Cum ar putea arăta o viitoare graniță a României cu Rusia. Scenarii ale crizei militare dintre Ucraina și Moscova

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 03:05
19326 citiri
Cum ar putea arăta o viitoare graniță a României cu Rusia. Scenarii ale crizei militare dintre Ucraina și Moscova
Președintele rus Vladimir Putin și-a mobilizat trupele la granița cu Ucraina kremlin.ru

În ultimele săptămâni se vorbește tot mai des despre iminența unui război stârnit de către Rusia care ar urmări să rupă o bucată din teritoriul Ucrainei. Mai mulți experți în spațiul ex-sovietic au explicat pentru Ziare.com care sunt principalele scenarii de la ora actuală, precum și poziționarea României în acest conflict.

De mai bine de o lună, președintele rus Vladimir Putin a început să marcheze teritoriul de la granița de sud a Rusiei cu Ucraina iar serviciile de informații ale SUA vorbesc despre o prezență militară de aproximativ 175.000 de soldați. Obiectivul ar fi invadarea Ucrainei și capturarea unei părți din teritoriu.

Sâmbăta trecută, 11 decembrie, cele mai bogate democrații din lume, membre ale G7, au încercat să prezinte un front unit împotriva agresiunii ruse și au transmis un comunicat în care au subliniat că orice incursiune a Rusiei ar fi „o greșeală strategică pentru care ar exista consecințe grave”.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că populația din estul Ucrainei ar suferi de o „rusofobie” și că este un „prim pas către un genocid”.

„Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca un prim pas către un genocid. Este ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Donbass (numele acestei regiuni), o vedem, o ştim cu siguranţă. Şi aceasta seamănă desigur cu genocidul despre care aţi vorbit”, a afirmat liderul rus unui jurnalist, în cursul unei reuniuni cu Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului.

Cum ar arăta granița dintre Rusia și România

Întrebată cum ar putea arăta un scenariu ipotetic în care România s-ar trezi cu Rusia la graniță, Ileana Racheru, doctor în științe politice la Universitatea București și expert în evoluții politice din spațiul ex-sovietic a explicat pentru Ziare.com că o graniță terestră cu Rusia este o variantă aproape imposibilă.

„Trupele ruse ar trebui să cucerească un teritoriu ucrainean foarte vast, eventual și Republica Moldova. În prezent, România are o graniță maritimă cu Federația Rusă, apărută după anexarea Crimeei. O rachetă S-300 poate să ajungă la Constanța, dar România se află sub protecția articolului 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice”, a explicat Ileana Racheru.

Chiar și dacă un astfel de scenariu ar putea avea loc, expertul în securitate națională și politici de apărare Claudiu Degeratu a precizat pentru Ziare.com că țara noastră are deja experiența graniței cu Rusia și că în prezent avem aliați mult mai puternici.

„Păi am mai avut graniță cu Rusia, dacă vă mai aduceți aminte, pe vremuri, și ne adaptăm. Noi fiind țară NATO, cred că avem mai multe argumente acum să rezistăm la un vecin, așa cum și Polonia rezistă. Deci nu văd o problemă în cazul unui scenariu ipotetic.

Poziționarea României

În ce privește poziția României în conflictul dintre Ucraina și Rusia, Claudiu Degeratu este de părere că țara noastră ar trebui să se coordoneze cu toți aliații pentru detensionarea situației, precum și să-și arate sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina care nu sunt țări NATO.

„Poziția oficială e cea de a condamna, noi trebuie să condamnăm toată această politică agresivă a lui Vladimir Putin. În același timp, trebuie să ne coordonăm cu toți aliații, în special cu Statele Unite. Iar în al treilea rând, trebuie să susținem pe cât putem de mult Republica Moldova și Ucraina, pentru că ei nu sunt parte NATO și sunt vecinii noștri. Ei sunt cei mai vizați de această situație tensionată. Deci România trebuie să proiecteze stabilitate împreună cu restul aliaților și să-și consolideze apărarea teritorială, noi fiind și țară liberală la Marea Neagră, avem și o responsabilitate în plus pentru că suntem aproape și de peninsula Crimeea.

O opinie aproape identică are și Ileana Racheru, care subliniază că țara noastră are nevoie de o Ucraină puternică și modernă.

„România a condamnat anexarea Crimeei și a susținut sacnțiunile împotriva Federației Ruse. România are nevoie de o Ucraină puternică, modernizată și reformată (o democrație consolidată, o armată performantă) care să nu permită apropierea războiului de granițele sale și ale partenerului strategic - Republica Moldova”, a mai menționat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#conflict Rusia Ucraina, #granita romania rusia, #scenariu ipotetic, #geopolitica, #Vladimir Putin , #Rusia-Ucraina