Ziare.com

Lumea dupa COVID-19

de Hari Bucur-Marcu, Expert international in materia apararii nationale
Sambata, 21 Martie 2020, ora 12:30

   

Lumea dupa COVID-19
Hari Bucur-Marcu
Cu certitudine, Lumea va continua sa existe si dupa COVID-19. Intrebarea este daca ea, Lumea, va arata exact la fel ca inainte de pandemie sau va fi vreun pic altfel? Ori va fi cu totul o noua Lume? As zice ca raspunsul depinde de pe cine intrebi.

Citeste toate textele scrise de Hari Bucur-Marcu pentru Ziare.com

Cei puternici multidimensional, care sunt nemultumiti de actuala ordine mondiala, vor raspunde la intrebarile de mai sus ca Lumea oricum trebuie schimbata si ca pandemia este un prilej la fel de bun ca oricare altul pentru aceasta schimbare. Dar nu schimbare de dragul schimbarii, ci schimbare ca sa le serveasca lor interesele. Ca de aceea sunt ei nemultumiti de actuala ordine mondiala, deoarece ea, ordinea, nu le serveste intocmai interesele. Sau chiar ii incurca in satisfacerea lor.

Cei care si-au dezvoltat o putere militara in defavoarea altor forme de putere care sa conteze pe Lumea asta, cum ar fi puterea politica, cea economica, cea diplomatica, culturala sau de civilizatie, vor raspunde ca Lumea de dupa COVID-19 va trebui sa tina seama mai mult de ei, sa tremure la zornaitul armelor pe care ei le-au strans, slabind astfel propriile lor puteri de alta natura si ca acest lucru presupune abandonarea globalizarii, unde puterea militara a oricarui stat este insuficienta pentru a conta de-adevaratelea si revenirea la polii de putere militara regionali, cum erau ei in secolul trecut, dar cu armele acestui secol.

Adica o noua ordine mondiala care a mai fost, dar cu noi actori, sau cu aceiasi actori dar cu arme noi.

Cei care si-au bazat identitatea nationala pe un singur rol international, cum ar fi cel de sursa de energie sau materii prime strategice, vor raspunde la intrebarea despre cum va arata Lumea dupa COVID-19 cu ce le-ar placea lor sa fie. O Lume de-globalizata, dependenta de ei, de materiile lor prime si de sursele lor de energie, care sa faca frumos in fata lor si sa le gadile orgoliile.

Cei care nu conteaza nici ca putere de orice fel, nici ca influenta si nici ca dependenta in Lumea asta vor raspunde ca Lumea de dupa COVID-19 trebuie sa fie o Lume diferita, in care si ei sa conteze. Daca nu pe baza de argumente concrete, macar sa conteze moral, in sensul ca au si ei dreptul sa existe pe Lumea asta si sa se exprime asupra modului cum va arata ea, Lumea, in viitor.

Deci, cum ziceam, ne asteptam la raspunsuri diferite, in functie de pe cine intrebam. Ce au in comun aceste raspunsuri este ca pandemia COVID-19 ar trebui folosita ca un prilej istoric, cu valoare strategica, de a schimba ordinea mondiala actuala.

Din public, sub forma de comentariu, ar trebui sa subliniem ca nicio schimbare nu va fi posibila in absenta unei viziuni comune despre cum sa arate Lumea post-COVID19.

O Lume care sa serveasca si intereselor celor puternici plenar sau macar multidimensional, si ambitiilor de dominatie regionala sau locala a puternicilor exclusiv militar, si ostoirii orgoliilor celor de care depind altii, si drepturilor morale ale celor care nu conteaza in Lumea de astazi. Si, mai ales, o Lume care sa faca ce face cu succes actuala ordine mondiala: sa previna un nou razboi mondial.

Cum sa se obtina o viziune comuna de asemenea complexitate este o alta discutie.

Asa cum nu exista precedent la COVID-19, tot asa nu exista precedent la configurarea unei ordini mondiale prin consens universal. Adica, din istorie, nu vom prea gasi modele de urmat in obtinerea unei viziuni comune privind schimbarea in viitorul apropiat a Lumii in care traim.

Modelele teoretice ale Lumii, pe care le-am putea folosi in obtinerea unui consens vizionar, sunt suficient de diferite, de la o scoala de gandire la alta, si suficient de imprecise pentru a avea vreo relevanta in concret. Ele raman doar expresii ale inteligentei si culturii celor care le-au configurat.

Intuitiv, ar fi doar doua proceduri de a gandi cu miez si cu relevanta viitorul Lumii. Unul este procedeul viziunii personificate intr-un lider charismatic mondial si celalalt este procedeul emulatiei populare globale.

In ambele variante de procedura globala, guvernele si guvernantii vor avea un rol minor, cu necesitate, din simplul motiv ca ele si ei au acum alocat rolul major planetar, dar pe care fiecare il joaca prost si netalentat, cu rezultatele care se vad. Astfel incat ei sunt una dintre problemele si niciodata solutia la ordinea mondiala actuala.

