Summitul online dintre Biden și Putin. Situația de la granița Ucrainei cu Rusia, în centrul atenției VIDEO UPDATE

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 18:29
2425 citiri
Summitul online dintre Biden și Putin. Situația de la granița Ucrainei cu Rusia, în centrul atenției VIDEO UPDATE

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au început marţi după-amiază o întrevedere prin videoconferinţă, pe fondul temerilor Occidentului privind o posibilă acţiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau o escaladare a conflictului armat în estul separatist prorus al Ucrainei, consemnează agenţiile internaţionale de presă.

UDPATE 20.10 Convorbirile prin videoconferinţă între cei doi președinți s-au încheiat la puţin timp după ora 17.00 GMT, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, informează agenţiile de presă ruse şi executivul american, preluate de AFP şi Reuters.

Discuţiile prin videoconferinţă au durat circa două ore, potrivit agenţiilor ruse de ştiri Ria Novosti, TASS şi Interfax. Casa Albă a anunţat că discuţia prin videoconferinţă s-a încheiat fix la ora 17.08 GMT, după ce a început la ora 15.07 GMT.

Știrea inițială: La începutul summit-ului, Putin l-a salutat pe Biden zâmbind. La rândul său, liderul de la Casa Albă i-a spus omologului său rus că este bucuros să-l vadă și și-a exprimat regretul că nu a fost posibil să-l vadă fizic. Discuţia ”va dura atât timp cât va fi nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, potrivit precizărilor Kremlinului.

Vladimir Putin a propus săptămâna trecută NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.

Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ”liniile roşii”.

Joe Biden a sporit presiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte ”iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti, iar în cadrul discuţiei aflate în desfăşurare îi va transmite lui Putin că Rusia va fi lovită de cele mai puternice sancţiuni internaţionale dacă invadează Ucraina.

Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 - 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ”100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente”.

Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ”ajutor occidental”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat luni drept ”ostilă şi agresivă” retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ”invadarea Ucrainei”, adăugând că Moscova nu se aşteaptă ca discuţia Putin-Biden să conducă la progrese majore.

Citeste si:
Un război în Ucraina ar provoca o nouă criză a migranților ANALIZĂ
Un război în Ucraina ar provoca o nouă criză a migranților ANALIZĂ
Un atac al Rusiei în Ucraina nu ar avea efecte doar în fosta republică sovietică: întreaga Europă de Est s-ar confrunta cu un nou val de migrație în masă. Un fost ambasador polonez în...
Invaziile recente ale Rusiei în Ucraina și Georgia oferă indicii despre cum ar putea acționa Putin acum
Invaziile recente ale Rusiei în Ucraina și Georgia oferă indicii despre cum ar putea acționa Putin acum
Având în vedere că Rusia a strâns 100.000 de militari de-a lungul graniței sale de aproape 1.200 de mile cu Ucraina, o privire asupra a două invazii recente ale Rusiei împotriva teritoriilor...