Ziare.com

Cele mai mari exercitii militare ale Rusiei, dupa URSS. Avertisment pentru SUA?

de George Titus Albulescu
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 23:42

   

Cele mai mari exercitii militare ale Rusiei, dupa URSS. Avertisment pentru SUA?
Marina rusa va organiza cele mai mari exercitii de razboi de la destramarea Uniunii Sovietice. Este sansa lui Vladimir Putin de a scoate in evidenta puterea militara rusa, dar ar putea fi si un avertisment subtil la adresa Statelor Unite.

Ministerul rus al Apararii a anuntat ca este "pentru prima data in ultimele decenii" cand vor avea loc exercitii navale de o asemenea amploare, scrie Wired.

La manevre vor lua parte flotele din Marea Nordului, Marea Baltica, Marea Neagra si Oceanul Pacific, se arata intr-un comunicat al ministerului citat. Exercitiul se va desfasura la sfarsitul lunii ianuarie 2013 si va implica debarcari ale unor amfibii in Caucaz si exercitii navale in Marea Mediterana.

Presedintele rus, Vladimir Putin si-a asumat un buget militar de 659 de miliarde de dolari pana in anul 2020. Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca pana in anul 2016, Rusia va fi dotata cu 18 nave de razboi noi si cu 30 de nave cu destinatie speciala, impreuna cu 6 submarine noi.

Ceea ce este ciudat este momentul ales si locul. Alegerea Marii Negre si a Marii Mediterane a condus la speculatii ca exercitiile ar putea pregati o eventuala evacuare a cetatenilor rusi din Siria. Numarul acestora variind intre 9.000 si 30.000 de persoane.

Rusia are mai multe motive sa efectueze o demonstratie de forta in regiune. Se pare ca Moscova considera ca Marea Neagra este in pericol.

In noiembrie, Anna Glazova, un analist militar de la Institutul rus pentru studii strategice scria ca Statele Unite incearca sa "preia controlul militar din regiunea Marii Negre".

Dovada: Washingtonul a mutat scutul anti-racheta in Turcia si in Romania. Romania si Bulgaria au aderat la NATO in 2004, ceea in ochii Moscovei a insemnat ca "americanii au preluat efectiv controlul coastei vestice a Marii Negre", a afirmat Glazova.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6965 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hei einstein ...

poti sa-ti bagi si tu in fund marile exercitii ... ca intre timp mergem la inaltarea hreamului nico si o sa dam *** si tunuri cat cuprinde baby ;) no further comment !

 
 

 

ma intreb si eu

ziaristi de felul asta au invatat istorie in scoala primara? in 1962 urss a incercat sa depuna rachete in cuba.Fota a 6-a amercana iau inconjurat si iau trimis inapoi de unde venisera. acum se joaca si ei dea hotii si gardisti. Nimic important

cody45

Ai o viziune ingusta asupra evenimentelor de atunci. Nu ti cont de faptul ca URSS a obtinut de la SUA neimplicarea in Cuba ceea ce a insemnat o sfaramare a doctrinei Monroe si o retragere a rachetelor strategice americane din Iran. Cuba a iesit pt mai mult de o jumatate de secol de sub tutela americana.
Après la «Seconde guerre d'indépendance», qui les a opposés au Royaume-Uni de 1812 à 1814, les États-Unis se donnent une diplomatie vigoureuse. Le général Andrew Jackson intervient en Floride, une colonie espagnole livrée à l'anarchie. Les États-Unis acquièrent finalement le territoire en 1819 contre cinq millions de dollars.

Mais à l'extrême-nord du continent, les Cosaques russes traversent le détroit de Béring et s'implantent en Alaska, menaçant de la sorte le territoire des États-Unis. Au sud, les colonies espagnoles se soulèvent contre la métropole. Le roi d'Espagne appelle à son secours les autres souverains de la Sainte-Alliance.