Eu as zice ca mai repede se poate obtine o emulatie populara globala decat sa fie descoperit, acceptat si urmat un lider mondial cu viziune de care sa se indragosteasca intreaga omenire.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

To'arăși...

..."Intuitiv, ar fi doar doua proceduri de a gandi cu miez si cu relevanta viitorul Lumii. Unul este procedeul viziunii personificate intr-un lider CARISMATIC mondial si celalalt este procedeul EMULAȚIEI populare globale."
Io zic că don Profesor se putea limita la două cuvinte..."Carismatic" și "Emulație"...
Adică il urăște pe Trump și crede foarte tare in emulația, copulația mondială...Adică toată lumea e la fel, mai ales după ce-i contaminezi pe toți...cum a făcut CHINA!
Eu unul, foarte personal, nu cred in emulație, mai ales mondială...Sper că cei mai puternici la cerebel vor rezista mai bine la atacul chinezesc asupra planetei...Emulația să mai aștepte...Cateva mii de ani...

 

vorba lui geolgau, chinezii imbracati in pangolini "le-au dat-o la

temelie" dinozaurilor secolului xx care au inventat brexitul si au inundat canalele tv internationale cu filme cu hitler, inclusiv in reclame...

 

Apreciez articolele domnului profesor HBM. Sunt convins ca Umanitate

post Covid19 va fi una mai avansata din toate punctele de vedere.
Unde nu sunt de acord cu autorul este asupra frazei: "Asa cum nu exista precedent la COVID19, tot asa nu exista precedent la configurarea unei ordini mondiale prin consens universal."

Trecutul ofera multiple schimbari de paradigma mondiala in urma pestelor, ciumelor si gripei care au decimat populatiile mondiale. Covid19 nu este decat un alt episod dramatic in viata Planetei!

Desigur ca vom invinge virusul, cu mai multe sanse decat in secolele trecute. Dar cee ace este sigur, este ca societatea planetara nu va mai putea sa fie fractionata dupa interese politice locale. Poate ca este deocamdata o utopie, dar imi place sa cred ca vom putea beneficia de o inteligenta colectiva, fara nici o legatura cu actualele rivalitati militare, religioase sau economice.

 

"Ori va fi cu totul o noua Lume ?"

Da desigur , oamenii vor purta coarne de ren si greu se vor mai intelege intre ei.
"Febra coarnelor de ren a cuprins toată țara. Mii de șoferi iși montează aceste accesorii pe mașini pentru că toată lumea ii lasă in pace după aceea, considerand pe bună dreptate că sunt bolnavi mintal. Foarte mulți corniști au remarcat că pot parca și pe locurile de handicapați, că nu le zice nimeni nimic, ba chiar lumea ii dirijează spre aceste locuri. Cei care pe langă coarne au și nasul roșu pe botul mașinii sunt tratați și mai bine in trafic. Toți se feresc de ei, mai ceva decat de șoferii de Prahova, renumiți pentru cat de *** sunt."

 

Domnilor, dragilor,

Coronavirusul asta da sau ia minte? Daca da, o vom duce mai bine. Daca ia, PSD-ul o va duce mai bine. Iar daca nici-nici, la fel. Restul e teorie. Iar teoria este de obicei infirmata de practica, in viata reala.

 

Lumea după CoVid-19 va fi determinată de efectele imediate ale

pandemiei. Respectiv - Șomaj global de peste 20%, prețuri triplate, penurie a multor alimente, penurie piese de schimb și bineințeles un imens val de frustrare la adresa autorităților care au fost avertizate prin SARS și MERS că viitorul nu sună roz dar și-au văzut nestingheriți de micile lor furăciuni.

 

Lumea de maine.

Perfect de acord cu logica continuitatii,oricum cei ce sunt rezistenti la Coronavirus vor supravietui.Problema in Romania este cu nemernicii cu pensii speciale care ar trebui extirpati deoarece consuma bugetul de pensii a peste 50% din cetatenii Romaniei avand privilegii speciale votate tot de ei si confirmat de hoiturile umblatoare din CCR condus de Valer Dorneanu si acolitii slugoi al PSD.

 

Alt "furt" este si salariile curente foarte mari ale bugetarilor.

Foarte bun comentariul tau.

Nu, absolut nimic nu va mai fi ca-nainte! Problema-i să nu fie prea

rău! De obicei, după astfel de evenimente se produc reașezări in toate domeniile: economic, social, politic, dar, mai ales, militar.

 

Dont worry be happy

In general, dupa crize umanitare majore, au urmat perioade de prosperitate.
Toata lumea a avut acces la pufuleti :)
Va dau un exemplu mai putin stiut.
Invazia mongola din secolelele XIII - XIV a dus la o depopulare masiva a unui urias teritoriu ( din Ungaria vest in Kamchatka est, Siberia nord - India sud). Dar a urmat "Pax mongolica" cu dezvoltarea comertului ( drumul matasii ), prima posta rapida, combinatii de culturi care au dus la un progres spectaculos s.a.m.d.
#KeepCalm

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor