Propunerea Rusiei pentru încheierea crizei din Ucraina. Moscova cere garanții ferme față de „politica agresivă a NATO”

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 15:20
4649 citiri
Propunerea Rusiei pentru încheierea crizei din Ucraina. Moscova cere garanții ferme față de „politica agresivă a NATO”
Vladimir Putin, presedintele Rusiei FOTO Hepta

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP şi EFE.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.

Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă''.

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat marţi, 26 martie, că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la...
#Rusia Ucraina, #Rusia NATO, #Ucraina, #SUA , #Rusia-Ucraina