Iarna atomica: Cum ar arata planeta noastra dupa un razboi nuclear

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 20:24
17873 citiri
Iarna atomica: Cum ar arata planeta noastra dupa un razboi nuclear
Foto: Arhiva Hepta.ro

La inceputul anilor '80, oamenii de stiinta americani si rusi au schitat un scenariu sumbru: intr-un razboi dintre cele doua superputeri, fumul provenit de la incendiile provocate de explozii nucleare ar fi atat de dens incat ar bloca razele Soarelui, transformand Pamantul intr-un loc rece, intunecat si secetos, lipsit de vegetatie, pentru o lunga perioada de timp.

Scenariul a devenit cunoscut drept iarna nucleara. Nu am mai auzit prea multe despre acest viitor apocaliptic in ultimii ani. Insa cercetarile despre potentialul distructiv al razboiului cu arme atomice au continuat.

Cu toate ca Statele Unite si Rusia au hotarat, in 2010, sa isi reduca arsenalul nuclear, ambele tari au capacitatea nu doar de a provoca distrugeri instantanee, ci si de a determina temperaturile globale sa scada sub pragul inghetului, chiar si in timpul verii. Culturile agricole ar fi distruse, iar foametea ar putea ucide mare parte din omenire.

SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa

Insa nu numai superputerile ameninta planeta, se arata intr-un articol publicat pe site-ul New York Times si semnat de Alan Robock si Owen Brian Toon.

Alan Robock este profesor de stiinte ale mediului la Universitatea Rutgers din SUA, iar Owen Brian Toon este profesor de stiinte atmosferice si oceanice la Universitatea din Colorado.

Un razboi nuclear "mic" ar fi devastator

Un razboi nuclear intre doua tari care folosesc 100 de bombe atomice de dimensiunea celei de la Hiroshima, adica mai putin de jumatate din arsenalul Indiei si Pakistanului la un loc, ar putea produce schimbari climatice nemaivazute in istoria omenirii.

De aceea ar trebuie sa ne bucuram ca a fost incheiat acordul cu Iranul, care ar putea sa impiedice aceasta tara sa isi dezvolte arme nucleare. Din acelasi motiv ar trebui sa ne indreptam atentia catre Coreea de Nord, care a sustinut recent ca a lansat cu racheta un satelit pe orbita, insa expertii spun ca in realitate Phenianul lucreaza la fabricarea unei rachete balistice intercontinentale.

Noua tari din lume detin arsenale nucleare, avand in total peste 15.600 de arme, potrivit Ploughshares Fund, o fundatie pentru securitatea globala. Aproximativ 94% dintre aceste arme apartin Rusiei si Statelor Unite. In afara de Coreea de Nord, celelalte tari cu capacitati nucleare au intre 100 si 300 de arme atomice. Toate au puterea de a distruge mediul inconjurator de pe glob.

Riscul ca armele nucleare sa fie folosite din greseala - din panica de dupa un incident international, din cauza unui sistem atacat informatic sau de un lider nechibzuit al unei puteri nucleare - ar putea fi eliminat prin simpla inlaturare a acestor bombe.

Cei doi autori ai articolului s-au numarat prin oamenii de stiinta implicati in cercetarile initiale care au descoperit posibilitatea unei ierni nucleare. Studii mai recente si mai avansate au confirmat descoperirile initiale si au aratat ca efectele ar dura mai bine de un deceniu.

Motivul este ca fumul de la exploziile nucleare s-ar ridica la o inaltime de 40 de kilometri in atmosfera, unde nu exista ploi, asa ca ar dura cel putin zece ani pentru a se risipi.

In cercetari mai recente, cei doi oameni de stiinta au analizat impactul pe care l-ar avea un razboi nuclear dintre India si Pakistan, in care fiecare tara ar detona cate 50 de bombe de dimensiunea celei de la Hiroshima.

Ce s-ar intampla cu planeta noastra dupa bomba atomica: Arsi de soare, apoi iarna nucleara

Deflagratiile ar produce atat de mult fum, incat temperaturile ar scadea brusc, ceea ce ar scurta sezonul de crestere a culturilor si ar ameninta productia globala de alimente.

Calculele au aratat ca productia de grau, orez, porumb si soia ar putea fi redusa cu 10%-40% timp de cinci ani. Ar fi afectat si stratul de ozon, care ar permite mai multor radiatii ultraviolete sa ajunga la suprafata Pamantului.

Cum supravietuim unui atac nuclear

Sa fie clar! Nu exista supravietuire dupa un razboi nuclear

SUA si Rusia, de acord de 30 de ani asupra pericolului

Dupa cum spunea Ronald Reagan in 1985, "foarte multi oameni de stiinta onorabili ne spun ca un astfel de razboi nu ar aduce nimanui victoria, pentru ca am distruge Pamantul asa cum il stim".

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a sustinut comentariile lui Reagan intr-un interviu acordat in 2000: "Studiile realizate de oamenii de stiinta rusi si americani au demonstrat ca un razboi nuclear ar duce la o iarna nucleara, care ar fi extrem de distructiva pentru viata pe Pamant; faptul ca stim acest lucru a fost un stimul important pentru noi" sa reducem arsenalele atomice din fiecare tara.

Obiectivul Administratiei Obama este eliminarea totala a armelor nucleare, insa nu are stabilit un calendar. Dar presedintele Barack Obama nu are nevoie de un tratat cu rusii pentru a face asta. Poate urma exemplul lui George H.W. Bush, care a redus unilateral arsenalul atomic al Americii, pe masura de Uniunea Sovietica se dezintegra.

Chiar daca are mai putin de jumatate de an de mandat, Obama ar putea sa ramana in istorie daca trimite un semnal similar rusilor de astazi. Obama a spus cu gura lui in 2009 ca "existenta a mii de arme nucleare este cea mai periculoasa mostenire a Razboiului Rece", iar America, din postura de singura tara care a folosit vreodata o bomba atomica, are "o responsabilitate morala" sa promoveze o lume fara ele. "Trebuie sa insistam", spunea atunci liderul de la Casa Alba.

Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#iarna nuclera, #iarna nuclera bomba atomica, #razboi nuclear, #efecte bomba nucleara , #razboi