Coruptia reprezinta cea mai mare amenintare la adresa Occidentului, ea fiind una dintre armele cu care Rusia incearca sa isi extinda puterea si sa distruga valorile occidentale, atragand de partea ei "o intreaga retea de lideri nationali corupti", spune analistul american Brian Whitmore.
Declaratiile au fost facute cu ocazia unui eveniment organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, unde Brian Whitmore, fost analist al Europei Libere si in prezent senior fellow al Center for European Policy Analysis, l-a descris pe Vladimir Putin drept o combinatie intre un spion si Nasul, capul Mafiei din filmele americane, relateaza Europa Libera
"Trebuie sa intelegem ceea ce se numeste 'sistema', aceasta retea de conexiuni si relatii informale, care defineste esenta puterii in Federatia Rusa si, mai extins, in intregul spatiu post-sovietic. Liderii rusi puternici au fost cei care au folosit sistemul in favoarea lor, cei slabi au fost ei insisi folositi de sistem.
Iar ceea ce vedem acum este versiunea putinista a 'sistema'. Mai devreme sau mai tarziu, Putin va iesi din joc, dar 'sistema' va ramane acolo unde e (...)
Am ajuns la concluzia ca sistemul rusesc nu este amenintat de ceea ce face Occidentul, ci de ceea ce reprezinta Vestul. Ca sa supravietuiasca, 'sistema' a ajuns la concluzia ca trebuie sa distruga valorile occidentale", a declarat analistul american.
Brian Whitmore a vorbit si despre faptul ca nu mai exista doua sisteme izolate, asa cum s-a intamplat pe vremea Razboiului Rece, cand tarile comuniste si cele democratice erau separate prin Cortina de Fier, ci Rusia a reusit sa exporte o parte din principiile sale catre Vest, coruptia fiind doar cea mai periculoasa dintre armele razboiului asimetric pe care il duce cu Occidentul.
"Daca poti corupe, atunci poti controla. Asa este utilizata coruptia in Rusia. Ideea este, daca se poate exporta coruptia, atunci Moscova ar putea atrage in 'sistema' o intreaga retea de lideri nationali corupti (...) E vorba despre ceva extrem de simplu: exportul unui sistem cleptocratic corupt", a explicat Brian Whitmore, avertizand ca trebuie sa privim dincolo de aparente, dincolo de sustinerea acordata de Rusia pentru formatiunile de extrema stanga si dreapta, din Europa sau din lume.
Brian Whitmore a mai afirmat ca "influenta maligna" a Rusiei nu se manifesta doar prin transformarea informatiilor in "arme", ci si a coruptiei si a criminalitatii organizate.
Mai mult, el a studiat legaturile existente intre gradul de penetrare a propagandei rusesti in fostele state comuniste si nivelul de coruptie din acestea, descoperind ca in tarile in care coruptia este mai mare, propaganda si dezinformarea venite dinspre Rusia se bucura de mai mult succes.
Citeste si - Ambasadorul SUA: Slabirea legislatiei anticoruptie expune Romania la amenintari din partea Rusiei