Amenintarea cea mai mare pentru Romania - o Rusie slaba, care nu mai vine cu tancul

Marti, 24 Mai 2016, ora 08:18
6862 citiri
Amenintarea cea mai mare pentru Romania - o Rusie slaba, care nu mai vine cu tancul
Foto: Facebook/Humanitas

Analistul de politica externa Robert Kaplan considera ca pentru Romania amenintarea cea mai mare nu o constituie o Rusie puternica, ci una slaba, precizand ca acest lucru ar insemna "agresiune si haos".

Rusia insa nu mai actioneaza cu tancurile si avioanele, ca in trecut, ci prin servicii secrete, mass-media si crima organizata.

"Viitorul Rusiei nu arata bine (...) daca slabirea economica continua, iar Putin se va confrunta cu din ce in ce mai multe provocari pe plan intern. Amenintarea cea mai mare pentru Romania nu este o Rusie puternica, ci o Rusie slaba, pentru ca aceasta inseamna agresiune, un nivel de haos. (...) Cu cat devine Rusia mai slaba, cu atat ea va incerca sa destabilizeze alte regiuni, ca Moldova si Ucraina, si va deveni din ce in ce mai agresiva in zona baltica, in zona Marii Negre", a declarat Kaplan, luni, in cadrul unei conferinte la Ateneul Roman.

El a amintit ca, inclusiv din perspectiva Romaniei, lucrurile s-au schimbat pe plan international fata de situatia de acum 20 de ani.

Robert Kaplan a aratat ca, la mijlocul anilor '90, NATO era o alianta foarte puternica, iar Uniunea Europeana era "dinamica si lipsita de probleme", pe cand Rusia era "slaba si haotica".

Rusii nu ne scapa din ochi: Misiuni de lupta in Marea Neagra, sub atenta supraveghere

"Acum, daca mergem inainte 20 de ani, in 2016, ce avem? Avem o situatie foarte diferita. Rusia nu mai e slaba si haotica, e condusa de cineva cu o viziune geopolitica foarte hotarata, (...) aceea ca Rusia nu a fost invadata numai de Hitler si Napoleon, dar si de suedezi, de lituanieni, de polonezi.

Prin urmare, Rusia are nevoie de o zona-tampon, o zona de influenta in Europa Centrala si de Est, un semn de intrebare si asupra NATO", a sustinut Kaplan.

Analistul american arata, insa, ca situatia nu mai e aceeasi cu cea din anii '40, "Romania nu mai este prinsa intre Hitler si Stalin".

Avem scut la Deveselu: In replica, Rusia reactiveaza "Trenurile Apocalipsei" din perioada sovietica

"Situatia e mult mai ambigua. Nu mai e atat de intunecata si nu atat de lipsita de speranta pe cat era, sa spunem, in 1940, dar nici nu putem spune ca v-ati luat o vacanta permanenta de la istorie, asa cum au crezut oamenii in 1995. Cred ca pana la urma ceea ce conteaza cel mai mult este abilitatea Romaniei de a-si intari institutiile intr-un fel mai transparent, institutii mai transparente si mai puternice pentru ca locul sa devina mai atractiv pentru investitorii straini, deoarece acest lucru intareste siguranta nationala", a afirmat Robert Kaplan.

Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone

In opinia acestuia, "amenintarea Rusiei nu mai este aceea a tancurilor si avioanelor de lupta, ci subversiunea".

Potrivit analistului american, Rusia va incerca sa submineze tari precum Romania prin operatiuni ale serviciilor secrete, prin crima organizata, prin cumpararea media prin parti terte, elemente care "slabesc legatura cu vestul si cu traditia vestica a democratiei seculare in Europa centrala si de est".

"Romania ar trebui sa-si faca curaj, n-ar trebui sa cada intr-un autoritarism precum Ungaria, nu este compromisa de institutii slabe care sunt mult mai susceptibile sa cada prada influentelor rusesti, precum s-a intamplat in Bulgaria sau in Serbia. Romania, data fiind regiunea in care se afla, este destul de puternica", a mai spus Kaplan.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Robert Kaplan Rusia Romania, #Robert Kaplan amenintare Rusia , #Rusia