Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice

Joi, 07 Martie 2013, ora 23:18

   

Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice
Numeroase secrete ale Uniunii Sovietice au ramas multa vreme necunoscute lumii, dar odata cu caderea comunismului, acestea au fost dezvaluite si dincolo de Cortina de fier. Dintre cele mai importante, mentionam dezastrul nuclear de la Kyshtym si masacrul de la Katyn.

Rusia comunista a fost un exemplu de deschidere si responsabilitate a guvernului de la Moscova. Va prezentam o selectie a celor mai mari secrete din fosta Uniune Sovietica, asa cum au fost ele prezentate de Listverse.

Cel mai mare dezastru nuclear din acea vreme

Daca ar fi sa numim cele mai grave dezastre nucleare din istorie, acestea sunt cele de la Cernobil si de la Fukushima. Dar putini stiu despre a treia catastrofa ca marime produsa la Kyshtym in anul 1957.

Ca si in cazul Cernobilului, principala cauza a dezastrului a fost un sistem de racire a deseurilor nucleare, care nu a mai putut fi reparat.Temperatura dintr-un rezervor a crescut la 350 de grade Celsius si s-a produs o explozie uriasa. Reziduurile radioactive s-au raspandit pe mai mult de 20.000 de kilometri patrati, o suprafata mai mare decat regiunea Connecticut si Rhode Island.

Casele a 11.000 de oameni au fost demolate in urma evacuarii, iar 270.000 de persoane au fost expuse la radioactivitate. De abia in anul 1976 un emigrant sovietic a vorbit pentru prima data despre dezastrul produs.

Moartea unui cosmonaut

Sovieticii au incercat sa stearga din istorie vestea ca un cosmonaut a murit intr-o misiune spatiala. Valentin Bondarenko a decedat in timpul unui exercitiu de antrenament din martie 1961.

Evenimentul nu a fost cunoscut pana in anul 1982 si nu a fost facut public decat dupa anul 1986.

Ekranoplanul

In 1966, un satelit spion american a luat o fotografie a ceea ce parea un hidroavion sovietic. Aeronava era mai mare decat orice avion detinut in acea vreme de Statele Unite.

Americanii au fost uimiti de acest avion si nu s-au aflat prea multe amanunte pana la prabusirea regimului sovietic, 25 de ani mai tarziu. Monstrul Caspian, asa cum a fost el poreclit, a fost un ekranoplan conceput sa zboare la cativa metri deasupra apei marii.

Cel mai mare dezastru al unei rachete din istorie

Pe 23 octombrie 1960, Uniunea Sovietica facea ultimele pregatiri pentru lansarea unei noi rachete top-secret, denumita R-16. Datorita unor scurgeri de acid azotic s-a produs o explozie, care a omorat mai mult de 100 de persoane.

Acest accident ramane cel mai mare dezastru al unei rachete din istorie. Masina de propaganda sovietica a intrat in actiune. Oficialitatile au anuntat ca Mitrofan Nedelin, comandantul proiectului, care a murit in explozie, a pierit intr-un accident de avion. Stirea despre acest dezastru a aparut de-abia in anul 1989.

Masacrul de la Katyn

In anul 1940, sovieticii au ucis peste 22.000 de prizonieri polonezi capturati si i-au ingropat in gropi commune. Ei i-au acuzat oficial de acest masacru pe nazisti.

Sovieticii nu si-au recunsocut responsabilitatea pana in anul 1990, practic pana dupa dezmembrarea URSS.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13548 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Cam scurta lista!
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/era-ultima-noapte-libertate-eram-parca-un-priveghi-capataiul-unui-mort-

http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GZBN_enUS474US474&q=crimele+bolsevicilor
dianatudor
rank 5
Condamnarea viciului sau pocăinţa
Nu numai ca este rusinos dar este dea dreptul odios sa simpatizezi cu COMUNISMUL. Masacrul de la Katyn, Masacrul de la Tatarca, Masacrul de la Balti, un Katyn romanesc, savarsit de comunism mana in mana cu nazismul, sunt faptele care trebuie sa aduca pentru totdeauna RUSINEA simpatizarii comunismului. Katynul romanesc, a avut aceeasi soarta cruda cu al polonezilor. Au fost zeci de mii o-m-o-r-it-i, asasinati si aruncati in gropi comune, fara ca familiile acestora sa cunoasca unde le sunt oasele m.o.r.t.i.i.lor lor, nici chiar acum dupa 70 de ani.

