portile pentru a primi acesti refugiati, fara viza, a fost Shanghai, potrivit BBC.

Desi, asezarea asiatica se gasea la peste 7.000 de kilometri de zonele unde locuiau evreii din Germania, Polonia si Austria, peste 20.000 dintre acestia au zburat spre China, scapand astfel de Holocaust, intre anii 1933 si 1941.

Viata la Shanghai pentru noii refugiati a fost pasnica si ei s-au putut adapta repede la viata orasului, alaturi de alte grupuri etnice, precum cea rusa. Evreii au fost bine primiti de catre locuitorii de aici, iar pribegii proveniti din Europa au creat niste comunitati puternice, construind scoli si avand o vibranta viata sociala.

In anul 1941, Japonia a cucerit Shanghai-ul, iar trupele imperiale instruite de nazisti au adunat toti evreii din oras si i-au inchis la Tilanqiao. Astfel, s-a nascut ghetoul din Shanghai, unde au fost adusi peste 15.000 de evrei.

"Spre deosebire de ghetourile din Europa, cel de aici nu a fost ingradit, dar a fost un loc deprimant. Imaginati-va sa fii doctor, avocat sau muzician in Viena si brusc sa fii somer in ghetoul din Shanghai", a declarat Dvir Bar-Gal, jurnalist si expert in istoria evreilor din oras.

In 1945, cand cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a terminat cu infrangerea Germaniei naziste si a Japoniei, trupele imperiale s-au retras de la Shanghai, iar multi evrei au zburat imediat spre Statele Unite, Australia si Canada. Astfel, daca orasul nu ar fi primit acesti refugiati, peste 20.000 de evrei nu ar fi supravietuit Holocaustului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
Tot mai mulți bătrâni singuri, în Japonia. O gospodărie din cinci este formată dintr-o singură persoană în vârstă
Tot mai mulți bătrâni singuri, în Japonia. O gospodărie din cinci este formată dintr-o singură persoană în vârstă
O gospodărie japoneză din cinci va fi formată în 2050 dintr-o persoană în vârstă care trăieşte singură, indică vineri un studiu, în contextul în care Japonia se confruntă deja cu...
#Holocaust, #evrei, #Al Doilea Razboi Mondial, #Japonia , #razboi