O drama mai mare ca razboiul: Povestile copiilor abandonati de soldatii ocupanti

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:34
16736 citiri
O drama mai mare ca razboiul: Povestile copiilor abandonati de soldatii ocupanti
Foto: BBC/Barbara Stelzl-Marx

Tarile aliate care au ocupat Germania si Austria la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu au lasat in urma lor doar pacea. Soldatii acestor state invingatoare au esuat la capitolul omenie, pentru ca si-au parasit copiii care inca tipa de furie cand vad fotografii cu tatii lor demult plecati.

Cand Christa Wais s-a nascut, in septembrie 1946, mama sa austriaca pierduse deja legatura cu tatal fetitei, maior in Armata Rosie a Uniunii Sovietice. Parintii acestui copil al razboiului s-au cunoscut la un teatru din orasul St. Poelten, la vest de Viena, relateaza BBC.

Femeia il vizita deseori in provincia austriaca Burgenland, unde militarul fusese relocat mai tarziu alaturi de unitatea sa. Insa, intr-o buna zi, cand deja era insarcinata in sapte luni, a aflat ca unitatea disparuse cu tot cu tatal copilului.

Dezvaluiri din Al Doilea Razboi Mondial: Momentul in care soldatii germani au intors armele impotriva nazistilor

Wais este doar unul dintre cei 30.000 de copii ai caror tati se crede ca sunt soldati ai aliatilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, se estimeaza ca in Germania exista 400.000 de copii nascuti din militari ocupanti, veniti din Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Uniunea Sovietica.

In limba germana, acesti copii sunt cunoscuti sub denumirea de "Besatzungskinder" sau "Copiii ocupatiei".

S-au nascut in urma unor povesti de dragoste, aventuri amoroase, "prostitutie pentru supravietuire" sau viol, arata istoricul Barbara Stelzl-Marx, autorul cartii "Besatzungskinder: Copiii soldatilor aliati din Austria si Germania".

Unii dintre acesti copii, la fel si mamele lor, au avut multe de infruntat dupa ce au fost abandonati. Discriminarea si excluziunea sociala au mers mana-n mana.

"A fost foarte greu. N-am amintiri prea placute in legatura cu copilaria mea. Eram exclusa oriunde mergeam. Tuturor copiilor li spunea sa ma evite. Mai tarziu, pana si sotul meu incepuse sa faca remarci meschine despre originea mea", a marturisit Christa Wais.

Tatii copiilor abandonati, vazuti ca adversari

Dupa razboi, copiii soldatilor aliati erau stigmatizati, pentru ca tatii lor inca erau vazuti ca niste adversari. Fiind nascuti din aventuri, multi dintre acesti copii erau, de asemenea, nelegitimi, ceea ce era o mare problema in acea perioada.

Se construise o imagine monstruoasa in special a militarilor sovietici, iar propaganda nazista a jucat un rol important aici. Totodata, se credea ca femeile care aveau relatii amoroase cu americani o faceau pentru a obtine de la ei ciocolata si ciorapi de nailon.

Una dintre figurile proeminente ale "Besatzungskind" este cunoscuta cantareata si actrita britanica Marianne Faithfull.

"Ea este fata unui ofiter britanic (Robert Glynn Faithfull) care a fost in Viena si s-a casatorit cu mama sa austriaca (Eva von Sacher-Masoch). S-au mutat in Marea Britanie, iar acolo s-a nascut Marianne", a povestit istoricul.

Insa nu toti copiii au fost la fel de norocosi ca ea. Multi nu si-au cunoscut niciodata tatii.

Este si cazul Gittei Rupp, fiica unui militar britanic. Ea isi aminteste cu tristete momentele in care pur si simplu urla de furie la poza tatalui sau absent, Paul Wade-Brown.

Marturii din Al Doilea Razboi Mondial: Fapte groaznice comise de soldati americani

Totusi, Rupp este fericita ca a reusit macar sa isi cunoasca, in 2014, surorile vitrege. Una dintre ele, Anastasia Lewis, locuieste la Londra, in timp ce cealalta, Celia Wade-Brown, este primarul capitalei Wellington a Noii Zeelande.

O poveste trista o urmareste si pe Christa Wais, care nu a reusit nici pana acum sa isi gaseasca tatal sau macar pe cineva din familia lui. Ea crede ca parintele sau a venit din Kiev in Al Doilea Razboi Mondial, insa nu stie unde s-a dus. Totusi, este hotarata sa continue cautarile.

"Nu ar trebui sa lasi pe nimeni sa te opreasca din a-ti cauta originile, daca iti doresti cu adevarat sa afli. Altfel, mereu va fi ceva care lipseste din viata ta", a spus Wais.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copii Doilea Razboi Mondial, #copii ocupatie razboi, #Doilea Razboi Mondial , #razboi