Ambasadorul Rusiei, despre rachetele Patriot pe care Romania le va cumpara: Este un risc pe care nu il putem ignora

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 21:53
14275 citiri
Ambasadorul Rusiei, despre rachetele Patriot pe care Romania le va cumpara: Este un risc pe care nu il putem ignora
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ambasadorul Rusiei in Romania, Valeri Kuzmin, a declarat vineri ca scutul antiracheta la Deveselu poate fi transformat foarte usor dintr-un sistem defensiv intr-unul ofensiv, printr-o schimbare de soft fiind posibil inclusiv sa fie modificat pentru rachete de atac Tomahawk, ce pot fi echipate cu focoase nucleare. Diplomatul sustine, astfel, ca, desi Rusia nu reprezinta in niciun fel o amenintare la adresa Romaniei, situatia este un "un risc potential" pe care Moscova nu il va ignora.

"Prezinta un risc potential. Nu mai e ca inainte, cand exista o arma, un invelis, si daca arma nu se potrivea in invelis era inutila. In prezent, sistemele de arme, in particular cele de rachete, sunt foarte flexibile. Presedintele nostru a explicat asta.

Potrivit unor informatii militare, noi stim ca este de ajuns sa schimbi software-ul calculatorului care opereaza acel sistem antibalistic si el va functiona usor cu rachete de croaziera americane de tip Tomahawk, care sunt proiectate pentru a avea scopuri strategice ofensive. Nu inseamna ca asta se va intampla maine.

Rachete Tomahawk pot fi echipate chiar si cu focoase nucleare. Este un risc potential pe care nu il putem ignora. Fie ca va place sau nu", a declarat Valeri Kuzmin (foto), vineri seara, la Realitatea Tv.

Ambasadorul Rusiei a afirmat ca, in opinia sa, echipamentul este foarte scump "pentru sistemele defensive". Acesta a subliniat ca Rusia nu reprezinta niciun fel de amenintare la adresa Romaniei, insa a precizat ca armele defensive dislocate de NATO in apropiere de granita de stat a Federatiei Ruse atrag luarea in calcul a unor riscuri.

"Nu sunt un expert militar, dar stiu ca sunt foarte scumpe pentru niste sisteme defensive. Care sunt fortele pe care le vor apara acele rachete Patriot? Pot sa declar, oficial, ca Rusia nu reprezinta in niciun fel o amenintare pentru Romania.

In realitate, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apara baze militare straine, in special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federatiei Ruse.

Situatia este de asa natura incat trebuie sa luam in calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Daca luati o harta a lumii si va uitati la pozitionarea bazelor americane, veti observa o imagine foarte interesanta. Va recomand sa faceti asta", a mai spus Valeri Kuzmin.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, in 26 iulie, ca Romania isi canalizeaza energiile pentru achizitia sistemului de rachete Patriot, el mentionand ca in acest sens se va incheia un acord intre guvernele Romaniei si SUA, iar in noiembrie se va face prima plata.

"Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem intr-o faza intermediara. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice sa detalieze exact ce se cumpara. Va fi un acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA. Vom promova o lege speciala in Parlament pentru achizitia acestui sistem si apreciem ca, daca lucrurile merg asa cum sunt planificate, undeva la sfarsitul lunii octombrie sa putem sa avem un rezultat final pe care sa-l comunicam opiniei publice.

Legat de buget, estimam ca am putea in luna noiembrie sa facem o plata in contul acestei achizitii necesare inzestrarii militare", a anuntat Tutuianu.

Tudose: Romania va da in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot

Tutuianu a precizat ca aceste achizitii se fac in interesul asigurarii nevoii de securitate a Romaniei, dar si respectarii angajamentelor guvernamentale asumate in relatia cu structurile NATO.

"Vom urmari achizitia unor echipamente moderne, care sa satisfaca pe deplin nevoile de securitate. Programul Patriot are si o componenta de comuniune a tuturor tarilor implicate si suntem interesati pentru dezvoltarea in Romania a unor facilitati de productie a unor componente ale acestui sistem atat pentru nevoile noastre, cat si pentru export, insa suntem prea devreme pentru a intra in detalii", a mentionat ministrul Apararii.

El a mai adaugat ca aceasta optiune pentru rachetele Patriot are la baza parteneriatul SUA-Romania, care are 20 de ani de la momentul semnarii, dar si faptul ca SUA sunt principalul garant de securitate al Romaniei.

"Riscurile si amenintarile in spatiul aerian al Romaniei ne determina sa procedam la o inzestrare corespunzatoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate in prezent in dotarea Romaniei cu bataie mica si medie sunt in mare parte depasite fizic si moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de productie sovietica si resursele de functionare tehnica sunt spre limita maxima cu posibilitati reduse si nesustenabile de modernizare.

Optiunea cea mai potrivita a fost identificata in sistemul Patriot in cea mai moderna configuratie. Luam cea mai moderna configuratie, cu o perioada estimata de utilizare in serviciu de 30 de ani", a spus Tutuianu.

El a mentionat ca Romania se alatura in acest fel altor cinci tari NATO care detin sisteme Patriot - SUA, Germania, Spania, Grecia si Olanda - intr-un efort comun menit sa imbunatateasca securitatea europeana, si a aratat ca si Polonia a depus cerere pentru achizitionarea acelorasi sisteme si se afla in negocieri.

Citeste si Ambasadorul SUA spune ca rachetele Patriot vor apara si Romania, si vecinii, si NATO. Rusia n-are de ce sa se supere

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Valeri Kuzmin rachete Patriot, #Valeri Kuzmin rachete Tomahawk, #Romania rachete Patriot Rusia, #rachete Romania Rusia, #rachete Patriot focoase nucleare , #Rusia