Asasinatul, arma politica in Rusia?

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 16:26
3191 citiri
Asasinatul, arma politica in Rusia?

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a promulgat recent o lege care extinde puterile serviciilor secrete interne FSB (fostul KGB).

In ultima perioada, agentii FSB au fost suspectati ca au comis mai multe asasinate, printre care cel al a Anei Politkovskaia si al lui Alexander Litvinenko, critici ai lui Vladimir Putin.

Seria de crime si sinucideri suspecte care lovesc disidenti sau opozanti rusi, anchetele ramase fara rezultate au determinat analisti politici occidentali sau rusi si reprezentanti ai media sa evoce metodele FSB-ului, serviciile secrete ruse denumite altadata KGB.

Au aparut carti in care sunt focalizate metodele brutale ale acestor servicii care nu sunt supuse nici unui control politic sau din partea Parlamentului.

Se arata cum serviciile secrete au preluat controlul asupra parghiilor statului dupa venirea la putere a lui Vladimir Putin, fost agent KGB, care si-a plasat fosti colaboratori in posturi-cheie la Kremlin, in armata, mari corporatii sau in fruntea regiunilor.

Ziaristii rusi Andrei Soldatov si Irina Borogan, autorii cartii "Noua nobilime", dezvaluie ca metodele FSB sunt mult mai dure decat cele ale KGB in epoca sovietica.

Putin a creat in fruntea statului rus o "enorma si noua putere", destinata sa protejeze si sa serveasca interesele unui numar restrans de indivizi ramasi credinciosi fostilor sefi din KGB, scrie The Moscow Times.

A rezultat un serviciu de securitate mult mai periculos si mai imprevizibil decat fostul KGB. Cei doi autori, co-fondatori ai site-ului Agentura.ru, isi concentreaza atentia, intr-un capitol intreg, pe crimele rebelilor ceceni, culminand cu masacrul de la Beslan, din 2004.

Ziaristii, tinte

Cele mai misterioase morti din Rusia sunt presupusele crime comise asupra jurnalistilor care au deranjat regimul. Un exemplu recent ar fi cel al ziaristului Ivan Safronov, care a "cazut" de la etajul patru al imobilului sau din Moscova. Fost colonel care scria pentru Kommersant despre armata, Safronov ancheta in acel moment vanzari de arme rusesti Siriei si Iranului.

Revenit de la Abu Dhabi, unde avusese loc cel mai mare salon de armament din Orientul Mijlociu, el le-a vorbit colegilor despre "semnarea de catre Rusia si Siria de contracte privind sisteme antiaeriene Panzir C1, avioane de vanatoare MiG-29 si rachete tactice Iskander".

Le-a spus insa ca nu poate scrie imediat despre subiect pentru ca fusese avertizat contra riscului unui mare scandal international si o ancheta a FSB pentru divulgarea de secrete. Armele urmau sa treaca prin Belarus pentru ca Vestul sa nu acuze Moscova ca inarmeaza "state fara lege".

Fireste, istoria Rusiei moderne mai are exemple de ziaristi morti in conditii suspecte, cei mai cunoscuti fiind Ana Politkovskaia, Serghei Makelov si Natalia Estemirova. Toti publicau reportaje despre violarea drepturilor omului si coruptia in Cecenia sau despre afaceri oculte in Rusia.

Potrivit Comitetului de protectie a ziaristilor (CPJ), un ONG cu sediul la New York, 21 de ziaristi au fost ucisi in Rusia sub presedintia lui Vladimir Putin si lista a continuat sa se lungeasca si sub mandatul actualului presedinte, Dmitri Medvedev, scrie Georgian Daily.

Nu poate lipsi evocarea afacerii Litvinenko, ex-agentul KGB refugiat la Londra, ucis in 2006 prin otravire cu polonium 210, substanta puternic radioactiva. Ancheta Scotland Yardului pentru stabilirea asasinului fostului agent secret rus - care ancheta circumstantele uciderii Anei Politkovskaia - a dus spre un alt fost KGB-ist, Andrei Lugovoi, intre timp deputat in Duma.

Afacerea a provocat o racire in relatiile dintre Marea Britanie si Rusia, urmare a refuzului Moscovei de a-l extrada pe Lugovoi pentru a fi judecat. In cursul recentei vizite la Moscova a sefului diplomatiei britanice, subiectul a fost redeschis, dar omologul rus a continuat sa ignore cererea Londrei.

Laboratorul otravurilor

Fondat de Lenin in 1921, laboratorul otravurilor a trecut in epoca stalinista sub controlul NKVD, viitorul KGB. Oficial suprimat in 1963, a continuat sa functioneze in anii '80 sub denumirea de "Laboratorul 12" si lovea in URSS "inamicii puterii sovietice".

Cercetatorii sai inventau procedee sofisticate si de nedetectat, moartea putand trece drept urmarea unei crize cardiace sau altei maladii fulgeratoare. Otravirea nu a cazut in uitarea istoriei, dupa incetarea Razboiului Rece cum o dovedeste si chipul fostului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, intoxicat cu dioxina in 2004. Otravirea presupusa a fostului premier liberal rus Egor Gaidar este o alta dovada posibila. Potrivit defunctului Litvinenko, laboratorul otravurilor al FSB, inactiv de la finele anilor '90, ar fi din nou in functiune.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Rusia asasinate, #asasinate politice Rusia, #jurnalisti asasinati Rusia , #Rusia