Confruntarea SUA-China din Extremul Orient riscă să scape de sub control

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 23:03
3912 citiri
Confruntarea SUA-China din Extremul Orient riscă să scape de sub control

Orientul Îndepărtat s-a transformat într-un loc periculos. Regiunea Indo-Pacifică este un termen geo-strategic. Acesta definește o zonă care găzduiește mai mult de jumătate din omenire, care este extrem de dinamică din punct de vedere economic și prin care este expediată o mare parte din comerțul global. În același timp, este un loc în care interesele celor două superputeri, China și SUA, se ciocnesc, împreună cu revendicările teritoriale concurente ale unor importante puteri regionale și mai multe conflicte nerezolvate.

Nici o țară, nici o alianță militară nu a exercitat vreodată control complet asupra întregii regiuni. Poate Imperiul Japonez în cel de-al doilea război mondial. Dar după ce a învins Japonia în 1945, SUA s-au impus ca putere de vârf din regiune, cu consecințe durabile, ca parte a Pax Americana, foștii inamici din timpul războiului au devenit aliați, dictaturile s-au transformat în democrații și națiunile afectate de sărăcie au prosperat - din Japonia și Coreea de Sud până în Taiwan, Malaezia și Singapore. Chiar și Vietnamul are relații de prietenie cu SUA în aceste zile.

Washingtonul ar dori să mențină această stare de lucruri și rolul său de putere supremă în Pacific. În prezent, abordarea Americii asupra regiunii este în primul rând una militară, cu patrule navale și o prezență extinsă a trupelor. Dar SUA caută, de asemenea, să consolideze alianțele politice, parteneriatele economice și cooperarea tehnică.

În acest timp, Beijingul încearcă să schimbe statul quo-ul și să mențină America la distanță. Pe plan economic, China a avut deja un anumit succes, devenind cel mai important partener comercial pentru aproape toți vecinii săi. În paralel, cel puțin în ultimii 10 ani, Beijingul și-a extins influența militară, prin modernizarea forțelor sale navale și aeriene și transformarea insulelor din Marea Chinei de Sud - care sunt, de asemenea, revendicate de alte țări - în avanposturi puternic înarmate.

La presiunea Chinei, la mijlocul lunii septembrie, Australia, Marea Britanie și SUA au stabilit o nouă alianță militară numită AUKUS. Ca parte a acordului, Washington și Londra vor furniza Canberrei submarine cu propulsie nucleară, marcând o schimbare semnificativă a echilibrului strategic de putere în regiunea Indo-Pacifică.

Aproape toate țările care joacă un rol strategic în Indo-Pacific investesc în armatele lor, inclusiv Coreea de Nord și de Sud, India și Taiwan, pentru a-și apăra interesele.

Dar, această confruntare poate scăpa de sub control. China a testat o rachetă nucleară hipersonică pe orbita terestră. Testarea s-a făcut în secret și a surprins serviciile secrete americane. SUA vede arma chinezilor ca pe o principală amenințare.Publicația Financial Times a oferit informații despre testul secret făcut de Beijing care a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbita joasă înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri.

Specialiştii au declarat că „planorul hipersonic” a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate și organizate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret. Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice „au luat prin surprindere serviciile secrete americane”.

Americanii au declarat de mai multe ori că văd inventivitatea chinezilor ca pe o armă și nu găsesc un motiv bun în testele lor, ba chiar sunt de părere că aceștia vor face multe tensiuni. Specialiștii au declarat că aceste rachete sunt greu de urmărit pentru adversari și nimeni nu a descoperit cum poți face față unui asemenea produs. China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice şi de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS). Și Coreea de Nord, celălat stat comunist din regiune, devotat Chinei. A anunțat că a testat o rachetă hipersonică.

Citeste si:
The Washington Post: Fără sprijinul aliaților, Statele Unite nu pot câștiga confruntarea cu China
The Washington Post: Fără sprijinul aliaților, Statele Unite nu pot câștiga confruntarea cu China
Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au discutat, săptămâna trecută, timp de aproximativ 3,5 ore în timpul unui summit virtual, desfășurat pe fondul diviziunilor...
Pentagonul va avea un birou de analiză a OZN-urilor. Îngrijorările care au stat la baza deciziei
Pentagonul va avea un birou de analiză a OZN-urilor. Îngrijorările care au stat la baza deciziei
Pentagonul a anunţat înfiinţarea ”Grupului de sincronizare privind identificarea şi gestionarea obiectelor aeriene” (AOIMSG), un birou însărcinat să adune şi să analizeze toate...