Ziare.com

Razboiul civil din Mexic (Galerie foto)

Luni, 09 August 2010, ora 21:51

   

Razboiul civil din Mexic (Galerie foto)
Mexic, a cincisprezecea tara din lume in ce priveste populatia si suprafata, are peste 112 milioane de locuitori, acoperind peste doua milioane de km patrati, e o republica federala constitutionala, compusa din 31 de state si un District Federal, si astazi se afla in situatia de razboi civil.

Chiar daca mass-media din Mexic sau din SUA incearca sa minimalizeze acest fapt, adevarul este ca un razboi feroce se desfasoara in aproape toate statele tarii.

Razboi de teroare contra populatiei

Razboiul a inceput cu o lupta dura intre diversele organizatii clandestine de traficat stupefiante, prin 1990. Era vorba de captura pietelor de desfacere a cocainei provenita din Columbia, marijuana mexicana, metamfetamine si hasis, toate menite oraselor din SUA.

Ca urmare a atrocitatilor savarsite de combatanti, presedintele Mexicului, Felipe Calderon, a mobilizat, in 2008, toate resursele militare de care dispune tara, pentru a elimina complet traficantii de stupefiante, cu un succes slab la ora actuala.Problema cea mai serioasa este faptul ca aceste "carteluri" de traficanti de narcotice poseda sume enorme de bani si isi permit sa "cumpere" oficiali, generali, sefi de politie etc. care ii tin la curent cu programul de raiduri ale armatei, evitand extrem de bine sa fie prinsi. O alta problema este dotarea lor cu arme moderne, de multe ori superioare fortelor guvernului. Aceste arme sunt de provenienta americana, furate din arsenalul SUA.

Unele cladiri administrative locale au fost aruncate in aer cu bombe improvizate dupa modelul insurgentilor in Irak, primarii, sefi de politie si procurori care au refuzat sa coopereze cu "narco-traficantii" au fost asasinati acasa, pe strada, la birou sau in biserica.Desfasurarea acestui razboi a distrus economia mexicana, a paralizat turismul, facand milioane de cetateni mexicani sa caute refugiu in SUA, ca imigranti ilegali.

Dupa distrugerea cartelurilor de traficanti de stupefiante din Columbia, in 1998, cartelurile mexicane au obtinut acces direct la enorma piata americana, luand peste 50 de miliarde de dolari pe an, ceea ce depaseste bugetul fortelor armate mexicane.

Legalizarea drogurilor

Daca Statele Unite n-ar fi asa de ahtiate dupa narcotice, comertul lor s-ar modera mult. De aceea, unii dintre specialistii fiscali si legali, pe ambele laturi ale lui Rio Grande (granita intre Mexico si SUA), propun sa se legalizeze narcoticele. Sa se vanda in farmacii, sa fie impozitate ca atare, eliminand complet profitul afacerilor ilicite.

Publicul e numai 50% de acord cu aceasta propunere. De altfel, multe alte "droguri" sunt sever reglementate de stat si se vand deschis: nicotina, cafeina, teaina, alcoolul.Recent, alegatorii din California au aprobat cultivarea legala a marijuanei pentru "motive medicale", spre deosebire de "motive recreationale".

Cat oare va mai suferi lumea in Mexic din cauza luptelor pe strada, intre bandele de "narcotraficantes" si armata federala?

Compania aeriana mexicana Aero Mexico ofera bilete de avion, pentru multe destinatii in Mexico, din Statele Unite, pentru 10 dolari sau 70 de pesos, dar avioanele raman goale. Nimeni nu mai vrea sa-si petreaca concediul sau vacanta in Mexic. O alta victima a razboiului civil.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

razboi

din curtoazia SUA, care vrea destabilizarea regiunii, flux de imigranti si crearea Uniunii NA.

 

Traiasca ZIARE.COM si luminosul lor conducator din umbra!

http://comunitate.ziare.com/utilizatori/gonzagues-16640/teme-reflectie/*uie-cacatilor-zooportocalii-3536

* = m

Bravo. In sfarsit economia de piata isi arata roadele. Mana invizibila care ia tot si nu da nimic inapoi...

La noi se face trafic de petrol, gaze si energie electrica...etc. Nu este nevoie de mafie sau razboi civil - Statul vegheaza aceasta realitate. Estre multumit cu impozite pe profit ca si inexistente in sfera marilor corporatii... nu mai vrea si nici nu mai poate controla nimic... decat TVA-ul platit de simplii cetateni... si ceva din cheltuieli... acea parte care reprezinta salariile bugetarilor. Atat. Guvernantii nu vor sa opereze nici cu fonduri europene... m afiotii se tem sa ia banii publici ai europenilor si sa-i vaporizeze... pentru ca europenii controleaza modul in care se cheltuie banii lor si aplica sanctiuni... Este evident cine este Statul, nu ?

 

Pai mai mare m.afiot decat statul nu s-a infiintat.

!!!!!!!!!!!!

Un articol plin de inexatitati !

1. Se compara merele cu perele. Victimile luptelor dintre traficanti si armata face victime ,dar nu asa cum se scrie.
In Irak si Afganistan nu au mu-rit sub 30.000 de oameni ci se depaseste cifra de 250.000( agresori si agresati luati impreuna ).
2.Turismul in Mexic nu a suferit prea mult. Recent am fost in Cancun si facut o raita prin Yucatan ca sa vad piramidele indiene. Am stat la Xcaret si m-am simtit excelent. Turismul este diminuat un pic,preturile de asemenea ,ceea ce este atragator. Chiar si in plina campanie de Gripa Porcina,canadienii se duceau pe litoralul mexican. Deci POVESTI auzite din gura fraerilor.
3. Bilete de 10 $ ?????? Bai! voi sinteti ne-buni ? Cind iei un bilet Stand By, si tot te costa 100-150 $ ,daca il gasesti. Ovacanta de 2 saptamini la Cancun,totul inclus,la categoria 5 stele ( exp: Maia Caribe Cancum area,4 stele tot inclus ,avion,hotel ,trei mese pe zi,bauturi locale la plaja, pret 575 $ CDN pentru doua saptamini,adica APROX 1500 RONI.
4. Luptele dintre traficanti si armata se dau in munti,in jungla,in satele perdute,in Orasele mari doar prin atentate asupra cladirilor oficiale,dar forte rar.
6. Economia Mexicana are de suferit,criza nu ia afectat atit de mult dar incertitudinea luptelor cu contrabandistii si traficantii adinceste nesiguranta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor