Cat de puternica este flota rusa din Marea Neagra? Flota Italiei o poate anihila de una singura

Luni, 03 Martie 2014, ora 16:48
19592 citiri
Cat de puternica este flota rusa din Marea Neagra? Flota Italiei o poate anihila de una singura
Foto: en.ria.ru

Flota rusa la Marea Neagra este redusa numeric, invechita si poate fi invinsa cu usurinta, chiar si de catre marina Italiei. Navele ucrainene se pot lupta de la egal la egal cu flota rusa, spune un analist militar american, intr-o analiza pentru Washington Post.

Armata rusa a a venit in Crimeea acum mai mult de 200 de ani, pe vremea cand imparateasa Caterina cea Mare a construit prima baza navala in Sevastopol. Dupa disolutia Uniunii Sovietice in 1991, Rusia si Ucraina s-au contrat de mai multe ori in privinta impartirii si folosirii Flotei Marii Negre stationata aici, scrie Washington Post.

In prezent, Rusia inchiriaza baza din Sevastopol de la Ucraina, iar prezenta ei militara in zona e menita mai mult sa intimideze micii vecini decat sa impuna respect intr-un razboi adevarat, potrivit lui Mark Galeotti, autorul cartii "Apararea ruseasca si fortele paramilitare incepand cu 1991".

Galeotti, profesor la Universitatea din New York, care tine un blog pe chestiuni de securitate, a facut un portret al fortei militare rusesti din Marea Neagra.

Astfel, flota ruseasca este compusa din crucisatorul Moscova, o nava destul de veche, echipata cu baterii de rachete, un alt crucisator dotat pentru lupta anti-submarin, destul de depasit, un distrugator si doua fregate. De asemenea, are nave de debarcare si un submarin cu motorizare diesel.

"Nu e o forta foarte mare, marina militara italiana singura se poate pune cu flota ruseasca din Marea Neagra si o poate anihila", spune Galeotti.

El e categoric: "Flota rusa e buna doar sa isi intimideze tarile vecine, dar nu e in stare sa invinga NATO. Nu ar fi in stare sa invinga nici China". El crede ca marina ucraineana ar fi pregatita si in stare sa se opuna flotei rusesti.

Cea mai mare baza ruseasca e la Sevastopol, acolo unde se afla si cartierul general al flotei si o brigada de infanterie marina. De asemenea sunt patru regimente dotate cu baterii de coasta, fiecare cu baze diferite. In total, sunt aproximativ 12 baze in Crimeea, dintre care o parte sunt doar statii de comunicatii radio. Unele sunt baze aeriene.

In ce priveste factorul uman, Rusia are o brigada de infanterie marina cu 2.500 de marinari. "Nu sunt de elita, dar sunt relativ bine pregatiti. Mai exista si formatiuni ale fortelor speciale, in jur de 200-300 de oameni", spune Galeotti.

El prezinta si situatia bazelor externe ale Rusiei, care are doar doua astfel de baze, una in Siria si una in Cuba, aceasta din urma neavand cu adevarat caracteristicile unei baze militare, ci e mai mult o statie de tranzit.

Comisia Europeană grăbește raportul privind influențarea alegerilor din România. "Trebuie să ne asigurăm că nu se va întâmpla din nou"
Comisia Europeană grăbește raportul privind influențarea alegerilor din România. "Trebuie să ne asigurăm că nu se va întâmpla din nou"
Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte într-un timp relativ scurt raportul său privind influențele prin intermediul TikTok în desfășurarea alegerilor prezidențiale din România,...
Dacă ajunge președinte, Călin Georgescu vrea să schimbe Constituția României. "Este jignitor să chemi poporul român la vot o dată la 4 ani. Îl chemi zilnic"
Dacă ajunge președinte, Călin Georgescu vrea să schimbe Constituția României. "Este jignitor să chemi poporul român la vot o dată la 4 ani. Îl chemi zilnic"
Călin Georgescu, câștigătorul surpriză al primului tur al prezidențialelor din 2024, tur anulat apoi de CCR, a vorbit miercuri seară, 22 ianuarie, despre schimbarea Constituției României,...
#Crimeea flota rusa Marea Neagra, #Rusia flota Marea Neagra intimidare, #Rusia flota Marea Neagra , #Rusia
  1. Cel puțin 1.000 de soldați nord-coreeni au murit în Ucraina pentru Rusia. Cei mai mulți au fost uciși în zona Kursk
  2. Un consilier local din București vrea să scape de condamnare după ce a încercat să dea mită unui polițist în trafic: "Să nu-mi dai amendă d-aia"
  3. Impact violent pe o șosea din Mehedinți. O persoană a murit, iar alte două au fost grav rănite. Mașina în care se aflau a intrat într-un cap de pod FOTO
  4. Angajații feroviari acuză Guvernul Ciolacu de distrugerea CFR Călători: „Suntem discriminați! / Distanța București-Timișoara s-ar putea face în 3 ore"
  5. Primarul proprietar de castel în Franța, afaceri cu Nordis. Ar fi cerut și primit șpagă pentru a facilita construirea unui hotel în Sinaia SURSE
  6. Cazurile tinerilor români pe care părinții nu îi lasă să se angajeze. “S-a lăsat cu ceartă, amenințări că nu-mi mai plătesc chiria”
  7. Centrele groazei din Mureş vor fi închise. Ce se întâmplă cu zecile de copii cu dizabilităţi
  8. Revoluție în Iran. Femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă nu vor mai fi pedepsite. Acum câțiva ani, erau omorâte în bătaie
  9. "Ar trebui să găsim o soluţie pentru pensiile mici", spune Kelemen Hunor. Ce pensii pot fi eventual mărite și în ce moment
  10. Ce i-a scris Biden lui Trump în scrisoarea pe care i-a lăsat-o la Casa Albă. Dezvăluirile noului președinte. "Foarte drăguţă"