Cum au ascuns sovieticii scaparea antraxului dintr-un laborator militar. Spionii CIA americani au dezvaluit adevarul

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 00:30
5321 citiri
Cum au ascuns sovieticii scaparea antraxului dintr-un laborator militar. Spionii CIA americani au dezvaluit adevarul
Cladire din Ekaterinburg, locul de unde a scapat antraxul

Sovieticii au scapat antraxul dintr-un laborator militar, iar pacientii cu pneumonii inexplicabile au impanzit spitalele si in cateva zile zeci de persoane au murit. Dupa multi ani, spionii americani ai CIA-ului au dezvaluit adevarul despre acest incident grav, in care politia secreta din URSS a confiscat dosarele medicilor si le-a ordonat sa taca.

In aprilie-mai 1979, cel putin 66 de oameni au murit dupa ce bacteriile provenite din antrax, substante extrem de toxice, au scapat dintr-un cladire militara din Ekaterinburg, Uniunea Sovietica. Autoritatile locale din acea vreme au negat acest lucru, ele sustinand ca agentul patogen s-a transmis de la animale la oameni, potrivit NY Times.

In Sverdlovsk, cum se numea orasul in acea vreme, suspiciunile au aparut imediat ce oamenii au inceput sa se imbolnaveasca in mod misterios. Raisa Smirnova, in varsta de 32 de ani, lucra atunci intr-o fabrica de ceramica si s-a imbolnavit subit.

A fost dusa la spital de urgenta, cu febra mare si apoi a zacut incostienta timp de o saptamana. Pana in luna mai din acel an, 18 colegi ai femeii murisera deja. Ea a scapat printr-o minune.

Inainte de a pleca din spital, agentii KGB i-au dat sa semneze un document, prin care i se interzicea sa vorbeasca despre boala ei timp de 25 de ani.

Noi detalii despre cariera lui Putin la KGB. Cum a racolat spioni in timpul "sejurului" la Dresda

Un doctor american, Matthew Maselson, biolog la Harvard, s-a deplasat, impreuna cu sotia sa, antropolog, la Ekanterinburg in 1979, in Uniunea Sovietica. El a colaborat cu CIA-ul in acest incident si a descoperit cum vantul a imprastiat cateva miligrame de spori de antrax, eliberati accidental dintr-o cladire militara.

"Poti sa inventezi o poveste complet nebuna si sa o faci plauzibila, prin modul in care o concepi", a declarat Meselson, intr-un recent interviu la Cambridge, Massachusetts.

SUA si NATO stopeaza visul lui Putin de a reface Uniunea Sovietica: Ce tari sunt vulnerabile fata de amenintarea Rusiei

Ulterior, de-abia in 1992, dupa prabusirea URSS-ului, presedintele rus Boris Eltin a recunoscut ca "cercetarea noastra militara a fost cauza" izbucnirii epidemiei provocate de antrax.

In timpul crizei medicale din Uniunea Sovietica din 1978, agentii Serviciului Secret KGB au confiscat dosarele medicale si le-au interzis doctorilor sa vorbeasca despre acest subiect in public.

Quarterly Report - Editia 4

Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012
Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de...
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
#antrax Rusia, #antrax, #epidemie, #Uniunea Sovietica, #spioni, #CIA , #Rusia
Comentarii