Cat de puternica este flota rusa din Marea Neagra? Flota Italiei o poate anihila de una singura

Luni, 03 Martie 2014, ora 16:48
19430 citiri
Cat de puternica este flota rusa din Marea Neagra? Flota Italiei o poate anihila de una singura
Foto: en.ria.ru

Flota rusa la Marea Neagra este redusa numeric, invechita si poate fi invinsa cu usurinta, chiar si de catre marina Italiei. Navele ucrainene se pot lupta de la egal la egal cu flota rusa, spune un analist militar american, intr-o analiza pentru Washington Post.

Armata rusa a a venit in Crimeea acum mai mult de 200 de ani, pe vremea cand imparateasa Caterina cea Mare a construit prima baza navala in Sevastopol. Dupa disolutia Uniunii Sovietice in 1991, Rusia si Ucraina s-au contrat de mai multe ori in privinta impartirii si folosirii Flotei Marii Negre stationata aici, scrie Washington Post.

In prezent, Rusia inchiriaza baza din Sevastopol de la Ucraina, iar prezenta ei militara in zona e menita mai mult sa intimideze micii vecini decat sa impuna respect intr-un razboi adevarat, potrivit lui Mark Galeotti, autorul cartii "Apararea ruseasca si fortele paramilitare incepand cu 1991".

Galeotti, profesor la Universitatea din New York, care tine un blog pe chestiuni de securitate, a facut un portret al fortei militare rusesti din Marea Neagra.

Astfel, flota ruseasca este compusa din crucisatorul Moscova, o nava destul de veche, echipata cu baterii de rachete, un alt crucisator dotat pentru lupta anti-submarin, destul de depasit, un distrugator si doua fregate. De asemenea, are nave de debarcare si un submarin cu motorizare diesel.

"Nu e o forta foarte mare, marina militara italiana singura se poate pune cu flota ruseasca din Marea Neagra si o poate anihila", spune Galeotti.

El e categoric: "Flota rusa e buna doar sa isi intimideze tarile vecine, dar nu e in stare sa invinga NATO. Nu ar fi in stare sa invinga nici China". El crede ca marina ucraineana ar fi pregatita si in stare sa se opuna flotei rusesti.

Cea mai mare baza ruseasca e la Sevastopol, acolo unde se afla si cartierul general al flotei si o brigada de infanterie marina. De asemenea sunt patru regimente dotate cu baterii de coasta, fiecare cu baze diferite. In total, sunt aproximativ 12 baze in Crimeea, dintre care o parte sunt doar statii de comunicatii radio. Unele sunt baze aeriene.

In ce priveste factorul uman, Rusia are o brigada de infanterie marina cu 2.500 de marinari. "Nu sunt de elita, dar sunt relativ bine pregatiti. Mai exista si formatiuni ale fortelor speciale, in jur de 200-300 de oameni", spune Galeotti.

El prezinta si situatia bazelor externe ale Rusiei, care are doar doua astfel de baze, una in Siria si una in Cuba, aceasta din urma neavand cu adevarat caracteristicile unei baze militare, ci e mai mult o statie de tranzit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Crimeea flota rusa Marea Neagra, #Rusia flota Marea Neagra intimidare, #Rusia flota Marea Neagra , #Rusia