C'est dans ce contexte qu'est énoncée la doctrine Monroe.
L'Amérique aux Américains
Sous l'influence de son Secrétaire d'État (ministre des Affaires étrangères) John Quincy Adams, le président Monroe évolue vers une position neutraliste qui s'affirme avec éclat dans son message annuel au Congrès, le 2 décembre 1823.

Dans un long discours en apparence décousu, il interpelle directement les puissances européennes. Il leur déclare :

1) Les États-Unis ont reconnu l'année précédente l'indépendance des nouvelles républiques latino-américaines ; en conséquence de quoi, l'Amérique du nord et l'Amérique du sud ne sont plus ouvertes à la colonisation européenne.
2) Les États-Unis regardent désormais toute intervention de leur part dans les affaires du continent américain comme une menace pour leur sécurité et pour la paix.
3) En contrepartie, les États-Unis n'interviendront jamais dans les affaires européennes.

La doctrine de Monroe se résume en définitive comme suit : «l'Amérique aux Américains».

Les puissances de la Sainte-Alliance se le tiennent pour dit et renoncent à leurs projets d'intervention en Amérique du sud. L'année suivante, la Russie signe un traité avec les États-Unis par lequel elle renonce à toute revendication au sud de l'Alaska.
http://www.herodote.net/2_decembre_1823-evenement-18231202.php

La doctrine de Monroe sera prise en défaut en 1961, lorsque le nouveau maitre de Cuba, Fidel Castro, prendra l'initiative d'un rapprochement avec l'Union Soviétique et mettra le territoire américain en situation d'être attaqué par des missiles soviétiques lancés depuis l'ile.

America chit e de hulita in romanika si iuropa ar trebui

sa se retraga si sa le lase pe mina de influietza a rusnacilor,,,conform traditiilor,,tot ma rog sa va lase amerlocii cu ochii la soarlele de la rasarit de unde va vine lumina si inspiratia,,,doamne da sa se intimple,,,,economic russia e pe grafic cu europa si romanika mai putin,,,Americanii sau mutat tare in Marea Chinei,,,cu chit se dezvolta china mai tare industrial devine tot mai fragilaasa si germania si frantza,,,,criza e o arma superioara tuturor flotelor si a sindicatelor,,,,oricum America a colonizat planeta,,,,romanika va trebui sa mearga inapoi la agricultura si la papica iefticna ptca salariile si Pib.nu va avea cum sa creasca,,,economia manufacturiera si bancile-finantele vor fi controlate de afara,,,,,,

ai dreptate partial

dar nu uita de Kirov daca stii ce e ala, nu uita de rachetele antinava rusesti net superioare celor Nato, mare parte supersonice, nu uita de sistemele S300 - S400 si nici de flota de SU27-Su37, dar am uitat sa mentionez crucisatoarele clasa Slava. Oricum flota rusa a Marii Negre face praf flotele tarilor riverane acestei mari, incluzand aici chiar si Turcia.

neutron

Nu le am cu franceza.Uite aici e mai pe intelestl tuturor si nu are nici o treaba cu iranu.

Khrushchev agreed on a deployment plan in May 1962 chiefly in response to NATO positioning their nuclear missiles in Turkey in 1958, and by late July over sixty Soviet ships were in route to Cuba, some of them already carrying military material. A U.S. U-2 flight on the morning of October 14 photographed a series of SAM (surface-to-air missile) sites being constructed. In a televised address on October 22, U.S. President John F. Kennedy announced the discovery of the installations and proclaimed that any nuclear missile attack from Cuba would be regarded as an attack by the Soviet Union and would be responded to accordingly. Khrushchev sent letters to Kennedy on October 23 and 24 claiming the deterrent nature of the missiles in Cuba and the peaceful intentions of the Soviet Union. On October 26, the Soviets offered to withdraw the missiles in return for a U.S. guarantee not to invade Cuba or support any invasion and to remove all missiles set in southern Italy and in Turkey. This deal was accepted and the crisis abated.

