Razboaie mici, consecinte mari

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Mai 2011, ora 15:01
6917 citiri
Razboaie mici, consecinte mari

Implicarea Occidentului in conflicte externe are o lunga istorie de retrasare a politicilor acasa, unde implicarea in lupta se intoarce impotriva celor ce au initiat-o.

Spre exemplu, rezistenta unor tarani din Nicaragua aproape l-a rasturnat pe presedintele Ronald Reagan, scrie Tarak Barkawi, lector la Universitatea Cambridge, Centrul pentru studii Internationale, specializat in studiul razboaielor, fortelor armate si societatii, pentru Al Jazeera.

In 1979, gherilele sandiniste au rasturnat regimul apropiat americanilor, al lui Anastasio Somoza. Pentru ca nu putea finanta un "razboi acoperit" prin intermediul Congresului, dar era totusi decis sa ii zdrobeasca pe sandinisti, Reagan a recurs la o metoda ciudata care implica vanzarea de arme in Iran via Israel pentru finantarea contrarevolutiei in America Centrala. Criza ce a urmat, binecunoscuta sub numele Iran-Contra, aproape l-a rasturnat pe Reagan si i-a umbrit ultimii ani de mandat.

Faptul ca Administratia Reagan dorea sa incalce un principiu de baza al democratiei americane - puterea legislativa asupra bugetului - spune ceva despre volatilitatea politica a implicarilor militare occidentale in lume.

Se trec usor cu vederea consecintele "razboaielor mici" pentru marile puteri, insa acestea au avut numai crize interne dupa aventurile militare externe.

Exemplele sunt multe; politicieni precum Benjamin Disraeli, William Gladstone, Jules Ferry, Francesco Crispi si William McKinley s-au trezit depasiti de consecintele razboaielor mici. Franta si Portugalia au trecut prin schimbari de regim dupa ce au incercat sa-si pastreze coloniile cu forta.

Razboiul din Vietnam a tras in jos doi presedinti americani si continua sa influeneteze politica americana.

Cum se face ca razboaie mici au atata putere sa influenteze politica interna a statelor mari din Occident?

Discutiile despre rasismul occidentalului tind sa se concentreze, sustine Tarak Barkawi, pe etichetele puse celorlalti - arabul, asiaticul, africanul, indigenul. Se uita ca adevarata problema aici este imaginea de sine a vesticului.

Vesticul este civilizat, indigenul este barbar; el este rational, indigenul este emotional; Vestul este modern, nativii sunt primitivi si au nevoie de modernizarea occidentala. Mai presus de orice, Vestul este puternic iar indigenii sunt slabi. Asa sa fie?

Infrangerea in razbioaiele mici rastoarna imaginea de sine a vesticului. Occidentalul devine un salbatic incercand sa infranga indigenii; occidentalul se dovedeste slab pe campul de bataie, soldatii au nevoie de friptura si aer conditionat, pe cand indigenii indura absolut orice.

Razboaiele mici astfel se infiltreaza in politica tarilor occidentale: deoarece vesticul isi crede propria propaganda si este gata sa se implice.

Dupa care Occidentul afla ca puterea militara conventionala este dificil de transformat intr-un succes politic. Pana cand se ajunge la acest punct, criza a inceput deja si carierele generalilor si politicienilor se sfarsesc.

Sarkozy si Cameron nu sunt politicieni de calibrul lui Reagan si sunt amatori in chestiuni militare.

Taierile bugetare ale lui Cameron au zguduit fortele armate britanice, inainte ca acesta sa trimita trupe in Libia.

Obama, condus de realism, a jucat o mana mai buna, permitand ca misiunea din Libia sa fie etichetata drept o operatiune franco-britanica sub egida NATO, chiar daca a fost predominant americana la inceput, cel putin.

Cu toate acestea, soarta acestor lideri este acum inexorabil legata de razboiul civil din Libia. In razboi, inamicul are mereu un vot. Gaddafi si evenimentele din Libia exercita acum mai multa putere in Vest decat ar vrea oricine sa admita.

Moartea lui Osama ar putea schimba ceva din toate astea?

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Libia, #razboi Libia, #sua razboi , #razboi