Sa ne amintim: Federatia Balcanica

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 19:29
23626 citiri
Sa ne amintim: Federatia Balcanica

La mijlocul secolului al XIX-lea a aparut ideea unirii tuturor tarilor, la nord si sud de muntii Balcani, intr-o singura entitate statala, care sa creeze un nou pol de putere capabil sa puna capat influentei marilor imperii, ce transformasera Europa de Est intr-un teatru de razboi.

Peninsula Balcanica nu era numita degeaba butoiul cu pulbere al continentului, aici fiind granita a trei mari imperii. Imperiul Tarist si Imperiul Habsburgic incercau sa isi extinda fiecare cat puteau de mult stapanirile in defavoarea slabitului Imperiu Otoman, cunoscut atunci si ca "omul bolnav al Europei".

Astfel, popoarele si teritoriile din estul continentului ajung nimic mai mult decat niste obiecte de negot, pe care marile puteri le schimbau intre ele in cazul unei victorii sau infrangeri.

Odata cu aparitia ideilor liberale si nationale impartasite de revolutionarii francezi, in contextul acestei situatii, nu a durat mult pana la reaprinderea luptelor impotriva dominatiei straine ale popoarelor din estul Europei.

Conceptul unei federatii balcanice

Printre primele idei vehiculate a fost reunirea statelor din regiune intr-o federatie. In acest scop, in 1865, s-au intalnit la Belgrad un numar de intelectuali care au fondat Federatia Orientala Democratica. Acestia sustineau idealul crearii unui stat care se intindea de-a lungul Balcanilor si in care ideile de stanga ale lui Marx si Bukanin urmau sa fie aplicate.

Mai apoi, in 1894, in Franta s-a creat o Liga pentru Confederatia Balcanica, in cadrul careia au participat socialisti greci, bulgari, romani si sarbi.

In 1915, dupa o conferinta in Bucuresti, s-a decis crearea Federatiei Revolutionare Balcanice de Munca Social Democrata, care era condusa de Cristian Racovsky si numara printre membrii sai pe Georgi Dimitrov si Vasil Kolarov, cunoscuti lideri comunisti bulgari.

Cel din urma este cunoscut si pentru rolul sau in rascoala orchestrata de sovietici de la Tatarbunar din sudul Basarabiei in 1924.

Aceasta organizatie mentionata mai sus a fost interzisa in majoritatea tarilor in care activa si liderul acesteia, Racovski a fost arestat de autoritatile romane pentru activitatile sale in 1916.

Federatia Comunista Balcanica

Totusi, cu sprijinul noului regim comunist de la Moscova, in 1920 i-a nastere Federatia Comunista Balcanica, in care erau integrate toate partidele comuniste din sud-estul Europei.

Acestea doreau formarea unei uniuni socialiste intre Iugoslavia, Bulgaria, Grecia si chiar si Turcia. Teritoriile romanesti urmau sa fie fragmentate, insusi Stalin sustinand la un moment dat crearea unei natiuni dobrogene. Federatia Balcanica mai era insa si un instrument al Uniunii Sovietice de a propaga revolutia comunista in Balcani.

Esecul Federatiei

In Grecia si Iugoslavia, insa, disensiunile in cadrul partidelor comuniste locale si lipsa sprijinului populatiei au fost obstacole majore in lupta lor pentru putere.

In tarile vecine, actiunile hotarate ale respectivelor guverne impotriva comunistilor i-au impiedicat pe acestia sa detina vreo functie politica sau, in unele cazuri, partidul in sine era interzis si dupa ani de rezultate incerte Federatia Balcanica este in final desfiintata in 1939.

Renasterea proiectului

Totusi, dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta idee isi face din nou aparitia la masa negocierilor dintre Bulgaria si Iugoslavia. Liderii comunisti Georgi Dimitrov si Iosif Broz Tito erau de acord cu unificarea celor doua tari intr-o republica federativa si se facusera pasi importanti si concesii de ambele parti pentru a duce la bun sfarsit crearea acestei federatii. Dar scindarea dintre Tito si Stalin, din 1948, a oprit procesul acesta.

De la bun inceput, proiectul unei federatii balcanice a pornit de la notiunea de egalitate economica, de cooperare intre natiunile componente pentru binele lor ca intreg si de solidaritate intre acestea. Se credea ca diferentele de limba si cultura puteau fi depasite daca in final emanciparea regiunii era asigurata.

Insa pe masura ce fiecare stat din estul Europei isi castiga independenta, mai ales dupa dizolvarea marilor imperii europene dupa primul razboi mondial si relatiile dintre state incepeau sa fie mai bine reglementate, ideea isi pierduse din atractivitate gasind sustinatori doar in randul socialistilor, care vedeau trecerea Rusiei la comunism semnalul unei revolutii globale, iar federatia doar o modalitate de propagare a comunismului la nivel regional.

#federatia balcanica, #federatie state balcani, #federatie state comuniste , #razboi