The missile crisis had a significant impact on the countries involved. While it led to a thaw in U.S.-Soviet relations, it significantly strained Cuban-Soviet relations. Castro was not consulted throughout the Kennedy-Khrushchev negotiations and the unilateral Soviet withdrawal of the missiles and bombers wounded Castro's pride and prestige.[6] It also began to establish Castro and his country as a perennial thorn to the side of the United States even beyond the fact of its communist revolution.

...............................DOAR IN TRECERE PEAICI...........

...NICIODATA, ''marea flota ruseasca'' sau urss-easca nu au putut si nu va face fata FLOTEI engleze singura! Diferentele sint atit cantitative cit mai ales calitative! Uriasul decalajul technologic dintre sarantoaca, puturoasa rusie si tarile vestice se dovedeste si aici un handicap de netrecut. A compara flota ruseasca cu cea americana este o gluma de proportii! Ca si cum ai pune in cintar uu boxer de categorie usoara cu unul de categorie supergrea!...In rest ramineti cu bine cu acele rachete rusesti 'niet' superioare celor din nato, ceva hirburi, numite crucisatoare si un asa zis portavion cum il mai poate si chema, ca nu chiar conteaza! Doar portavioane REALE, USA dispune de 11 bucati mari si late! In mintile rusofile apare ca 11 rachete 'niet' superioare rusesti ar scufunda 'DOAR ASA', cele 11 portavioane americane! Dar arsenalul american este cu mult mai mult decit pot imagina rusofilii si chiar 'putinelul' de la kremlin.Nici in clasa submarinelor, rusii nu-i pot egala pe englezi! Cu flota lor ei pot intimida flota din Nicaragua!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

@OvidelB

Comentariul dvs este extrem de naiv!
La ce foloseste toata fieraraia ruginita a unei flote de valoare regionala?
Daca guvernantii rusi vor fi vreodata atat de dementi sa atace puncte strategice americane,mai ales NATO ,se vor condamna la disparitie!
Evident cu riscuri si distrugeri mari si pentru lumea civilizata,care,insa,a dovedit dealungul istoriei ca stie sa-si asume orice risc atunci cand este pusa in joc libertatea ei.
Risipa criminala a resurselor obtinute din exporturile de materii prime,in speta hidrocarburi,se va reflecta in mentinerea pentru mult timp a Rusiei,la marginea lumii civilizate!
Ca in totdeauna, principala victima a imperialismului rus va fi poporul rus!
Noi,romanii, ar trebui sa fim fericiti ca nu-i mai avem vecini pe rusi!Unde au pus talpa au ras civilizatia!
Cineva are interes sa impaneze ,periodic,informatiile din mass media din tara,cu stiri bomba despre Rusia!Teo

O actiune periculoasa la adersa pacii!

Putin se intreapta cu pasi repezi spre acea blestemata perioada a "Razboiului rece", cand omenirea se afla la margenea prapastiei. Probabil ca istoria se repeta, iar cel mai mult va suferi tot omul de rand.Gorbaciov a stins razboiul rece, iar Putin il reinvie. Shalom

 

Corect.

Dar ca urmare a pozitiei noastre, ridicarea unei noi cortine de fier ne-ar favoriza economic intr-o oarecare masura, caci US ar pompa bani pentru aparare, ar infiinta noi baze militare aici, ar sprijini dezvoltarea infrastructurii, etc. Problema este ca Basarabia sa scape din ghearele Rusiei inainte ca aceasta cortina urata sa cada.

cine sa pompeze in Romania dupa declaratiile....

...antioccidentale ale interimarului antenescu si uslamist sef chiulescu si ale lui pictor tonta referitoare la amestecul american in trebilii interne ale sarmanului bobor daco-roman pretin vesnic cu narodul nord-coreean?
acusi pleaca la maskva senatoru' prostanacu' sefu' peste trebilii esterne ale lu' intreg senatu' si se intoarce cu promisiunea ferma putinista ca mama rossia este foarte interesata in relatiilii fratesti de amor etern si avantaj reciporc intre uslamie si nasha rossie si, ca gaj al dragostii fratesti va infiinta din nou sovromuri pe plaiurilii mioritesti.

