Ambasadorul rus la Bucuresti: Injectia contra nazismului isi pierde efectul. Unele tari rescriu istoria

Vineri, 08 Mai 2015, ora 19:58
7310 citiri
Ambasadorul rus la Bucuresti: Injectia contra nazismului isi pierde efectul. Unele tari rescriu istoria
Foto: Captura Youtube/Interviu TVR 2014

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat, vineri, cu ocazia Zilei Victoriei, ca este dureros cat de usor se rescrie istoria in unele tari si cum "sunt albiti criminali", precizand ca trebuie depasita aceasta tendinta, iar victoria nu trebuie sa fie rupta, in a noastra si a altora.

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Ambasada Rusiei in Romania a organizat, vineri, o ceremonie solemna de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Soldatului Sovietic din cimitirul ostasilor sovietici din parcul Herastrau, prilej cu care ambasadorul Oleg Malghinov a calificat cea de-a doua conflagratie mondiala drept "cel mai devastator si cel mai sangeros masacru din istoria omenirii".

"Zeci de milioane de morti, sute de milioane de oameni oropsiti, rupti de locurile natale, sobele si camerele de gazare ale lagarelor de concentrare, victimele Holocaustului, incercarile de a lua in sclavie si de a nimici popoare intregi din Europa. Toate acestea sunt marturii a cat de departe poate ajunge ura, convingerea propriei superioritati, siguranta ca cineva a reusit sa stea in saua istoriei.

Bineinteles, noua, oamenilor care n-am trecut prin toate aceste orori ne e greu sa ne inchipuim profunzimea reala a acestei tragedii dar inca sunt eroi care au trecut personal prin toate aceste dificultati, care au luat parte la infrangerea fascismului, au ajuns la barlogul acestuia si au pus capat hitlerismului", a declarat Oleg Malghinov.

"Pe tot teritoriul Romaniei, atat in orase mare, cat si in cele mai mici sate indepartate exista si sunt prezervate cimitirele unde odihnesc cei care au cazut in lupta impotriva fascismului. Acolo zac peste 80.000 de romani si peste 50.000 de soldati sovietici printre care rusi si bielorusi, kazahi si ucraineni, azeri si armeni, turkemi si georgieni, evrei si ceceni, oameni ai tuturor religiilor si ai tuturor nationalitatilor ale Uniunii Sovietice multinationale. Din pacate mai sunt destule morminte unde zac osemintele soldatilor necunoscuti", a mai afirmat diplomatul rus, exprimandu-si recunostinta fata de autoritatile romane, centrale si locale, "pentru munca pe care o desfasoara pentru pastrarea amintirii" acelor evenimente.

"Injectia contra nazismului isi pierde efectul"

Oleg Malghinov a precizat ca victoria asupra fascismului a aratat ca "popoarele lumii, state cu structuri sociale diferite pot sa se uneasca pentru lupta cu vrajmasul comun".

"Ne amintim de faptele eroice si de contributia la vicctorie a mai multor state, a armatei SUA si a Marii Britanii, a ostasilor francezi, a partizanilor din Serbia si din Italia, ai rezistentei poloneze, a antifascistilor germani", a afirmat ambasadorul rus, amintind, totodata, si de contributia soldatilor chinezi la terminarea celui de-Al doilea Razboi Mondial in Extremul Orient.

Pe de alta parte, Malghinov s-a aratat dezamagit de faptul ca "injectia contra nazismului facuta acum 70 de ani in unele tari isi pierde efectul".

"E dureros sa privim cat de usor in unele tari se rescrie acum istoria, cum sunt albiti criminalii, cum li se pun monumente, cum sunt numiti drept eroi nationali cei care au fost judecati la Nurnberg", a subliniat Oleg Malghinov, adaugand ca datoria noastra fata de amintirea celor cazuti este de a depasi impreuna "aceasta tendinta primejdioasa", "fara sa construim linii noi de ingradire, fara sa rupem victoria: in a noastra si a altora".

Totodata, el si-a exprimat "recunostinta deosebita" fata de patriarhii Daniel si Kiril pentru "grija comuna pentru sufletele celor morti".

Dupa o slujba ortodoxa de pomenire, ambasadorii Armeniei, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Marii Britanii, Indiei si Israelului, dar si reprezentanti ai MApN si a Primariei Bucuresti au depus coroane de flori la Monumentul Soldatului Sovietic. La ceremonie a fost prezent si ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul.

Ceremonia de depunere a coroanelor a fost urmata de o alta ceremonie, de conferire a unor medalii jubiliare pentru sase veterani de razboi din Romania si Rusia.

Printre cei care au primit medalii, "la dispozitia presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin", s-a aflat si generalul Marin Dragnea, pe care ambasadorul Malghinov l-a prezentat drept "cel mai apropiat veteran al meu aici in Romania si cel mai iubit prieten".

La evenimentul organizat la Ambasada Rusiei au participat deputatii Liliana Minca si Remus Cernea, senatorul Varujan Vosganian, fostul europarlamentar Adrian Severin, Corneliu Vadim Tudor si fratele sau, generalul in rezerva Marcu Tudor, dar si Printul Paul si fostul consilier prezidential Iulian Fota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ambasador Rusia Romania nazism, #Ambasador Romania Rusia Ziua Victoriei declaratii , #Rusia