In Romania instalarea comunismului si mentinerea dictaturii comuniste, au generat 2 milioane de victime in inchisorile lagarului comunist din care 200.000 asasinati. Toti cei care au condus Romania inscaunati de puterea criminala a NKVD, KGB si cominternistii bolsevici, prin crime odioase impotriva poporului roman, s-au facut vinovati de genocid impotriva natiunii romane. M-am intrebat de ce numai in Romania, trupele sovietice au poposit pe meleagurile noastre numai pana in anii 1958, in timp ce in celelalte tari comuniste ele au fost prezente chiar pana in anii 1990. Raspunsul trebuie spus oricat de dureros ar fi. Au existat "romani", care au fost slugi harnice si de incredere ale acestui regim comunist antihristic.

Toti cei care prin lepadare de Hristos au facut propaganda comunista au slujit unui regim criminal. Ei se fac vinovati de sangele crestinilor martirizati pentru impunerea imoralitatii comunismului antihristic.

Sunt unii urmasi ai acestora care se incapataneaza inca sa le aduca necontenit osanale, continuind odioasa propaganda comunista. Adevarul istoric trebuie cunoscut, oricat ar fi de dureros. Si daca totusi inca nu stiti despre masacrul de la Tatarca, masacrul de la Katyn, masacrul de la Balti sau despre Gulagul inchisorilor comuniste si nici nu va intereseaza sa aflati ADEVARUL, ca sute de mii de romani au fost asasinati pentru impunerea si mentinerea dictaturii comuniste, va aflati in marea primejdie de a fi cuceriti de ODIOS imbracat in straie stralucitoare.
tr2006
rank 5
toarasa ghergheata, felul tau de a gindi e tare primitiv
iti pui intrebari aiurea si dai raspounsuri gresite. Istoria e foartye clara: unde au fost crestini, a fost macel, a fost foame si (cel mai important) n-a fost progres. Daca tu stai in fata unui computer in ziua de azi in loc sa rinesti la va ci este pt ca oamenii inteligenti din Europa au dat cu flit crestinismului in Epoca Ratiunii si Iluminism.
Turnul de observatie
rank 5
Crede si te vei mantui!
Esti paralel cu istoria omule. Crestinismul a adus o schimbare fundamentala in societatea omeneasca de-a lungul vremurilor. De unde pana deunazi aveam o religie politeista caracteristica regimurilor pagane, iata ca apare la un moment dat o religie monoteista totalitara - iudaismul. Pe acest trunchi al iudaismului a aparut ca o mladita altoita - crestinismul care are ca deosebire fundamentala fata de religiile precursoare un concept nou - iubirea insotita de un derivat al sau - iertarea. Aceste doua concepte au schimbat fundamental societatea omeneasca generand prin ele insele o civilizatie - civilizatia IUDEO-CRESTINA. Dumneata te referi probabil la excesele comise in numele acestei religii de catre biserica catolica care la un moment dat a comis niste monstruozitati - cruciadele si inchizitia. Biserica catolica are pe constiinta multele abuzuri si crime comise in numele acestei credinte generoase. Acest comportament abuziv, la care adaug si pofta de inavutire a inaltului cler catolic a fost cel care a generat razboaiele religioase din Europa si nasterea unui nou curent al religiei crestine - protestantismul. Ulterior insasi biserica catolica a fost cea care si-a reconsiderat pozitia, a renuntat la inoleranta religioasa, iar cruciadele au ramas de domeniul trecutului, ramanand in constiinta umanitatii doar ca un moment dureros care nu face cinste crestinismului. Despre epoca Renasterii la care te referi in necunostinta de cauza, afla de la mine ca a fost momentul de larga deschidere a bisericii catre societate si care a fost de natura sa genereze un avant al stiintelor si artelor. Cele mai mari capodopere artistice ale civilizatiei crestine s-au realizat tocmai in aceasta perioada a Renasterii sau le-au influentat decisiv pe cele ulterioare. Impunatoarele catedrale ale crestinismului s-au realizat tocmai in aceasta perioada si frumusetea acestora nu inceteaza sa ne fascineze si astazi. Cele mai frumoase picturi si sculpturi apartin tot aceleiasi perioade. Cand ma refer la frumusetea acestora am in vedere atat criteriul estetic care s-a dovedit a fi inegalabil, dar si criteriul mesajului transmis umanitatii. In timp acest criteriu al mesajului a evoluat, s-a alambicat generand o serie de curente si tendinte care tin de acum de istoria evolutiei artelor. Societatea de tip crestin este o societate toleranta, generatoare de spirit umanitarist si care a fost de natura sa modeleze constiinta sociala, constiinta publica a cetatenilor catre afirmarea propriei personalitati si cel mai important a fost de natura sa impinga inainte de o maniera impresionanta, limitele cunoasterii. Poate ca nu vi se va fi parut intamplator faptul ca absolut toate legile fizicii si chimiei poarta amprenta acestui tip de civilizatie pe care dumneata il negi in necunostinta de cauza. Chiar si asa cu toata lipsa de intelegere de care dati dovada, sa stiti ca sunteti produsul acestui tip de civilizatie pe care doar din spirit de fronda ii negati valoarea.
Utilizator sters
Crestinismul a CONSTRUIT Europa ...
Inainte, Triburile SĂREAU peste Focuri, NU se spălau (Galii miroseau a ... Fallen Stuffs)

