Mihai Sora, despre eroii de razboi: Memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-i cinsteasca!

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 13:37
4169 citiri
Mihai Sora, despre eroii de razboi: Memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-i cinsteasca!

Mihai Sora, care recent a implinit 102 ani, se afla in Franta, unde fiecare localitate evoca, zilele acestea, carnajul Primului Razboi Mondial.

Spre comparatie, filosoful sustine ca noi, romanii, mai avem inca de invatat pana sa stim cum sa ne cinstim eroii, victime ale razboiului, represiunii comuniste, mineriadelor sau ale altor crime.

"Monumente comemorative, jerbe de flori, discursuri, carti de istorie sau testimoniale, - fiecare localitate din Franta evoca, zilele acestea, carnajul Primului Razboi Mondial. Desi lexicalizata, "mort pour la France" nu este o expresie lipsita de incarcatura emotionala a momentului ei initial, cand s-a instalat in tesutul limbii.

Poate si pentru ca francezii au inteles ca memoria nu se intretine cu gesturi formale, exterioare afectului individual, ci cu un efort constant, tenace, persuasiv, acel "travail de memoire" - stradania si verbalizarea ei deopotriva - fata de care nici cea mai superficiala constiinta nu ramane insensibila", scrie duminica pe Facebook Mihai Sora.

"Am trecut azi prin cateva comune franceze aflate la granita cu Elvetia. Pretutindeni, in centru, nu departe de cladirea Primariei si de monumentul Soldatului Necunoscut, stau prinse de copaci fotografiile barbatilor care au cazut pe front.

Comuna lor ii onoreaza aducandu-le chipul in prezentul continuu al memoriei colective: panouri mari cu figurile acestor oameni, deseori mai convingatoare decat pompoase discursuri oficiale, stau astfel, intr-o misterioasa comuniune cu scoarta copacilor, la vederea oricarui trecator; vederea simpla si nemediata de alte cuvinte decat numele acestor tineri si ziua in care si-au dat viata.

Felix Chamoux, din "classe 1918", a fost chemat sub arme in momentul in care a atins varsta legala pentru mobilizare, cu un an inaintea majoratului (care era, pe atunci, la 21 de ani).

Felix Chamoux a murit in ziua de 15 iulie 1918, dupa doar cateva zile pe front, in cel de-al douazecilea an al vietii lui. Privindu-i fotografia, in uniforma de soldat, cu figura serioasa si mana dreapta in buzunar, inainte de a atinge fierul rece al unei pusti, nu ma pot impiedica sa-mi inchipui momentul in care a stat in fata aparatului de fotografiat, fara sa stie ce-l asteapta, dar avand, foarte probabil, presentimentul ca nu-i va fi usor si ca, in urma lui, nu va ramane, poate, decat aceasta fotografie (foto stanga) ", relateaza filosoful ce a surprins in aceste zile in Franta, tara in care zeci de lideri ai lumii s-au reunit pentru a celebra terminarea Primului Razboi Mondial.

Urmareste evenimentul LIVE

Apoi, Sora isi aminteste povestile ingrozitoare auzite in copilarie de la veteranii nostri intorsi de pe front si face o paralela a modului cum se face cinstirea eroilor aici si in alte tari.

"Toata copilaria mea a fost populata de marturiile infioratoare ale soldatilor romani care luptasera pe frontul italian si, in chip miraculos, reusisera sa se intoarca acasa, dupa razboi, la familia si gospodaria lor: care fara un brat, care fara un picior, care cu sufletul zdruncinat.

Memoria celor cazuti departe de casa nu s-a pastrat decat - cel mult - in sanul familiei. Pentru ca memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-si cinsteasca eroii, victimele razboaielor, ale represiunii comuniste, ale mineriadelor si ale atator crime care au marcat istoria neamului, multe ramase nepedepsite.

Astept inca ziua in care "mort pentru tara" sau "mort pentru Romania" vor fi mai mult decat niste expresii, vor deveni vibratia interioara a celor ce pronunta aceste cuvinte".

B.B.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...