Maia Sandu, poziționare ce va irita Moscova. Participa la Kiev la „Platforma Crimeea” alaturi de alți 13 șefi de state

Autor: N.G.
Duminica, 22 August 2021, ora 19:55
3328 citiri
Maia Sandu, poziționare ce va irita Moscova. Participa la Kiev la „Platforma Crimeea” alaturi de alți 13 șefi de state

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa, luni, 23 august, la summit-ul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE.

România va fi reprezentată de premierul Florin Cîțu.

Potrivit unui comunicat al Președinției Moldovei, Maia Sandu va avea și câteva întrevederi bilaterale. Ea va discuta cu președinții Estoniei și cel al Letoniei, cu prim-ministrul Suediei și cu ministrul de Externe al Austriei, precum și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Potrivit autorităților ucrainene, Platforma Crimeea este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina pentru a spori eficientă răspunsului internațional la ocuparea Crimeii și „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei”.

„Pe 23 august, 44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și Uniunea Europeană, vor deveni fondatorii Platformei Crimeea”, a declarat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților. Președintele Consiliului European va participa, de asemenea, la Platforma Crimeea.

Comisia Europeană va fi reprezentată de vicepreședintele Valdis Dombrovskis, NATO – secretarul general adjunct, Consiliul Europei și GUAM vor fi reprezentate la nivelul secretarului general. România, Georgia, Croația și Suedia vor fi reprezentate la nivelul prim-miniștrilor. Două țări – Elveția și Republica Cehă – vor fi reprezentate de membri ai parlamentelor.

Paisprezece țări vor participa la summit la nivelul miniștrilor de externe: Turcia, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord.

Marea Britanie și Portugalia vor fi reprezentate de miniștri ai apărării, în timp ce Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul pentru transporturi, un trimis special al președintelui Joe Biden.

Norvegia va fi reprezentată de secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Șapte țări – Nouă Zeelandă, Malta, Japonia, Australia, Cipru, Canada și Grecia – vor fi reprezentate de ambasadori.

Citeste si:
Arafat: „Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde”
Arafat: „Am discutat cu premierul, accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, nuanțează declarația lui Florin Cîțu referitoare la certificatele verzi. El a declarat joi, 14 octombrie, că a discutat...
Dacian Cioloș, despre refacerea coaliției: „Trecutul e trecut. Noi vrem pur și simplu un premier cu care să putem lucra”
Dacian Cioloș, despre refacerea coaliției: „Trecutul e trecut. Noi vrem pur și simplu un premier cu care să putem lucra”
Liderul USR, Dacian Cioloș, a vorbit joi seara despre negocierile pentru refacerea coaliției și despre formarea unui nou guvern. „Trecutul e trecut. La vremea respectivă ne-am explicat...
Sursa: Ziare.com