Ce planuri are tarul Putin?

Sambata, 21 Mai 2011, ora 21:35

   

Ce planuri are tarul Putin?
Premierul rus, Vladimir Putin, a dezvaluit, saptamana trecuta, viziunea sa despre noua Rusie: autoritarism crescut printr-un nou corporatism, pe fondul "democratiei dirijate".

Putin subliniaza ca nu incearca, astfel, decat sa asigure stabilitatea in cazul viitoarelor amenintari la unitatea Rusiei, scrie Foreign Policy.

Desi opozitia sustine ca nu este decat o strategie electorala de a creste popularitatea sa si a partidului Rusia Unita, Putin vrea sa duca Rusia "inapoi in viitor", spun observatorii. Este ceea ce ingrijoreaza cel mai mult: Putin doreste sa faca din Rusia un stat neo-tarist, desi pastrandu-si sistemul electoral, si vrea sa aiba succes in modernizarea statului rus, misiune in care au esuat tarii.

Daca reuseste, democratizarea Rusie va face, cel mai probabil, un pas permanent inapoi, scrie sursa citata.

"Frontul civil unificat" pe care si-l doreste Putin pentru aceasta misiune pe care si-o imagineaza, va fi o alianta de partide, activisti, sindicate, grupurile femeilor, organizatiile veteranilor si grupuri de tineret; mai mult, va fi inclusa si Biserica Ortodoxa Rusa.Pana la o sesime din locurile din Duma de stat vor fi rezervate pentru reprezentantii acestor grupuri. Putin argumenteaza ca este o nevoie in politca rusa de "sange nou" si "idei proaspete", pentru a infrunta o potentiala dilema nationala - fara a detalia insa care este aceasta dilema.

Sa fie o simpla strategie electorala pentru un fost presedinte care incearca sa-si recapete functia?

Pare o posibilitate logica, mai ales ca presedintele Dmitri Medvedev refuza sa fie atat de obedient pe cat era odinioara. Medvedev vorbeste prea mult despre nevoia de a se orienta spre Vest si nu spre Est si despre reforme liberale. Desi ambii politicieni au cazut in sondaje, Putin ramane cel mai popular politician din tara, mai ales ca si-a zdrobit metodic toata opozitia.

Cum rusii incep sa se sature de aceeasi elita politica corupta si nici economia nu este chiar sanatoasa, probabil ca Putin incearca sa creeze o dinamica ce ar putea sa-i asigure reintoarcerea la presedintie, in asa fel incat sa para ca se razboieste cu Medvedev - negand astfel speculatiile pe care le face presa de cativa ani. Desigur, reformele, "sangele nou" si "ideile proaspete" nu intra in planurile sale decat declarativ, altfel disidentii care cer aceste schimbari nu s-ar afla in inchisoare.

Mai este insa un motiv pentru care Putin vrea formarea uui front popular care sa uneasca toate fortele civice si sociale sub patronajul sau: asa poate aduce Rusia inapoi la epoca si politica cu care se simte confortabil - Rusia tarista, scrie publicatia citata.

Putin nu este tar de jure, dar poate fi de facto.

A.I.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3121 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
romanianwars
rank 1
exact ca in occident
democratie dirijata, si sclavi obesienti. Daca nu asculti de guvern esti terorist. Simplu!
GABIERUL
rank 5
DOMNULE, IO DE MULT TE CAUT, "DOAR O VORBA SA ITZI SPUI", PRECUM SERGIU CIOIU ACU' FO 4J'DE ANI ...
Cu Melodia Vant Nebun ...

Matale ai zis o Vorba Urata despre Boboru' Roman ...
Anume, ca ARE Sclvia in Sange ...

De 1900 de Ani, adica pe la 106 AD ...
Cestia Asta Urata si Murdara din partea-tzi Talika
DOVEDESHTE

1. Ca ne urashti, si te numeshti Cea cu Romani
2. Ca NU ne cunoshti, da' te ai Mare Shtiutoriu ...
3. Ca esti "CONTRA-IMPOTRIVA" .adica NU Simpatizant de Romani ci "Hartie de Mushte" ...

Si, Aerele matale de Superioritate NON_Implicata in Cestiunile Romaniei ma supara ...
Daca esti PERPENDICULAR, adica INDIFERENT,

CE mai catzi pe Aci, facand pe Chibitzu' ?

Implicat-te, da Solutziuni, Comenteaza CU SUFLET si Durere, daca NU mai potzi de Doru' Nostru ...

