20 ani de la demisia lui Gorbaciov si prabusirea URSS (Galerie foto)

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 15:32
5528 citiri
20 ani de la demisia lui Gorbaciov si prabusirea URSS (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Putina lume isi mai aminteste ca ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a demisionat in ziua de Craciun, 25 decembrie 1991. Portalul enciclopedic Wikipedia isi face datoria si consemneaza acest lucru.

Era inevitabil. Dupa ce, cu un an inainte, estul Europei se debarasase de puterea sovietica si dupa puciul nereusit din august 1991, cand un grup de nostalgici au incercat sa-l rastoarne pe Gorbaciov, acesta a ajuns o jucarie in mana salvatorului sau: Boris Eltin.

Vechiul stapan trebuia sa plece, ca sa vina cel nou. Eltin s-a dovedit a fi o mana de fier, o minte limpede, dar o sanatate cam subreda, poate diluata cu vodca.

Mana de fier a facut praf mastodontul URSS, iar mintea limpede l-a indemnat sa-si caute un urmas pe masura. Din punctul lui de vedere, n-a gresit cand l-a ales pe Vladimir Putin si l-a facut tar.

Ultimul calcul al lui Eltin a fost de dimensiune shakespeariana: maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara. Nimeni nu poate spune ca nu s-a retras elegant.

In imaginile de mai jos, portalul Big Picture rememoreaza acele zile istorice, ale caror replici seismice se mai simt inca si astazi.

20 ianuarie 1991. Ghiata a fost sparta: 100.000 persoane demonstreaza la Kremlin cerand demisia lui Mihail Gorbaciov.

27 martie 1991. Piata din fata Kremlinului este goala. Curand, va navali aici un nou puhoi de adepti ai lui Eltin. Indiferent de viitorul puci, zilele iui Gorbaciov erau deja numarate.

Mai 1991. Gorbaciov depune coroane la mormantul Ostasului Necunoscut, flancat de cei care, peste numai trei luni, vor incerca sa-l doboare, respinsi genial de Eltin. Seful lor, Ghenadi Yanayev se vede al doilea din dreapta.

19 august 1991. Tancurile trimise de Eltin sunt prezente in fata Kremlinului dupa lovitura de stat. Eltin a invins.

Tot 19 august 1991. O multime de oameni, majoritatea femei, blocheaza un tanc al pucistior, care inca mai incearca sa salveze ceva, indreptandu-se spre centru.

Imagine istorica. Bataiosul Boris Eltin inflacarat pe baricade, in timp ce ceilalti luptatori privesc cam indiferenti la tot ce se intampla.

Nici Mihail Gorbaciov nu stia exact ce se intampla. In august 1991, era pentru prima oara cand un secretar general al URSS aparea la televizor in camasa si descheiat la gat.

Eltin a simtit ca se apropie de putere, ca magnetismul lui atrage multimea, iar Gorbaciov nu mai este un rival. Este numai un decor inutil.

Gorbaciov tocmai a fost eliberat din arestul la domiciliu, instituit de pucistii care isi faceau iluzii ca vor putea pune mana pe putere.

Mana lui Lenin nu mai cauta in zare viitorul luminos. Arata spre pamant.

25 decembrie 1991. Intreaga suflare asculta inmarmurita demisia ulitmului presedinte rosu.

Imediat dupa demisia lui Gorbaciov, Eltin a preluat geanta diplomat care permite accesul la arsenalul nuclear sovietic. Cheia succesului este sa nu puna altcineva mana pe ea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#aniversare cadere URSS, #demisie Mihail Gorbaciov , #Rusia