Ambasadorul rus la Bucuresti, fata in fata cu sustinatorii protestatarilor din Rusia: Ce s-a discutat si ce concluzii a tras fiecare

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 13:47
6881 citiri
Ambasadorul rus la Bucuresti, fata in fata cu sustinatorii protestatarilor din Rusia: Ce s-a discutat si ce concluzii a tras fiecare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Valery Kuzmin, i-a primit, vineri, pe reprezentantii miscarii civice Initiativa Romania, care a organizat un miting de sustinere a protestatarilor anticoruptie din Rusia. Relatarile celor doua parti participante la discutie sunt extrem de edificatoare pentru viziunile diferite asupra evenimentelor care au avut loc recent in Federatia Rusa.

Mitingul de sustinere a fost organizat pe Facebook sub forma de eveniment cu titlul "Solidaritate cu protestatarii anti-coruptie din Rusia".

Citeste mai multe despre: Alaturi de protestatarii rusi - Miting vineri seara la Ambasada Rusiei: Coruptia e la fel de distructiva oriunde

Cum descrie intalnirea cu ambasadorul rus reprezentantul Initiativei Romania

Mihai Politeanu si Alex Surcel au fost invitati la discutii de ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valey Kuzmin, in calitatea lor de reprezentanti ai asociatiei Initiativa Romania, iar la finalul celor aproape 90 de minute de discutii Mihai Politeanu a relatat pe Facebook despre modul in care a decurs intalnirea.

"O sa incep cu finalul: ambasadorul Rusiei si-a declarat pe fata, in mod direct si neprovocat, sprijinul pentru demersul de modificare a Constitutiei al Coalitiei pentru Familie. Discutia a inceput si s-a sfarsit cu acest subiect, desi noi nu l-am deschis. Pozitia adoptata de Rusia, prin ambasador, este ca Romania nu respecta pe deplin drepturile omului cata vreme nu schimba definitia constitutionala a familiei in sensul celor sustinute de CpF.

Cred ca aceasta pozitie neechivoca ar trebui sa fie un semnal de alarma atat pentru partidele parlamentare, cat si pentru cei care, cu buna credinta, sustin in mod naiv actiunea CpF. Asistam, deja, la cel putin o coniventa ideologica intre Rusia si mare parte a sistemul politic de la noi. Reorientarea discursului politic dominant din Romania catre propaganda anti-occidentala, anti-liberala si populist-isterica a nationalismului etno-religios de inceput de secol XX serveste de minune intereselor Rusiei", a comentat Mihai Politeanu.

In schimb, subiectul care ii adusese fata in fata pe participantii la discutie a fost in buna masura evitat de diplomatul rus, sustine el.

"Discutia concreta despre evenimentele si situatia din Rusia a fost permanent evitata de ambasador. Am incercat fara succes sa concentram discutia in jurul unor teme in legatura directa cu arestarile protestatarilor din Rusia: respectarea statului de drept, a drepturilor omului si a valorilor democratiei liberale. Nu a fost chip", sustine Mihai Politeanu.

Acesta a mai punctat si alte idei exprimate "in multe cuvinte si repetitiv" de ambasadorul rus:

"1. Politia rusa are temeiul legal pentru folosirea fortei impotriva demonstrantilor;

2. Drepturile omului nu prevaleaza asupra legilor Federatiei Ruse;

3. Protestatarilor li s-au promis cate 10 mii de euro sa vina cu copii la demonstratii;

4. Media occidentale dezinformeaza cu privire la protestele din Rusia;

5. Nu exista nicio diferenta intre comportamentul Federatiei Ruse si bombardamentele americane de aiurea si nu avem legitimitatea morala sa vorbim despre Rusia;

6. Maidanul ucrainian a fost dominat de elemente fasciste, referendumul din Crimeea a fost liber;

7. Drepturile omului si anticoruptia sunt instrumente politice impotriva independentei si suveranitatii Federatiei Ruse;

8. Federatia Rusa nu permite sa i se dea lectii de democratie si va lua toate masurile ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina sa nu se intample si in Rusia;

9. Competitia dintre comunism si capitalism a fost benefica ambelor sisteme;

10. Perestroika a fost katrastoika".

Mihai Politeanu isi incheie relatarea cu o observatie.

"Si, poate, cea mai sinistra afirmatie a fost referitoare la celebra poza devenita iconica pentru protestele din Rusia: femeia luata pe sus de politie. Conform ambasadorului, insfacarea femeii de catre politie este o 'imagine aproape romantica' (citat exact) ", a scris el.

Cum s-a vazut intalnirea din interiorul Ambasadei Rusiei

La circa o ora dupa aparitia acestei postari, pe pagina oficiala a Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti a aparut propriul punct de vedere cu privire la intalnirea avuta de ambasadorul Valery Kuzmin pe tema "presupuselor incalcari ale drepturilor omului" in timpul manifestatiilor care au avut loc in Rusia in perioada 25-26 martie.

"Activistii romani pentru drepturilor omului si-au exprimat viziunea vis-a-vis de evenimentele stradale, accentuand atentia asupra aplicarii disproportionale a fortei de catre politie care, chipurile, a avut loc in cursul manifestatiilor. Totodata, ei si-au exprimat parerea ca respectarea drepturilor omului este mai semnificativa decat respectarea ordinii de drept.

In cadrul intrevederii Ambasadorul rus i-a informat pe interlocutorii sai despre faptele, cum s-a dovedit necunoscute lor, privind lupta activa anticoruptie in Rusia", se arata in postare, precizandu-se, printre altele, ca Alexey Navalny, organizatorul "marsurilor anticoruptie", fusese condamnat in februarie la 5 ani de detentie cu suspendare "anume pentru fapte de coruptie", dar si ca protestele nu aveau autorizatie, conform legii.

"Ambasadorul a atras atentia deosebita a interlocutorilor sai fata de faptul ca Alexey Navaly, folosindu-se de credulitatea si lipsa experientei de viata a tinerilor, de fapt i-a inselat pe multi participanti minori de la protestele din 25-26 martie, ispititind-i (ispitindu-i, n.red.) cu promisiuni mincinoase cum ca in cazul retinerii de catre politie el 'va adjudeca peste 10 mii de euro pentru fiecare' ca recompensa", se arata in comunicatul Ambasadei Rusiei.

In plus, "Valery Kusmin i-a intrebat pe organizatorii actiei (actiunii, n.red.) din fata Ambasadei Rusiei de ce mass-media din Romania, independenta si extrem de bine informata", nu a scris pana in prezent nimic despre organizarea de catre ONG-uri locale a unor proteste similare in Ucraina, unde in prezent coruptia "depaseste considerabil proportiile fenomenului luarii de mita in timpurile 'regimului corupt fara precedent al presedintelui Victor Yanukovich'".

" (...) Ambasadorul a mentionat ca actiunile politiei ruse din 26 martie au avut un caracter extrem de ireprosabil (sic!) si astfel s-au distins izbitor de practica pe scara larga de a suprima violent manifestatiile stradale ale multimii din tarile occidentale precum SUA, Franta, Marea Britanie si altele, a carei exemple le putem urmari pe ecranele TV aproape zilnic", se arata in incheierea postarii.

Citeste mai multe stiri despre protestele din Federatia Rusa:

C.B.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#proteste Rusia Initiativa Romania ambasador , #Rusia
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Se pare ca orice incercare de dialog cu reprezentantul Rusiei la