Lupi In_Cotoshmanitzi in Piele Belita

(Jupuita, Forma Arhaica, Io sunt un Neaoshist ... :)):)):))Fonemul este CURENT la tzara, in Loc de JUPUIT ...
Ca, de la o Vreme Pe ZIARE.COM

NU mai ai Voie sa le zicie pe Numele Stra-Romanesc la Alea, de care se folosesc cu TO(N)TZII si TOA(N)TELE, IMPREUNATZI ... :)):)):))
Nu mai ai Voie sa zici "PHOUTUT(A)" C, "DEZBATUT(A)"

de pe Oaie am mai vazut IO, DESTUI ...

Si Lifte (Straini Rai) si Zevzeci Romani ...
Stan
rank 5
Gabierule, l-am citit de mult pe otravitul asta rromwars
Este un bolsevic rusofil intarziat, antiamerican furibund si antiroman implicit. Foarte posibil ca posteaza dintr-un loc putin mai la Est de Romania. Nu-ti face sange rau: pune-i o stea (daca merita osteneala) si mai zii vreo doua mai tari din cand in cand.
Mai sunt vreo 2 ca el pe forum, ceva mai mascati...
Sanatate!
uslasu
rank 4
@romanianwars
mai obiectule de propaganda rosie pur si simplu imi este mie rusine ca esti roman , sau poate ca stapanul tau ILICI esti o viniitura de la est. cand vad oameni ca tine pur si simplu am senzatia de voma.
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Moldoveanu
rank 5
Tatuca Taru !
Poporul rus a fost obisnuit sa fie condus de o mina de fier.Una care sa-i alinte atunci cind trebue si alta care sa-i pedepseasca aspru atunci cind gresesc. Democratia are limitele ei,nu se aplica intodeauna egal fiecarui cetatean.Unii sint mai egali decit altii.Putin vrea sa fie impartial,sa controleze bunastarea si sa elimine excesele "democratiei" ! Daca va reusi.....Rusia va arata altfel ,si cred ca in bine !
Stan
rank 5
vezi ca "mana aia de fier" pana la urma sunt doua...
Si mai lasa laudele pentru un kgb-ist neotarist fascistoid, care face pe democratul. Si eu as vrea ca rusii s-o duca bine, dar cu alcoolismul, bolile, declinul populatiei slave si proliferarea rapida a populatiei musulmane o sa fie cam greu; poate s-o intampla asta cand or fi stat islamic! :))
Deniutz
rank 4
Razbunarea e o arma foarte eficienta , sa le fie de bine si sa fie multumiti ...
Crezi din copiii politicienilr de azi sau al nepotilor nu se poate face sapun peste 45 de ani ? Iti garantez eu ca se poate si totul cu acte in regula . Dosare se pot fabrica destul si acte de deces la fel , asa cum au procedat ei azi se poate si peste 45 de ani !
Deniutz
rank 4
Amintiri despre viitor sau in viitor de unde am fost .........
... Romania a asteptat 45 de ani sa se intoarca la societatea de consum . Vor mai trece probabil 45 de ani pana cand vor fi razbunate crimele actuale , mutilarile si asasinatele din spitale si penitenciare . Pentru burghezia de azi vor plati copiii lor iar nepotii mai putin caci nu vor mai fi , iar ISTORIA merge mai departe . Sincer nu-mi pare rau de liberalii si taranistii ucisi prin inchisorile comuniste ! Celor de azi le doresc o canistra cu benzina sau o baie cu acid clorhidric si se intelege ca asemenea si copiilor si familiilor lor .
Stan
rank 5
Zici ca nu-ti pare rau de cei ucisi in inchisorile comuniste? frumos!
Si zici ca burghezia de azi va avea copii dar nu va avea nepoti? Interesant!
Acuma ia-ti medicamentele ca ar putea cineva crede ca ai scris chestiile astea fiind sanatos la minte!
Deniutz
rank 4
Da de ce maa , da de ce ....... ? !
Ce parca Zoe sau Nicu n-au fost ucisi cu acte in regula si averea jefuita ? La cat au ucis medicii , magistratii si politicienii in ultimii 20 de ani si probabil vor mai ucide , razbunarea va fi mai crunta decat cea de dupa 1945 , iar lista e lunga . Va fi suficient sapun de exportat pe 7 continente .
Stan
rank 5
Da de unde avere la Zoe si Nicu mai Deniutule?
Astia erau in slujba poporului, luptau impotriva proprietatii private, casele in care stateau erau ale partidului si poporului, nu ale lor!
Dece sa-i omoare mai Deniutule daca nu aveau nimic al lor?
uslasu
rank 4
:)
ideea asta cu frontu si cu uniuniile sociale isi are radacini adanci, adanci in comunism....
dinum
rank 2
io cre ca base si putin o fost colegi la seral
ba daca-mi aduc aminte tot esstu o fo colegi la zi ..d-aia si obsesia asta spre libertate controlata care e mai repede un control la liber. aici in frumosul nostru new jersy specimene de acest tip nu au spor.
GOD BLESS OUR COUNTRY
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor