Razboiul civil din Mexic (Galerie foto)

Luni, 09 August 2010, ora 21:51
6334 citiri
Razboiul civil din Mexic (Galerie foto)

Mexic, a cincisprezecea tara din lume in ce priveste populatia si suprafata, are peste 112 milioane de locuitori, acoperind peste doua milioane de km patrati, e o republica federala constitutionala, compusa din 31 de state si un District Federal, si astazi se afla in situatia de razboi civil.

Chiar daca mass-media din Mexic sau din SUA incearca sa minimalizeze acest fapt, adevarul este ca un razboi feroce se desfasoara in aproape toate statele tarii.

Razboi de teroare contra populatiei

Razboiul a inceput cu o lupta dura intre diversele organizatii clandestine de traficat stupefiante, prin 1990. Era vorba de captura pietelor de desfacere a cocainei provenita din Columbia, marijuana mexicana, metamfetamine si hasis, toate menite oraselor din SUA.

Ca urmare a atrocitatilor savarsite de combatanti, presedintele Mexicului, Felipe Calderon, a mobilizat, in 2008, toate resursele militare de care dispune tara, pentru a elimina complet traficantii de stupefiante, cu un succes slab la ora actuala.

Problema cea mai serioasa este faptul ca aceste "carteluri" de traficanti de narcotice poseda sume enorme de bani si isi permit sa "cumpere" oficiali, generali, sefi de politie etc. care ii tin la curent cu programul de raiduri ale armatei, evitand extrem de bine sa fie prinsi. O alta problema este dotarea lor cu arme moderne, de multe ori superioare fortelor guvernului. Aceste arme sunt de provenienta americana, furate din arsenalul SUA.

Unele cladiri administrative locale au fost aruncate in aer cu bombe improvizate dupa modelul insurgentilor in Irak, primarii, sefi de politie si procurori care au refuzat sa coopereze cu "narco-traficantii" au fost asasinati acasa, pe strada, la birou sau in biserica.

Desfasurarea acestui razboi a distrus economia mexicana, a paralizat turismul, facand milioane de cetateni mexicani sa caute refugiu in SUA, ca imigranti ilegali.

Dupa distrugerea cartelurilor de traficanti de stupefiante din Columbia, in 1998, cartelurile mexicane au obtinut acces direct la enorma piata americana, luand peste 50 de miliarde de dolari pe an, ceea ce depaseste bugetul fortelor armate mexicane.

Legalizarea drogurilor

Daca Statele Unite n-ar fi asa de ahtiate dupa narcotice, comertul lor s-ar modera mult. De aceea, unii dintre specialistii fiscali si legali, pe ambele laturi ale lui Rio Grande (granita intre Mexico si SUA), propun sa se legalizeze narcoticele. Sa se vanda in farmacii, sa fie impozitate ca atare, eliminand complet profitul afacerilor ilicite.

Publicul e numai 50% de acord cu aceasta propunere. De altfel, multe alte "droguri" sunt sever reglementate de stat si se vand deschis: nicotina, cafeina, teaina, alcoolul.

Recent, alegatorii din California au aprobat cultivarea legala a marijuanei pentru "motive medicale", spre deosebire de "motive recreationale".

Cat oare va mai suferi lumea in Mexic din cauza luptelor pe strada, intre bandele de "narcotraficantes" si armata federala?

Compania aeriana mexicana Aero Mexico ofera bilete de avion, pentru multe destinatii in Mexico, din Statele Unite, pentru 10 dolari sau 70 de pesos, dar avioanele raman goale. Nimeni nu mai vrea sa-si petreaca concediul sau vacanta in Mexic. O alta victima a razboiului civil.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#razboi civil Mexic, #arme confiscate Mexic, #legalizare droguri Mexic , #razboi