Esti tare !

A fost minunat pt Romania ca in WWI si in razboaie mai vechi , timp de sute de ani poporul roman sa fie in randul I pe un teatru de razboi.

viorelratiu

Tu nu vezi ce vor? nici cu rusii nici cu americanii. Le place sa stea la mijloc, intre.... asa leo fi mai cald.

to viorel ratiu cincinnati oh usa

Poate asa se vede de unde sunteti dvs., scuze ca noi cei ramasi acasa aici langa "tavarasci" vedem putin alfel lucrurile.
Apropo de cele n portavioane, vezi ca a mai scazut cu unul. Cat despre dotarea lor cu f18, ....am ras

OvidelB ramas in Romanica

Rusnacul sufera cu durere...

de fost mare putere cazuta in latrina!
Sint periculosi fara indoiala caci in abureala creierilor denaturati de alcool se cred buricul pamintului si nu au nici un respect pentru viata, ordine si disciplina!
O natie denaturata cu ifose de primadona intr-o opereta prafuita de anii 1917 cu subiect petrecut pe crucisetorul Potemkin!
Nu uita rusul ca la sud chinezul se intareste si sint o gramada de teritorii "muscate" de lal mama China!
Eu vad o intarire a puterii cu privire la China si alte state ce au revendicari teritoriale cu Rusia! Cine stie poate chiar teritoriile de la Nord de tot unde polul Nord este o tinta...

 

@Carrandash

Analizam lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, luand in considerare ca cele doua accidente ale istoriei numite Antonescu si Ponta vor disparea de pe scena politica intr-un final nu prea indepartat, debarcati chiar de catre cei care i-au ales.

 

ce scrie in original…..

“The Russian defense ministry says its the “first time in decades" it’s launched naval exercises on this scale. The drills involve warships from all of Russia’s fleets: “the Northern, Baltic, Black Sea and Pacific," noted a statement from the ministry." http://www.wired.com/dangerroom/2013/01/russia-exercise/
….si ce scoate din burta editoru’ ziaiureaist enjeniar cheferist titirica albatros:
“La manevre vor lua parte flotele din Marea Nordului, Marea Baltica, Marea Neagra si Oceanul Pacific, se arata intr-un comunicat al ministerului citat." Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 23:42, Sursa: Ziare.com, autor: titirica ieditor
specialistu’ lu’ peshte de cale ferata titirica copiatoru' habar nu are ca flota ruseasca din marea Nordului ezigsta da’ lipseste cu desavarsire !!!! rusii au o flota care se numeste flota de Nord care are cartierul general in localitatea Severomorsk langa Murmansk. este evident ca "flota de Nord" si "flota din marea Nordului" nu sunt una si aceeasi, dar titirica copiatoru' nu este in stare sa priceapa aceasta deosebire esentiala pe care o intelege si un elev de scoala primara.

 

Cred ca americanii nu mai dorm noaptea de grija Rusiei!!!

Rusia incearca sa-si dea aere de are putere cand PIB-ul ei este substantial sub cel al Braziliei!
Am fost in Rusia inclusiv in interiorul tarii!Mizeria este de neasteptat!
Cea mai importanta "autostrada"Sankt Petersburg(construit de francezi si italieni,este remarcabil)-Moscova(a fost o deziluzie prin dezvoltarea haotica)este de fapt o incercare de drum expres plina de gropi!Peisajul este dezolant.Izbe darapanate(ni s-a explicat ca unele nu au caldura la geruri incredibile),pamant bogat neprelucrat etc.
La opus,in capitala Estului asiatic Petropavlovsk,drumuri desfundate,blocuri mizerabile cu usi la intrare din fier masiv ruginit,o piata plina de noroi(de remarcat icrele de somon ieftine si din abundenta)!
Problema USA nu mai este Rusia de mult.
China cu forta sa economica si tehnologia in plin avand(concurentiala,nu de parada ca la rusi)este adevarata confruntare pentru prima economie din lume!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor