Anuntul facut de NATO. Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor state UE

Joi, 04 Februarie 2016, ora 15:40
7928 citiri
Anuntul facut de NATO. Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor state UE
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor tari membre ale NATO (ca parte a exercitiilor militare Zapad) sau impotriva unor parteneri ai Aliantei, precum Suedia, in martie 2013, se mentioneaza in raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dat publicitatii recent la Bruxelles.

In raportul pe 2015, Stoltenberg mentioneaza cresterea numarului de aplicatii militare ale Rusiei in ultimii trei ani.

Rusia a desfasurat 18 manevre de anvergura numai in decursul anului 2013, potrivit raportului, care denunta aceste actiuni ale Moscovei ca pe un factor "imprevizibil si destabilizator".

Aplicatiile militare care au inclus si simularea unui atac nuclear impotriva Suediei au avut loc in 2013 aproape de granita de est a arhipelagului Stockholm, a relatat miercuri publicatia The Local. Suedia a avut o reactie lenta la aceste aplicatii din cauza personalului militar aflat in concediu si a trebuit sa se bazeze pe asistenta din partea NATO, scrie sursa citata.

Doua bombardiere Tu-22M3, capabile sa transporte arme nucleare, insotite de patru avioane de lupta au survolat insula suedeza nelocuita Gotska Sandon si au simulat un atac nuclear impotriva Stockholmului, relatase inca in aprilie 2013 ziarul suedez Svenska Dagbladet, citand surse militare. Pana acum aceste informatii nu fusesera confirmate la nivel oficial.

Centrul european de analiza geopolitica (European Center for Geopolitical Analysis) indicase anterior ca Rusia a efectuat manevre similare si in 2015, cand a fost simulata capturarea unor zone din Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda, potrivit newsru.com.

Autoritatile de la Stockholm au declarat recent ca Rusia reprezinta o amenintare reala pentru tara lor.

Un fost sef al Pentagonului avertizeaza: Oricand se poate produce un atac terorist cu o bomba nucleara

La mijlocul lunii octombrie 2015, militarii suedezi au detectat un submarin neidentificat in apropierea coastelor Suediei. S-a speculat ca submarinul ar apartine Federatiei Ruse, dar Ministerul Apararii de la Moscova nu a confirmat niciodata pana acum acest fapt.

La sfarsitul lunii aprilie anul trecut, un submarin neidentificat a fost detectat in apropierea Finlandei, iar militarii finlandezi au deschis atunci foc de avertisment. Submarine neidentificate au aparut si in largul coastelor altor tari europene, aminteste newsru.com.

Andrei Krasov, vicepresedintele Comisiei de aparare din Duma de Stat (camera inferioara rusa), a catalogat informatiile despre simularea de catre Rusia a unui presupus atac nuclear impotriva Suediei drept o "noua poveste de groaza" a NATO. "Aceasta este o noua poveste de groaza, o noua incercare de a demoniza actiunile de succes ale Rusiei in lupta impotriva terorismului international", a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#razboi nuclear Rusia, #Rusia simulare atac nuclear , #Rusia