Europa CREȘTINĂ a fost BAZA de pe care au PLECAT și CONSTRUIT Statul Pionierii Americii ...

Păcat ca NU i-a putut in_creștină pe TOȚI.
Este Unuu' care a inceput,

ACTIVAT la Pu'ntuu' G Dorso_Ventral, sa
MINTA Gros, in Valuri Vascoase, Cafeniu_Puturoase ...

CUM ca ROMANII sunt Piua A Treia la UCIS Evrei, DUPĂ Germani și Austrieci ...
Rusiiiine, Bheyyyiii Berente_Merente 2006.

CE Dreaqqcckkuu' ti-au FUCK_ut Romanii ?
Sau CE NU ti-au FUCK_ut BINE, de ii ursti ATAT ?
Tragicomedian
rank 2
@tr2006: bolsevicii au ucis mai abitir ca nazistii
Dom'le, sunt niste chestii de care nu poti "sa te legi", precum: credinta, culoarea pielii, sexul, varsta, orientarea sexuala, etnia... E incorect politic si va deveni si mai strict, cu vremea.

- asadar, oamenii au dreptul de a alege cu cine se culca: cu vecinul/vecina/copilul vecinului/catzelul vecinului... si in cine cred: in Iisus, Mohamed, Yahve, Dao, lemn-de-soc sau Elvis. Si asta-i in fara discutiei. Rasa si sexul si le pot schimba - daca au bani, da' varsta pare singura chestie in afara
dianatudor
rank 5
Adevărul iese întodeauna la lumină
In toamna anului 1992, in Polonia se punea capat minciunii sovietice privind Katynul, locul unde a avut loc una dintre cele mai sangeroase crime din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Lupta pentru ca ADEVARUL sa iasa la iveala a fost inceputa si sustinuta cu indarjire pana la capat de societatea poloneza. Sub presiunea opiniei publice poloneze, odata cu lansarea la Moscova, a politicii de "glasnost", aceasta lupta pentru aflarea adevarului a fost amplificata. Era necesitate morala, asumare oficiala, chiar partiala, a asasinatelor.

