Americanii spun ca spioni rusi au vrut sa interfereze in alegerile din Franta. Cum procedau

Joi, 27 Iulie 2017, ora 13:52
4022 citiri
Americanii spun ca spioni rusi au vrut sa interfereze in alegerile din Franta. Cum procedau
Foto: Facebook/ En Marche

Agenti rusi au incercat sa obtina informatii de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron - prin intermediul unor conturi false pe Facebook -, inaintea alegerilor prezidentiale.

Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create cu acest scop, au declarat parlamentari americani pentru Reuters.

Facebook a confirmat pentru Reuters ca a depistat existenta unor conturi frauduloase in Franta si ca le-a dezactivat.

Reprezentanti ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansand numarul de 70.000 de conturi, in contextul in care firma vorbea in aprilie de 30.000 de conturi.

Potrivit unuia dintre acesti parteneri si altor doua surse informate, unele dintre aceste conturi au fost create de catre agenti rusi care se dadeau drept prieteni ai unor prieteni ai lui Emmanuel Macron cu scopul de a obtine informatii personale despre candidat si apropiatii lui.

Angajati de la Facebook ar fi remarcat acest lucru in primul tur al alegerilor prezidentiale franceze si ar fi constatat ca au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU - serviciile de informatii ale armatei ruse.

Ei cred ca intrusii nu au putut sa se infiltreze destul de adanc, pentru a plasa virusi sau a fura parole, obiectivul probabil al operatiunii.

Aceeasi unitate GRU - cunoscuta sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de catre societatile in domeniul securitatii informatice - a fost pusa in discutie in piratarea Comitetului National Democrat (DNC) in campania prezidentiala americana in 2016.

In Franta, serviciile de securitate si de informatii nu au acuzat penal pe nimeni de piratarea En Marche!

Mounir Mahjoubi, insarcinat cu campania lui Emmanuel Macron pe Internet si care a devenit secretar de stat insarcinat cu domeniul digital, declara in mai pentru Reuters ca unii experti sunt convinsi de implicarea GRU, dar ca nu au putut sa dovedeasca acest lucru.

Conducerea retelei de socializare a anuntat in aprilie ca a luat masuri impotriva difuzarii de informatii false in legatura cu alegerile prezidentiale.

Miscarea En Marche! - al carei fondator a infrant-o pe Marine Le Pen, presedinta Frontului National (FN, extrema dreapta) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale franceze - a anuntat ca a fost victima unei operatiuni de piratare "masiva" chiar inainte de incheierea oficiala a campaniei, insa nu a semnalat vreo incercare de infiltrare pe conturile ei de Facebook.

Rusia a negat in mai multe randuri orice implicare in aceste atacuri.

Serviciile de informatii americane au conchis, in mai, ca erau implicati hackeri apropiati Guvernului rus, insa nu au putut sa demonstreze responsabilitatea Kremlinului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#agenti rusi conturi Facebook En Marche, #agenti rusi En Marche alegeri prezidentiale, #Rusia alegeri prezidentiale Franta , #Rusia