Au inceput uriasele exercitii militare ale Rusiei. Sa ne ingrijoram sau nu?

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 18:45
13485 citiri
Au inceput uriasele exercitii militare ale Rusiei. Sa ne ingrijoram sau nu?
Foto: Kremlin (arhiva)

Armata rusa a demarat, joi, exercitiile militare Zapad, in Belarus, acestea fiind considerate cele mai mari de dupa perioada Razboiului Rece.

Max de Haldevang a scris, pentru Quartz, ca Rusia isi "flexeaza muschii" si ca uriasul joc de razboi "este de fapt un joc impotriva Vestului - si functioneaza".

Sursa citata aminteste ca trei tari fictive "s-au nascut" joi, respectiv Veishnoria, Vesbaria si Lubenia, care vor fi folosite in uriasele exercitii militare drept adversari militari pentru Rusia si Belarus. Cele trei seamana izbitor de mult cu parti ale Letoniei, Lituaniei si Poloniei, state membre NATO de la granitele Rusiei si Belarusului.

Si, deloc surprinzator, NATO este agitata.

Asta, desi ministrul francez al Apararii a numit exercitiul o "strategie de intimidare", iar omologul sau german a spus ca reprezinta "o demonstratie a capacitatii si puterii rusilor", promitand ca Polonia si statele baltice "se pot baza pe noi".

In schimb, oficialii NATO sustin ca Rusia minte in legatura cu numarul trupelor si ca nu permite suficienti monitori occidentali.

Rusia organizeaza astfel de exercitii militare importante in fiecare an, iar Zapad a mai avut loc si in 2013, si in 2009, adica din 4 in 4 ani. De remarcat ca ultimele doua au fost la un an dupa invadarea Georgiei si, respectiv, cu un an inainte de anexarea Crimeii.

In plus, este o perioada de insecuritate acuta pentru NATO, in contextul sustinerii evazive a presedintelui american Donald Trump pentru Alianta Nord-Atlantica militara.

In acelasi timp, Rusia a inceput sa se bata cu pumnii in piept mai tare decat oricand, dezlantuind operatiuni de propaganda in Occident. Relatiile cu SUA au ajuns la un nou nivel minim, in timp ce Turcia - una dintre cele mai mari armate ale NATO - a semnat un acord pentru a cumpara un sistem rusesc de rachete.

Iar pentru guvernele est-europene ingrijorate ca ar putea fi tinta unei invazii de tipul Crimeea, exercitiul Zapad seamana ingrozitor de mult cu un test de incercare. Insa ar fi o greseala ca amenintarea Zapad sa fie luata prea in serios, sustin expertii.

Ingrijorari, dar invadeaza Rusia statele baltice?

Mark Galeotti, cercetator de la Institutul de Relatii Internationale din Praga, a spus ca Zapad este "o uriasa operatiune psihologica de razboi", folosind ca avertizare pentru statele membre UE precum Suedia si Finlanda, care nu s-au alaturat niciodata NATO, dar iau in calcul acest lucru. Amenintarea, potrivit lui Galeotti, este ca "daca va alaturati NATO, veti avea parte de niste scenarii Crimeea".

Charles Kupchan, fost membru in Consiliul de Securitate Nationala american, este de parere ce exercitiile servesc de asemenea ca propaganda interna, iar un expert in relatii extrene, din Berlin, Gustav Gressel, crede ca "oficialii au motive suficiente sa fie ingrijorati".

In contextul acestor ingrijorari, se pune intrebarea daca Rusia ar putea sa foloseasca Zapad pentru a invada statele baltice. Galeotti si Kupchan au spus ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample, asa cum s-a intamplat cu Crimeea.

Gressel crede la randul sau ca este putin probabil o asemenea varianta si avertizeaza ca, in timp ce invadarea balticelor "ar fi nebuneasca", potrivit logicii occidentale, "realitatea este ca, in serviciul de informatii rusesc, ei nu gandesc in acea logica". Niciunul dintre cei trei analisti nu da prea multa crezare ideii ca Kremlinul va lasa in permanenta trupe in Belarus.

Sa ne calmam totusi - e doar un exercitiu militar de rutina

Politico scrie ca faptul ca Belarusul a permis ca exercitiul sa fie unul transparent a acordat observatorilor occidentali posibilitatea sa intrezareasca de ce este in stare Moscova.

Intr-un articol semnat de Keir Giles, director al Conflict Studies Research Centre, se arata ca Zapad a dat nastere la previziuni alarmiste privind o posibila agresiune ruseasca impotriva vecinilor balticilor si chiar si impotriva Belarusului, cel mai apropiat aliat european al Rusiei.

In plus, sustine autorul, Zapad este un exercitiu de rutina, programat, care primeste si mai multa atentie decat de obicei in acest an, doar pentru ca se considera ca Rusia reprezinta o amenintare sporita pentru securitatea europeana. Acapararea Crimeii si actiunile ofensive impotriva Ucrainei sunt in continuare proaspete in mintile noastre, asa cum este si razboiul din Georgia.

Dar, sustine sursa citata, nu toate exercitiile militare majore ale Rusiei se incheie cu invadarea unui vecin.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#exercitii militare Zapad Rusia, #exercitii militare Zapad Belarus , #Rusia