Ca-n filme: Rusia si o tara UE au facut schimb de spioni pe un pod

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 19:37
5334 citiri
Ca-n filme: Rusia si o tara UE au facut schimb de spioni pe un pod
Foto: Presedintia Estoniei

Rusia si Estonia au facut, sambata, un schimb de doi spioni condamnati, pe un pod care desparte cele doua tari.

Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat, luna trecuta, la 15 ani de inchisoare intr-o inchisoare ruseasca, relateaza BBC.

El a fost eliberat in schimbul lui Aleksei Dressen, incarcerat in Estonia in 2012 pentru spionaj in favoarea Moscovei.

Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia si Uniunea Europeana (UE) insistand ca acesta a fost rapit de pe teritoriul eston, o acuzatie pe care Rusia a respins-o.

Rusia sustine ca a arestat un eston pe care il acuza de spionaj

Dressen, un ofiter din cadrul politiei securitatii estone, a fost gasit vinovat de faptul ca a transmis date secrete Rusiei timp de patru ani dupa ce Estonia si-a proclamat independenta in 1991.

El a fost arestat in 2012, impreuna cu sotia, Victoria Dressen, condamnata cu suspendare.

Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), schimbul a avut loc pe un pod de peste raul Piusa, care desparte regiunea rusa Pskov (vest) de comitatul eston Polva (sud-est).

Schimbul a fost efectuat in urma unor "lungi negocieri", a declarat seful Serviciului eston pentru Securitate Interna, Arnold Sinisalu, intr-o conferinta de presa televizata, la care a participat si Kohver.

Agentul eston si-a exprimat multumirea ca a venit inapoi acasa si a multumit "tuturor autoritatilor care (l-) au ajutat sa revin in Estonia".

Schimbul a avut loc in contextul in care presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa se adreseze luni, la New York, Adunarii Generale a ONU, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty, care precizeaza ca in timpul operatiunii punctele de frontiera au fost inchise.

Avocatul lui Kohver, Mark Feigin, a anuntat ca schimbul a fost "organizat la nivel politic" si planificat in timp astfel incat sa imbunatateasca imaginea lui Putin inainte de prezenta sa la ONU.

Ofiter estonian condamnat la 15 ani de inchisoare in Rusia. UE cere eliberarea lui

Parlamentarii UE au indemnat Rusia, pe 10 septembrie, sa-l elibereze pe Kohver, dar si pe cineastul ucrainean Oleg Sentov si pe activistul civil ucrainean Oleksandr Kolcenko, catalogand detinerea acestora drept "o incalcare flagranta a integritatii teritoriale a Ucrainei si Estoniei prin rapiri ilegale de cetateni din cele doua tari".

Relatiile dintre Rusia si vecinii sai baltici au fost afectate dupa ce acestia din urma au aderat la NATO si Uniunea Europeana (UE) in 2004.

Ele s-au inrautatit in urma izbucnirii crizei din Ucraina, in contextul in care Rusia este acuzata ca-i inarmeaza pe separatistii prorusi din est si le furnizeaza oameni, ceea ce Moscova dezminte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rusia Estonia schimb spioni , #Rusia