Pe 13 aprilie 1990, cu ocazia vizitei generalului Jaruzelski la Moscova, autoritatile sovietice au recunoscut, pentru prima data, responsabilitatea asupra masacrului de la Katyn si din alte locuri. Atribuind "responsabilitatea directa a crimelor" lui Beria si adjunctilor sai, comunicatul incheia: "Exprimandu-si profundul regret asupra tragediei de la Katyn, partea sovietica declara ca aceasta este una dintre cele mai grave crime ale stalinismului".

La vremea aceea, Varsovia a apreciat gestul Moscovei drept "un mult asteptat act de justitie morala", dar a subliniat ca mai raman de rezolvat cateva chestiuni: pedepsirea vinovatilor, acordarea de compensatii familiilor victimelor si accesul liber la locurile unde au fost comise atrocitatile.

Micsorand numarul victimelor si aruncand vina asupra lui Beria, care fusese acuzat de actiuni criminale si impuscat dupa moartea dictatorului, Gorbaciov voia sa acopere guvernul sovietic si Partidul Comunist, facand din Katyn o operatiune ilegala a politiei politice si nu ceea ce a fost de fapt: un act oficial de asasinare in masa.

In toamna anului 1992, comisia insarcinata cu cercetarea arhivelor preluate de presedintele Federatiei Ruse a descoperit printre cele 16.000 de dosare, in majoritate secrete, decretul din 5 martie 1940 si scrisoarea lui Selepin. In 1992, Moscova "descopera" brusc originalul ordinului de executie din martie 1940. Meritul dezvaluirii acestui document extrem de deranjant pentru Kremlin ii revine succesorului lui Gorbaciov, Boris Eltin. In octombrie 1992, presedintele rus i-a inmanat omologului sau, Lech Walesa, copii ale acestor documente.

In Romania minciuna continua.
Utilizator sters
Doua Precizari DURE ...
1. CINE au făcut Crimele ?
Spune-i pe TOTI, To'arasa ...

2. SPUNE-I si pe Plodurile LOR, ale TUTUROR Celor_CARE au UCSI ! UCIS ! UCIS ! Romani si CARE ACUM taie si spanzură PRIN Romania ...

ASTEA Doua, ca sa fii CREDIBILA in Sfanta-ti Indignare

SIiii o Ne_Lămurire ...
Stranie Logica ai Matale.

Care vasăzică Ghiță DEJ a fost Zmeker Politic MARE (Vulpea din Carpați) si i-a păcalit pe Rusi sa se CARE cu Armata de AICI,

si Ma_Talica, DUSA de URA TOTALA, ne-diferentiata, receptezi ENORM si simti MONSTRUOS de Anti_Romanește,

Cestia ASTA ca Slugărnicie ... :)):)):))

Ma_Talica :

- ORI ești Odihniiiita,
da' in Schimb CRÂNCEN, după un Somn LUUUU...UUUNG in Afara Cărții Bine Asimilata

- ORI ești Cartita Străina, fie conștientă, fie in Orb ...

manipulata de către CEI_CARE vizează Des_Ființarea Romaniei CA_STAT TOT si a Poporului ca ETNIE,

In Timp CE Ma_Talica NU vezi (NU VREI, dusa de URA Ne_Diferntiata, In_Completa)

Adevaruu', INTREG ...

Io sunt un Individ de 67 de Ani, Simplu Cetățean a cărui Viata a fost Strambata de către Prostia Comunista,

BINE dirijata OCULT de Cei_Cărora_LE_convine De_Structurarea Romaniei.

