Bulgaria nu mai permite Rusiei sa ii foloseasca spatiul aerian: Dubii legate de ce transporta in Siria

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:13
3801 citiri
Bulgaria nu mai permite Rusiei sa ii foloseasca spatiul aerian: Dubii legate de ce transporta in Siria
Foto: Arhiva Ziare.com

Bulgaria nu mai permite Rusiei sa ii foloseasca spatiul aerian spre Siria, din cauza ca exista dubii in privinta incarcaturii unor avioane care ar furniza ajutoarea umanitare in tara ravasita de razboi.

"Ministerul bulgar de Externe a restrictionat zborurile deasupra Bulgariei a avioanelor militare cu destinatia Siria. Avem destule informatii care ne fac sa avem dubii in privinta incarcaturii aeronavelor", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al institutiei de la Sofia pentru agentia Reuters, citata de Russia Today.

Acesta a adaugat ca decizia a fost luata zilele trecute, fara sa ofere detalii suplimentare.

Anterior, tot marti, publicatia Kathimerini din Grecia a relatat ca Bulgaria si-a inchis spatiul aerian pentru Rusia, ceea ce inseamna ca doua avioane rusesti vor fi nevoite sa foloseasca spatiul aerian al Iranului.

Vestea din Bulgaria a venit la o zi dupa ce Ministerul grec de Externe a confirmat ca a primit o solicitare de la Washington, in care se cerea ca Rusiei sa nu i se mai permita sa patrunda in spatiul aerian al statului elen pentru a trimite ajutoare in Siria.

Autoritatile din Rusia nu au transmis inca un punct de vedere cu privire la aceasta situatie.

Restrictiile aeriene vin dupa ce secretarul american de stat John Kerry l-a sunat, sambata trecuta, pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a-i cere explicatii in legatura cu niste zvonuri aparute recent, potrivit carora Rusia ar construi o baza militara in Siria.

Daca interventia militara a Rusiei in Siria se confirma, "ar putea duce la escaladarea conflictului si la o pierdere si mai mare de vieti omenesti, ar creste afluxul de imigranti si ar exista riscul sa se confunte cu coalitia anti-Statul Islamic care opereaza in Siria", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Rusia isi construieste baza militara in Siria? Kerry cere explicatii de la Moscova

Kerry si Lavrov au convenit sa continue discutiile pe marginea interventiei militare a Rusiei luna aceasta, in New York, unde este asteptat oficialul rus, se mai precizeaza in documentul citat.

Los Angeles Times a relatat, vineri, citand oficiali americani fara a le mentiona numele, ca serviciile de informatii ale Statelor Unite au dovezi care arata ca Rusia isi sporeste prezenta militara in Siria, tara macinata de un razboi civil de mai bine de patru ani.

Dovezile includ si niste fotografii din satelit a ceea ce pare a fi o baza militara in constructie, unde Rusia ar putea trimite trupe si armament greu, au declarat oficialii americani pentru sursa citata.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Bulgaria spatiu aerian Rusia, #Bulgaria avioane rusesti Siria , #Rusia