Analist SUA: Romania sa se protejeze impotriva actiunilor subversive din partea Rusiei

Vineri, 16 Mai 2014, ora 15:29
7232 citiri
Analist SUA: Romania sa se protejeze impotriva actiunilor subversive din partea Rusiei

Provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani, a afirmat joi Robert Kaplan, autor a 14 carti de politica externa si calatorii.

La evenimentul de lansare a cartii lui Kaplan "Razbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare si lupta impotriva destinului", organizat la sediul MAE, au participat, printre altii, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, directorul SIE, Teodor Melescanu, si senatorul PSD Mircea Geoana.

"Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza impotriva actiunilor subversive, impotriva serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companii energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii.

De aceea, cred ca provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani", a afirmat Kaplan, analist-sef pe probleme de geopolitica al Stratfor.

Potrivit lui Kaplan, Rusia nu doreste in acest moment sa refaca Pactul de la Varsovia, ci doar sa creeze "o zona-tampon traditionala".

"UE este in al saselea sau al saptelea an (...) al unei crize economice endemice cu un nivel foarte ridicat al somajului si criza economica a UE a dus la pierderea influentei sale in estul si centrul Europei, iar Rusia nu mai e slaba si haotica. E condusa de un lider foarte inteligent si capabil, care gandeste in termeni de geografie si de harti.

Cred ca presedintele rus vrea o zona-tampon traditionala in Europa Centrala si de Est si in Caucaz. Nu vrea sa refaca Pactul de la Varsovia, acela a fost un demers foarte costisitor si de aceea s-a si prabusit Uniunea Sovietica", a afirmat Kaplan.

El a explicat ca Putin urmareste o "finlandizare" a Europei Centrale si de Est, adica statele din aceasta zona sa aiba un statut similar cu cel al Finlandei in timpul Razboiului Rece.

Romania, potential pentru dezvoltarea de afaceri si atragerea de investitii

Autorul american a mai aratat ca, date fiind resursele sale si asezarea sa geografica, Romania are potentialul de a deveni un spatiu propice pentru dezvoltarea de afaceri si atragerea de investitii, cu conditia sa-si creeze institutii solide.

"Romania este, intr-un fel, binecuvantata din punct de vedere geografic. Are Delta Dunarii, accesul pe Dunare catre Europa Centrala, are, comparativ cu vecinii sai, rezerve enorme de energie, de resurse minerale strategice, metale, hidrocarburi (...). Provocarea pentru Romania este sa construiasca institutii solide (...) care sa faca din Romania un spatiu dezirabil pentru afaceri si pentru investitii din partea statelor occidentale", a sustinut Kaplan.

In acest sens, el a dat exemplul statului Singapore.

"Romania sa utilizeze exemplul statului Singapore, combinat cu resursele sale naturale si cu accesul sau la Dunare, poate fi un pol de stabilitate si un spatiu pentru dezvoltat afaceri in secolul XXI", a subliniat Robert Kaplan.

Robert Kaplan a fost timp de peste 25 de ani corespondent de politica externa pentru publicatia "The Atlantic" iar in 2011 "Foreign Policy" l-a inclus in topul sau "Primii 100 de ganditori ai lumii". Din 2009 pana in 2011, Kaplan a fost membru al Comitetului de Politici de Aparare condus de secretarul american al Apararii, Robert Gates.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Robert Kaplan Romania Rusia, #analist american Romania, #Romania atacuri subversive , #Rusia