Născut in 1945, convenabil, NU puteam fi Victima a Gulagului COMUNIST, da' cu Kow_How STRAIN ... :)):)):))

A Bătrana PUTEA fi Victima, da' a avut Noroc.

a) Odată ca NU a făcut NIMIC.
NU conta !
Pentru NIMIC se dădeau Trei Ani ... :)):)):))
Sa aibă TIMP sa scotocească Dosaruu'
Sa SPERIE pe Restuu' ...
"Ai văzut ? NU a făcut NIMIC si TOT l-au luat ... "

Tehnica Represiunii ...
Sovietica, NU Ruseasca ... :)):)):))

b) Posibil sa fi contat si Faptuu' ca era Mama Singura cu un Copil.

DAR, am suferit INDIRECT, IMPLICIT,
material din cauza ca A_Bătrana a fost BLOCATA in TOT CE a incercat a CRESTE Social, TOATĂ Viata ...
Des i in Școala Generala din Comuna a avut NUMAI Zece pe LINIE ...
Si se rugau Directorul Scolii si Profesorii si Invățătorii sa o DEA la Liceu, la Oraș, de Țăranii de Bunici, NU Saraci, dar cu 12 Copii ...

In Timp CE Oamenii NOȘTRI, To'arasi, cu "Origina Sanatoasa "POLITIC" " Rurali, da' SIMPLI Rau ...

ajungeau INGINERI, OFITERI, MINISTRI, etc.
prin Scoli cu Program ACCELERAT si cu Prag JOS de Notare ...

Cam ca SI Facultățile_Grila_Party_PARTE , FGPPs Actuale ... :)):)):))
Deci NU sunt Comunist ...

Dar NICI In_Drăcit in Prostie sa NU VAD ca ACUM este un Genocid Anti_ROMANESC mult mai :

- Extins
- Ticălos_
- DAR, mai_Zmeker, NU mai este nevoie sa te IA Securitatea cu Masina,. Noaptea si cu Ochelarii de Tabla ...
- MORI Singur in Casa de Sub_Nutriție LENTA
- DACĂ esti Singur, DISPARI și Casa iți este VÂNDUTĂ "unui Cumpărător de Buna_Credinta", din Politie sau ...
- POȚI fi BLOCAT Total, la Sufocare Economica, in Romania ȘI Strainezia ...

- POȚI fi imbolnăvit prin Hrana ȘI Unde Infra-Sonore din Apartamente Vecine ...
tr2006
rank 5
toarasu gabier, ma dezamagesti rau de tot
europa lui aristotel si arhimede a existat cu mult inainte de europa analfabetului cristos. europa a redevenit europa atunci cind si-a redescoperit antichitatea si crestinismul a inceput sa fie tocat marunt.

