Administratia Putin acuza SUA ca incalca Tratatul INF prin instalarea sistemului balistic in Romania

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 16:10
2913 citiri
Administratia Putin acuza SUA ca incalca Tratatul INF prin instalarea sistemului balistic in Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite incalca de multi ani Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea sistemelor balistice in Romania, acuza Administratia Vladimir Putin, afirmand ca Washington-ul a amplasat si arme atomice in tari aliate in cadrul NATO.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sambata presedintelui Vladimir Putin situatia Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), in contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

"Referitor la Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, dupa cum stiti, este in vigoare din anul 1988 si avea un termen nedeterminat. Conform informatiilor pe care le avem la dispozitie, Statele Unite au inceput sa incalce acest Tratat din anul 1999, cand au inceput sa testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croaziera interzise prin Tratat.

Statele Unite au continuat actiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de aparare antiracheta, iar in anul 2014 au inceput instalarea in Europa a sistemelor cu lansare verticala Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu raza medie de actiune", i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversatiei, postata pe site-ul Ministerului rus de Externe.

"Sunt incalcari clare ale Tratatului INF", a constatat presedintele Vladimir Putin.

Serghei Lavrov a continuat: "Sunt incalcari clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja in Romania si se fac pregatiri pentru a le amplasa si in Polonia si Japonia".

"O alta problema care ne ingrijoreaza este ca recent, in urma cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare in 2018, au fixat obiectivul dezvoltarii unor arme atomice de capacitate mica si este probabil ca rachetele cu raza medie de actiune sa fie utilizate pentru lansarea acestor arme (...) ", a subliniat Lavrov.

Vezi si Putin anunta ca Rusia isi suspenda participarea la Tratatul Fortelor Nucleare si va dezvolta rachete supersonice

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...