Ambasada Rusiei celebreaza ocuparea Basarabiei de trupele URSS cu o varianta proprie a istoriei si o fotografie fake

Vineri, 28 Iunie 2019, ora 14:57
13270 citiri
Ambasada Rusiei celebreaza ocuparea Basarabiei de trupele URSS cu o varianta proprie a istoriei si o fotografie fake
Foto: Arhiva Pixabay

Ambasada Rusiei sarbatoreste, in mediul online, cedarea Basarabiei de catre Romania in 1940.

Postarea ambasadei prezinta varianta sovietica a istoriei.

In 1940, "Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodata aderarea Basarabiei la Regatul Romania, a trimis Guvernului roman o nota, oferind 'in scopul de a restabili dreptatea, sa se procedeze impreuna cu Romania pentru solutionarea imediata a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietica'".

"Dupa ce s-a pronuntat acordul partii romane de a-si retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Rosie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei si a Bucovinei de Nord.

Analizand, in prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fara precedent al celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si lectiile trase din acesta, ne permitem sa afirmam ca o interpretare eronata a evenimentelor din vara anului 1940 in Basarabia l-a impins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatala pentru Romania, si anume 'sa se pozitioneze pe latura incorecta a istoriei', prin aderarea la invazia Germaniei naziste in URSS. Consecintele acestui 'calcul strategic eronat', din pacate, sunt, de asemenea, resimtite si in Romania moderna.

Este relevant de mentionat ca cererea sovietica pentru revenirea Basarabiei se bazeaza in totalitate pe normele de drept international din acea epoca, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care fostii aliati ai Rusiei in cadrul 'Antantei', fara acordul ei, au recunoscut 'suveranitatea Romania asupra teritoriului Basarabiei', niciodata nu a intrat in vigoare datorita refuzului Japoniei de a-l ratifica", sustine ambasada in mesajul postat pe reteaua sociala.

Mai mult, rusii sustin ca trupele sovietice au fost intampinate de populatia locala cu "bucurie si chiar exultare" la acea vreme.

"Amintirile martorilor oculari si numeroasele fotografii care s-au pastrat de atunci arata ca trupele sovietice au fost intampinate de populatia locala cu bucurie si chiar exultare.

La Varnita, Singerei, Mereni, Chetrosu, Todiresti, Chirca, Calfa si alte localitati prin care trecea drumul spre Chisinau, taranii, de parca urmand traditiile unei nunti la tara, intindeau direct de-a curmezisul drumului mese cu vin si gustari, opreau coloanele militarilor si nu le permiteau sa treaca pana ce soldatii nu gustau din merindele oferite", mai scrie, printre altele, ambasada.

Insa, in urma cu 79 de ani, tara noastra a fost obligata de Uniunea Sovietica sa evacueze armata romana din Basarabia si nordul regiunii Bucovina in patru zile, in caz contrar fiind amenintata cu razboiul.

Supusa presiunilor venite din Rusia si Germania, administratia si armata romana s-au retras pentru a evita razboiul.

Un detaliu demn de mentionat este ca postarea ambasadei Rusiei a continut, initial, o fotografie fake. Faptul a fost sesizat de Sorin Ionita, presedintele Expert Forum.

El a scris pe contul sau de Facebook ca Rusia este "destul de confuza si incompetenta", fiind prizoniera propriei propagande.

"Azi 28 iunie ambasada Rusiei ne propune sa sarbatorim impreuna cedarea Basarabiei in '40 si realipirea ei fireasca la URSS, in entuziasmul populatiei locale. Doar ca prima poza e un fake evident, e din alta parte, cladirile alea nu exista in Chisinau: )

Rusia nu-i infailibila, ci destul de confuza, incompetenta. Poate pierde meciul daca nu i se raspunde cum anticipeaza ea - adica isteric, cu avalansa de injurii si gogomanii istorice inca si mai mari decat pune ea pe piata, iar la limita cu xenofobie si rasism. Ca asta-i scopul provocarii de azi, nu altul: tragerea tuturor in aceeasi mocirla.

Noi ne putem permite in democratie sa dezbatem adevarul istoric, inclusiv episoadele neconvenabile sau dezonorante pentru Romania (ex cazul Odessa; ori administrarea deficitara a Basarabiei in primii ani dupa unire, cu expati regateni brutali sau escroci - dar ce va mirati, cand azi cel mai vizibil roman la Chisinau e licheaua de Cristi Tabara) si sa fim autocritici. Rusia, cu tipul ei de regim politic, nu-si permite, e prizoniera propriei propagande care o va duce tot mai jos", a scris presedintele Expert Forum pe reteaua sociala.

Acesta a notat ca, dupa postarea sa, ambasada Rusiei a schimbat fotografia in cauza: "PS. Dupa postarea mea, au schimbat poza fake, deci de monitorizat, monitorizeaza eficient. Din fericire exista butonul PrtSc: ) Shaming is forever, like diamonds, guys", a conchis Ionita.

Iata si captura de ecran:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rusia Basarabia Romania, #postare Facebook Rusia Romania , #Rusia
Comentarii
Poza Nasty
Nasty
rank 5
Po.rcii rosii ocupa si azi ilegal Crimeea si alte teritorii!
Poza MugurDEfluier
MugurDEfluier
rank 5