Ura fata de TR te coboara la mintea lui ghergheata si n-ar trebui... stai cam prost cu principiile.
takapaka
rank 5
cel mai mare secret - nasterea Uniunii Sovietice
Cele mai mari secrete din Uniunea Sovietica incep cu cea mai mare minciuna pe care s-a cladit Imperiul Sovietic. Scoala actuala, corecta politic si imbecilizatoare, ne tot pune pe tava miciuna ca , vezi, Doamne, muncitorii si taranii din Rusia tarista s-au organizat si rasculat sub conducerea lui Lenin,l-au dat jos pe Tar si au preluat conducerea. Este minciuna secolului. Rusia Sovietica s-a nascut datorita finantarii ei de catre marile banci occidentale iar criminalii Lenin, Trotki, Buharin,Stalin etc. au fost adusi la puntere tot de catre ele. Guvernele SUA, ale marii britanii, ale frantei si germaniei stiau foarte bine ce situatie era in Rusia si ce cloceau bancile occientale.
Tot guvernele astea stiau foarte bine de masacrele populatiei facute de catre CEKA (politia secreta bolsevica) ( 2 mil de rusi - preoti, militari, marinari,muncitori, profesori, elevi de liceu, tarani - masacrati in anii 1920 si 1921 si zecile de milioane de morti de foame din ordinul lui Stalin in anii '30).
Si tot bancile au ajutat mai tarziu la inarmarea Germaniei si a URSS-ului, precum si la inceperea WW 2.
Exista munti de documente care dovedesc adevarul.
Dar cine sa mai fie interesat, cand mai aproape de omul modern sunt hamburgherul, berea si telecomanda televizorului decat adevarul istoric?.
Turnul de observatie
rank 5
Sa nu ne jucam cu istoria!
Ai si nu ai dreptate doamna Takapaca (pare a fi de genul feminin, nu?). Eroare consta in aceea ca generalizezi in afirmatia cu bancile. Nu amice, nu ele sunt la originea Sovietelor. La origine se afla o actiune geo-strategica a Germaniei Kaiserului Wilhelm al II-lea care cauta o solutie la impasul campaniilor sale militare din primul razboi mondial. Mintile luminate ale imperiului au decis ca punctul slab al adversarilor il reprezinta Rusia tarista si asta pentru ca acea tara se afla intr-o profunda criza sociala si inaltul comandament german a decis sa exploateze in favoarea sa situatia instabila pe plan social a Rusiei. In consecinta serviciu de informatii german a gasit cativa indivizi precum Lenin si le-a sugerat sa creeze o miscare revolutionara care sa duca la rasturnarea regimului politic al tarilor rusi si evident, al intregii suprastructuri ruse. Ba mai mult, Germania s-a oferit sa finanteze intreaga operatiune. Lenin si tovarasii sai s-au declarat entuziasmati in fata perspectivelor ce le stau in fata si au purces cu mult curaj la organizarea intregii aventuri revolutionare. In conditiile date, Revolutia a avus succes, dar pe fondul acestui succes trupele germane au inaintat rapid in inima imensei Rusii, astfel ca la terminarea razboiului armata germana ocupa o mare parte a imensului teritoriu rusesc si asta fara cheltuieli prea mari, practic fara pierderi de oameni si tehnica de lupta. Intreaga operatiune a fost o miscare geostrategica geniala care a deschis Germaniei perspective fantastice. Intradevar, i-a deschis aceste perspective, dar totodata a generat si propria pieire, Germania la acea vreme, desi detinea o suprematie militara pe toate teatrele de razboi, ajunsese in situatia de a nu mai putea continua razboiul din cauza lipsei de resurse alimentare dar si in ce priveste resursele energetice, ori pe masura ce succesul militar se amplifica, necesitatile de hrana si energie ajunsesera sa creasca exponential si asta culmea tocmai intr-o situatie in care posibilitatile de satisfacere a acelor necesitati scadeau dramatic. Astfel se face ca in pofida succeselor militare (Germania se afla cu trupele pe teritorii straine ocupate, teritoriul german nefiind ocupat nici macar simbolic) Germania este nevoita sa ceara armistitiul si ulterior pacea, care pace a insemnat un alt dezastru si mai mare - nasterea nazismului care la randul lui s-a vazut nevoit sa lupte tocmai cu Rusia sovietica - creatie a spionajului german. Asa se intampla cand te joci cu istoria.
tr2006
rank 5
@turn
am impresia ca esti unul din aia care au trecut prin scoala ca gisca prin apa. A voastra e imparatia inexistenta a cerurilor hahahaha
Utilizator sters
Mai CITESTE despre Stalin ...
Dintre TOȚI cei enumerați, Stalin este ALA care a BLOCAT Planuu' Inițial.

L-A INTÂRZIAT cu o Suta de Ani ...
De_UNDE si Demonizarea MULT Peste_Realitate.

A FĂCUT Multe Crime, MULTE Degeaba.
Dar NU J'de Milioane, CAT i se PUN in Carca ...
Pana in Zece Milioane.

Intr-o Tara in care NU te PUTEAI menține la Putere și FACE Ceva, far' de Crime in Masa, in Prima PARTE a secolului 20.

NU te respecta RUSII ...

Piotr Bolsoi, Taruu' Reformator al Rusilor a construit Peters_Bourg, pe Locuu' unor Mlastini.

