Campania de PR a Rusiei: Razboiul

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 11:01
5296 citiri

In decursul istoriei, exista intotdeauna cate un moment al asteptarii si al chemarii, in care se formeaza imaginea unui Salvator, al Eroului menit sa raspunda confuziilor si sperantelor.

Am putea spune ca un asemenea moment se deruleaza chiar acum: o Europa confuza cu privire la gestionarea unui numar surprinzator de refugiati si o scena internationala cu actori derutati privind rezolvarea situatiei. Avem in acelasi timp si un Salvator autoproclamat: Rusia.

Mai mult sau mai putin evident, Rusia traieste acum un nou moment de orgoliu national. Interventia sa in Siria si lupta "sfanta" pe care o duce impotriva amenintarii teroriste imbina aspiratii de tot felul: de la tematica Rusiei care ofera refugiu si protectie pana la o Rusie profet, condusa de un "impuls sacru" si capabila sa restituie noua ordine mondiala. Pentru Rusia, acesta este timpul prezentei Salvatorului.

Ceea ce este interesant este cum incepe mitul sa capete o dimensiune colectiva. Un exemplu ar fi modalitatea prin care Putin utilizeaza Biserica pentru a-si intari misiunea de bombardament in Siria.

Odata cu interventia asumata in Siria de saptamana trecuta (neasumat Rusia trimitea inca din luna iulie armament in Siria, transporta blindate si pregatea piste de aterizare pentru avioane rusesti), reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe din Rusia au inceput sa se prezinte drept primi sustinatori ai bombardamentelor in numele bataliei mesianice pe care Rusia o intreprinde acolo; problema este ca in acelasi timp Putin mai greseste spatiul de actiune si, cu aura de protector sau fara, introduce cate un nou tip de sistem mobil de arme in Ucraina pentru rebelii prorusi.

Nu este un secret ca tehnica manipularii este la fel de veche ca Rusia; mai putin vizibila, poate, este diversitatea surselor sale de alimentare. Un exemplu interesant in acest sens ar putea fi buletinul meteo, avand in vedere ca televiziunea rusa de stat a difuzat in aceste zile un buletin meteo care analiza conditiile de zbor favorabile pentru raidurile aeriene desfasurate de Rusia in Siria.

Cu o grafica adecvata pe fundal, prezentatoarea a insistat ca vremea este excelenta pentru bombardamente in Siria...irelevant faptul ca preocuparile cetatenilor ar putea fi mai putin orientate catre actiuni militare; cruciada Rusiei trebuie sa fie o datorie nationala.

In realitate, in Siria, situatia este mult mai complicata, taberele fiind foarte dificil a fi definite: armata siriana se lupta cu Statul Islamic si cu rebelii, Rusia intervine contra Statului Islamic alaturi de Iran, parteneriat sprijinit de alte organizatii paramilitare din regiune cum ar fi Hezbollah din Liban (organizatie care, paradoxal, are in portofoliu activitati teroriste).

In acelasi timp, coalitia condusa de Statele Unite lupta impotriva Statului Islamic si sprijina rebelii din Siria, mai exact opozitia lui Bashar al-Assad. Acesti rebeli ar putea fi potentiale tinte pentru Rusia.

Desi initial Kremlinul excludea aceasta ipoteza, asumandu-si lupta doar contra Statului Islamic, ulterior discursul s-a schimbat, incluzand orice organizatie terorista, ceea ce, conform aliatului Bashar al-Assad, ar include rebelii din Siria.

Peisajul nu este complet daca nu mentionam si kurzii din Siria care lupta impotriva Statului Islamic, dar sunt in acelasi timp tinta Turciei, aliatul americanilor impotriva Statului Islamic. Limbajul si obiectivele asumate sunt, bineinteles, similare pentru simplul fapt ca fiecare actor trebuie sa-si camufleze realitatea.

Privind retrospectiv, am putea spune ca si episodul Crimeea a fost un moment in care Putin a incercat sa creeze o noua ideologie pentru poporul sau. Dupa ce ideologia comunista s-a prabusit, Rusia a incercat in mod insistent sa gaseasca un nou punct de mobilizare nationala, astfel incat aventurile sale pe teritoriul altor state au devenit o ocazie de trezire a spiritului de glorie.

Interventiile din Cecenia si din Georgia sunt doar doua exemple care arata ca, pentru Putin, razboaiele pot fi simple campanii de imagine.

Contextul ii este favorabil. Pe greselile lumii euro-atlantice, Putin poate iesi acum din sfera de izolare pricinuita de politica dusa in vecinatatea estica, isi poate consolida prestigiul pe plan intern, poate pretinde concesii in Ucraina si poate influenta configuratia de putere mostenita de la sfarsitul Razboiului Rece.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Rusia bombardamente Siria, #Rusia razboi , #Rusia