Care sunt optiunile lui Putin in Ucraina?

Sambata, 03 Mai 2014, ora 10:47
8539 citiri
Care sunt optiunile lui Putin in Ucraina?
Foto: AP

Pentru a intelege cum este perceputa criza din Ucraina de la Kremlin, trebuie sa stim ca Putin si anturajul sau au fost initial luati prin surprindere de felul in care SUA si Uniunea Europeana au manevrat in asa fel incat presedintele Viktor Ianukovici si regimul sau sa cada.

In ianuarie, si chiar in prima parte a lui februarie, nimeni de pe coridoarele puterii din Moscova nu anticipa ca evenimentele din Kiev vor evolua atat de dramatic, mai ales ca Ianukovici parea ca se joaca atat cu Rusia, cat si cu Occidentul, incercand sa obtina cate ceva de la fiecare in schimbul a nimic, scrie Alexander Nekrasov pentru Al Jazeera.

Marea trezire a venit in acea zi din februarie cand liderii opozitiei ucrainene, incurajati din strainatate, au decis sa ridice miza in jocul lor si, ca rezultat, protestele de la Kiev au devenit violente si au inceput impuscaturile.

In privat, multi oficiali rusi admit ca serviciile de informatii rusesti au esuat spectaculos in prezicerea cursului evenimentelor si, ca urmare, spirala crizei a fost lasata sa scape de sub control. Oficialii de rang inalt ai Rusiei insista ca Ucraina putea astepta pana ce se terminau Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci.

Ideea e ca Moscova nu a inteles situatia pentru cel putin doua luni si jumatate, esuand sa anticipeze pana unde erau pregatite sa mearga opozitia ucraineana si Occidentul pentru a schimba status quo-ul din Kiev.

Stilul retinut al Moscovei

Refuzul lui Ianukovici de a semna acordul de asociere a Ucrainei la UE, care este intotdeauna mentionat drept punctul care a declansat protestul popular, nu a fost, bineinteles, cauza principala care a determinat caderea regimului sau. Problema a constat in primul rand in stilul retinut al Moscovei, care i-a incurajat pe protestatari si pe sprijinitorii lor straini.

Dar, asa cum se spune, nu bataliile castigate conteaza ca sa fii victorios intr-un razboi, si trebuie sa i se dea credit lui Putin si echipei sale pentru felul in care au transformat un esec intr-un mare succes.

Totul a inceput sa mearga prost pentru opozitia victorioasa chiar de la inceput. In primul rand, acuzarea lui Ianukovici a fost vazuta ca o "mizerie" in Parlament, cu luptatori inarmati care inconjurau cladirea si unii care chiar se plimbau pe coridoare.

In locul unui proces complicat care ar fi implicat mai multe sedinte ale unei comisii speciale, urmate de o decizie a Curtii Constitutionale si a Curtii Supreme, parlamentarilor li s-a spus pur si simplu de catre noua conducere sa voteze pentru debarcarea lui Ianukovici.

Apoi a urmat alegerea haotica a noului presedinte interimar, anonimul Oleksandr Turchinov, si rusinoasa adoptare a unor legi cu o retorica destul de amenintatoare impotriva Rusiei si a populatiei vorbitoare de rusa din sud si est nimerite in mainile noilor conducatori.

Aparitia unui asa numit "guvern al unitatii" s-a transformat intr-o farsa, niciun singur reprezentant al estului nefiind inclus in noua formula. Nemaizicand ca patru portofolii ale guvernului au fost oferite Partidului Libertatii, care este cunoscut pentru conceptiile sale ultranationaliste si a urii declarate pentru "straini", inclusiv pentru evrei si rusi.

In acest timp, legea si ordinea pe strazile din Kiev au fost asigurate de mai multe mii de membri ai Sectorului de Dreapta, o miscare neo-nazista care a devenit armata privata a noului guvern. E de mirare ca luptele fraticide au izbucnit rapid intre diferitele factiuni ale opozitiei? Mai ales ca toti se asteptau ca Occidentul sa inceapa sa arunce cu bani in noul regim, lucru care nu s-a intamplat pana acum.

Acela a fost momentul in care Moscova a recapatat initiativa si a inceput sa utilizeze confuzia in propriul sau avantaj. Operatiunea de aparare a Crimeii de "junta" de la Kiev a mers ceas si, fara niciun foc tras in timpul referendumului privind statutul sau, peninsula a devenit parte a Rusiei, inainte ca cei de la Kiev sa isi dea seama ce se intampla.

O reactie in lant

Dar evenimentele din Crimeea au declansat o reactie in lant in estul si sudul Ucrainei pentru care Moscova nu era pregatita. Brusc, mai multe orase si asezari din est au fost ocupate de protestatari antiguvernamentali care cereau un referendum in stilul celui care fusese tinut in Crimeea. Deodata, a aparut o noua problema pentru Kremlin, in special dupa ce noul regim interimar a anuntat o operatiune antiterorista impotriva "separatistilor" din est.

Intr-un oras, Slaviansk, deja se purtau lupte intre trupele guvernamentale si protestatari. Discutiile de la Geneva dintre Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana si SUA pentru gasirea unei solutii la criza puteau sa nici nu aiba loc, avand in vedere ca nimeni nu reprezenta si estul tarii. Si chiar daca acum Moscova si Washingtonul se invinovateasc unul pe celalalt pentru esecul acestor discutii, toti stiu ca acestea nu vor duce la o constructie functionala.

Care sunt optiunile

Asadar, care sunt optiunile lui Putin si a cercului sau in acest moment? Ei bine, una din ele e sa stea si sa vada ce se intampla, in timp ce schimba declaratii belicoase cu Occidentul in asteptarea alegerilor prezidentiale din Ucraina si candidatii se tin reciproc cu dintii de beregata.

Pare ca alegerile, daca vor avea loc pana la urma, il vor da castigator pe miliardarul din afaceri cu confectii Piotr Porosenko. Dar va reusi conducerea lui sa se sustina? Asta este o alta intrebare, mai ales daca Moscova si estul tarii nu vor accepta legitimitatea sa, avand in vedere ca el este un suporter al aderarii Ucrainei la NATO. Ca sa nu mai spunem ca e greu de imaginat cum vor avea loc aceste alegeri in timp ce o rebeliune are loc in sud si est.

Cealalta optiune pe care o are Moscova este sa se implice in infruntarea dintre trupele guvernamentale si protestatarii din est, un lucru pe care Kremlinul nu si-l doreste dintr-o multime de motive.

Acesta este un drum periculos si trebuie sa existe o inrautatire dramatica a situatiei in est pentru ca acest scenariu sa se intample.

A treia optiune este federalizarea Ucrainei, cu Estul obtinand o autonomie substantiala si puteri sporite. Dar, pentru ca acest lucru sa se intample, Estul trebuie sa produca un lider si in acest moment Moscova analizeaza diferiti candidati, pastrandu-l si pe Ianukovici drept o optiune improbabila.

Cea mai mare ingrijorare e, desigur, ca Rusia si Occidentul sa se arunce intr-o confruntare, cu amenintari si contraamenintari, cu regimul de la Kiev devenind tot mai disperat cu fiecare zi, pana ramane fara bani. De aceea, ceva mai multa retinere ar trebui sa fie in mintea tuturor.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Putin optiuni Ucraina stil retinut, #Putin optiuni Ucraina reactie lant, #Putin cai optiuni Ucraina Occident , #Rusia