SACRIFICAND Faraonic SUTE de Mii de Mujici ...
takapaka
rank 5
alta minciuna
Citim pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Serghei_Esenin:

"Cu două zile inaintea externării de Crăciun, și-a tăiat venele de la mană și a scris un poem de adio, cu propriul sange, după care s-a spanzurat de țevile de la incălzire de pe tavanul unei camere a hotelului "Anglia" din Sankt Petersburg"
Miciuna! Mare minciuna! Esenin a fost asasinat de catre oamenii lui Leon Trotki (Bronstein) in camera sa de hotel din ordinul acestuia pt. ca Esenin devenise un critic acerb al lui Trotki si al lumii bolsevice.
bzun
rank 1
cand va recunoaste polonia
ca au omorat 118 mii de rusi in lagare de concentrare in timpul primului razboi mondial? asta este un numar oficial care se cunoaste dupa documentele gasite in arhivele poloniei iar dupa studii in lagarele de concentrare poloneze au murit in jur de 300 mii de prizonieri. cand vor recunoaste polonezii ca din 24 pana in 40 au facut atacuri asupra URSS? cel mai interesant este faptul ca acei 22 mii de oameni erau ofiteri ai armatei poloneze. pai ce armata au afut ei de s-au capturat atati ofiteri? mai scadem adaugam si ofiterii morti si primim ca armata poloneza era complet din ofiteri. polonezii au fost tot timpul minciunosi si lasi precum ungurii, si-au bagat coada in teritoriile vecine pana cand au luat bataie.
Turnul de observatie
rank 5
Istoria dupa ureche.
118000 rusi morti in lagarele de concentrare poloneze din primul razboi mondial? Amice, nu te supara, dar trebuie sa iti spun ca esti paralel cu istoria. La vremea la care presupui dumneata ca s-au intamplat acele evenimente, Polonia nu exista ca stat, teritoriul polonez fiin impartit in doua reprize intre cele trei mari imperii vecine - Austro-Ungaria, Rusia si Germania. Deci polonezii neavand stat, nici armata nu puteau sa aiba. Polonia ia nastere ca stat in 1918 la terminarea primului razboi mondial prin prabusirea si destramarea imperiilor vecine. Povestea dintre 1924-1940 este un pic diferita de ceea ce presupuneti dv, dar daca noua armata poloneza a luat parte la interventia impotriva Rusiei sovietice, nu-i mai putin adevarat ca ofensivele si contraofensivele poloneze si sovietice alternai cand de o parte cand de cealalta si la vremea respectiva, pierderile suferite de ambele parti nu erau decat pierderi de razboi si nicidecum nu au avut caracterul masacrului de la Katyn.
bzun
rank 1
istoria este grea, mai ales a dusmanului.
vad ca stai foarte rau cu capul, 5 secunde de cautare pe gogu au aratat ca polonezii au recunoscut ca in lagarele lor intre anii 1919-1924 au murit 80 mii de prizonieri iar cautarile dupa morminte inca 38 mii neidntificati. pana in ziua de azi se gasesc morminte comune in polonia care au apartinut prizonierilor rusi. vezi cate cimitire comune in polonia sunt cu mii de nume pe ele. eu cred ca ai probleme grave cu rusii desi lenin a fost evreu, stalin - georgian, hruscev - ukrainean. i-a si invata istoria nu vorbi aiurea.
Comentariu inadecvat
Utilizator sters
Echipa de zgomote s-a activat
Cum sa se vorbeasca urat de tovarasii respectivi?
Sau si mai bine, sa nu se aminteasca de dansii, sa conversam despre Popescu, Basescu.
E si o carte despre metoda, cu titlul: "Asta a fost tare demult si nici nu s-a intamplat".
Stim ca Stalin a fost un om rau, singur a omorat 60 de milioane de crestini ortodocsi, discutia s-a inchis, totul e lamurit.
tr2006
rank 5
vrei sa spui "echipa de zgomote crestina"
arata un singur comentariu care sprijina crimele staliniste! Nu stiu ce e cu voi, mai oameni, religia v-a luat mintile de tot.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor