Tarile care au bomba nucleara si cine nu vrea sub nicio forma sa renunte la ea

Duminica, 29 Mai 2016, ora 13:34
19913 citiri
Tarile care au bomba nucleara si cine nu vrea sub nicio forma sa renunte la ea

Presedintele american Barack Obama a spus ca isi doreste "o lume fara arme nucleare", in timpul discursului istoric sustinut vineri la Hiroshima, Japonia. Asta in vreme ce in lume exista, in total, aproape 16.000 de arme nucleare, impartite intre doar noua natiuni.

Citeste ce a declarat Barack Obama la Hiroshima.

Numarul exact al armelor nucleare existente in intreaga lume este de 15.850, potrivit unui document al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), iar Statele Unite si Rusia detin impreuna 93% din totalul focoaselor nucleare de pe planeta, adica in jur de 14.700, dupa cum arata un grafic realizat de Statista.

In timp ce noua tari detin si controleaza bombe atomice (Rusia, SUA, Franta, China, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel, Coreea de Nord), alte cinci state gazduiesc pe teritoriul lor asemenea arme, ca parte a unui program NATO de descurajare a dezvoltarii nucleare. Este vorba despre Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia, relateaza The Independent.

Infographic: The Countries With The Biggest Nuclear Arsenals | Statista

Cert este ca numarul total al armelor nucleare la nivel mondial continua sa scada, pe masura ce Rusia si SUA isi reduc arsenale nucleare, asa cum s-au angajat reciproc sa procedeze, se arata in raportul SIPRI.

Afla mai multe despre "iarna atomica" sau cum ar arata planeta noastra dupa un razboi nuclear

Totusi, in acelasi timp, alte state despre care se stie ca detin capacitati atomice, iar aici intra China, Franta, Marea Britanie si, paradoxal Rusia, "fie isi dezvolta noi sisteme nucleare, fie si-au anuntat intentia de a face acest lucru", subliniaza documentul citat. Deci Rusia, simultan, sustine ca isi si reduce, dar si ca vrea sa isi dezvolte arsenalul nuclear.

"Toate cele cinci tari recunoscute legal ca avand arme nucleare par hotarate sa isi pastreze arsenalele nucleare pe termen nelimitat", se atrage atentia in raportul specialistilor suedezi.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...