Ce are in comun dreapta din Ungaria cu stanga din Siberia

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 11:46
2890 citiri
Ce are in comun dreapta din Ungaria cu stanga din Siberia
Foto: Adevarul (Arhiva)

Doua evenimente electorale au atras atentia telespectatorilor la sfarsitul saptamanii trecute: alegerile generale din Ungaria, unde a castigat detasat dreapta, si - pastrand proportiile - alegerile locale din orasul siberian Novosibirsk, unde a castigat la fel de detasat stanga, respectiv partidul comunist din Rusia.

La prima vedere, se pare ca stanga si dreapta sunt la poluri atat de opuse, incat n-ar merita facuta nicio conexiune, dar privind mai atent se observa ca, atat stanga unora, cat si dreapta altora, au castigat pe fondul aceluiasi discurs strict nationalist, strict patriotard, cu iz de parada.

Poate ca unora cuvantul Novosibirsk nu le spune mare lucru, dar acesta este al treilea mare oras al Rusiei, dupa Moscova si Sankt Petersburg. Este un centru de prim rang.

In acest centru, toata campania electorala a comunistilor a fost axata pe nostalgia unor vremuri trecute. N-au lipsit steagurile rosii cu secera si cu ciocanul, nici portretul lui Lenin, dar nici exaltari cu trimitere la anexarea Crimeii, socotita a fi o mare victorie de tip nationalist, arata Ria Novosti.

Nici alegerile din Ungaria nu par sa fi fost lipsite de nostalgii si exaltari. Liderii s-au deplasat in campanie prin teritorii straine, parca anume ca sa sugereze ca ravnesc ceva pe-acolo, iar populatia locala a fost antrenata in procesul electoral din tara vecina, ca sa le aduca voturi nationalistilor.

Insemnele campaniei n-au avut steaguri rosii, secere sau ciocane, dar nici n-au fost lipsite de nostalgiile unui trecut perimat, prezentat ad-hoc la reanimare.

Nu este cazul sa generalizam, extremisti exista peste tot si, din cand in cand, rabufnesc pe ici, pe colo. N-ar deranja faptul ca exista, daca prezenta lor n-ar fi si provocatoare.

S-ar putea sa nu fie intamplator faptul ca succesul extremismului din Ungaria are ecouri si la noi: un sondaj recent il arata pe C.V. Tudor ca intrand in turul doi al prezidentialelor, inaintea tuturor.

Iti vine sa razi, cand auzi cine se gandeste la turul doi, dupa ce partidul sau s-a cam facut praf chiar si fara tur si dupa ce dansul personal fusese pana de curand la categoria "altii".

In loc sa radem, ar trebui sa ne reamintim totusi de alegerile din 2000, cand ajunsese favoritul turului doi de atunci, iar Opozitia din acea vreme a trebuit sa fraternizeze contra naturii cu PSD, ca sa invinga cu orice pret Iliescu si sa nu castige cumva Vadim.

Culmea este ca alegerile din Ungaria si cele locale din Novosibirsk par cat se poate de democratice, desi democratia exclude extremismul, sovinismul, intoleranta. Dar degeaba le exclude, daca n-a gasit si parghiile care sa ne fereasca de ele. Poate le mai cauta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#alegeri Ungaria, #alegeri Siberia, #mesaj nationalist campanie electorala , #Rusia
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2