Cine este Alexei Navalnii si cum a devenit cel mai de temut opozant al lui Putin. Episoadele-cheie in care l-a infruntat pe presedintele Rusiei

Duminica, 17 Ianuarie 2021, ora 21:30
5986 citiri
Cine este Alexei Navalnii si cum a devenit cel mai de temut opozant al lui Putin. Episoadele-cheie in care l-a infruntat pe presedintele Rusiei

Alexei Navalnii, in varsta de 44 de ani, a devenit principalul opozant al presedintelui rus, Vladimir Putin, dupa ce a organizat mai multe intruniri si proteste la adresa actualei conduceri, acuzand-o de coruptie. Anul trecut, el a fost otravit in Rusia si s-a vindecat in Germania. Duminica, 17 ianuarie, Navalnii s-a intors la Moscova, unde a fost arestat.

Studiile lui Navalnii

Navalnii, care a contestat fara incetare legitimitatea presedintelui rus, fost agent KGB, a absolvit, la inceputul anilor 1990, Universitatea Prietenia Popoarelor, fiind avocat. Apoi, el a fost membru al Partidului liberal de opozitie Iabloko, din care a fost exclus in 2007 pentru luarile de pozitie nationaliste, potrivit Mediafax.

Licentiat in dreptul afacerilor, Navanlnii a avut primele conflicte cu puterea din Rusia inca din 2007, cand a cumparat actiuni, printre altele, la compania petroliera Rosfnet si la gigantul Gazprom, iar, ulterior, invocand statutul sau de actionar minoritar, a cerut o mai mare transparenta in cheltuielile celor doua companii.

Vocea opozitiei

In 2012, Navalnii a infiintat Fondul pentru lupta impotriva coruptiei, finantat din donatiile oferite de oameni de afaceri.

In anul 2013, Navalnii a fost condamnat intr-un dosar, la cinci ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri. El a respins de fiecare data acuzatiile care i s-au adus. In acelasi an a candidat la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, dupa primarul in exercitiu, Serghei Sobianin, conform agentiei de presa.

La finalul anului 2014, bloggerul a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, intr-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, in detrimentul filialei ruse a societatii franceze Yves Rocher.

Prin intermediul retelelor de socializare, al blogului sau si al un site infiintat pentru denuntarea coruptiei, Navalnii a devenit cunoscut in Rusia, cand opozitia rusa acuza o lovitura, dupa cei zece ani de mandat ai lui Vladimir Putin.

In 2017, Navalnii a ajuns de trei ori in spatele gratiilor, fiind acuzat de incalcarea legii dupa ce a organizat mai multe intruniri si mitinguri.

Navalnii a vrut sa candideze la alegerile prezidentiale din Rusia, din 2018, dar comisia electorala centrala a decis ca principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnii, nu poate candida din cauza unei condamnari penale.

Otravirea lui Navalnii

In vara anului 2020, Alexei Navalnii a fost otravit in Rusia. El se afla in Germania din luna august, fiind internat la Berlin pentru a fi tratat dupa ce a fost otravit cu agent neurotoxic Noviciok.

Aleksei Navalnii a fost transferat in august 2020 in Germania, la spitalul Charite din Berlin, dupa ce i se facuse rau la bordul unui avion care il aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, dupa ce, conform spitalului, starea sa "s-a imbunatatit suficient".

Germania, sprijinita de aliatii sai, a afirmat ca opozantul presedintelui rus a fost victima unei otraviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.

Navalnii a dat vine pentru otravire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzatiile. Oficiali rusi au refuzat intr-o prima faza sa accepte si ca Navalnii a fost otravit.

Revenirea in tara si arestarea

Duminica, 18 ianuarie, el s-a intors in tara, impreuna cu sotia sa. El a spus ca nu a intentionat niciodata sa ramana in afara Rusiei, pentru ca nu si-a parasit niciodata tara de origine de bunavoie si ca a ajuns in Germania "intr-o cutie de resuscitare".

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anuntat ca va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge in Rusia, acuzandu-l ca nu a respectat conditiile unei eliberari conditionate dupa o condamnare la inchisoare cu suspendare pentru delapidare, intr-un caz din 2014 despre care Navalnii spune ca a fost fabricat.

Cel mai cunoscut opozant al presedintelui Vladimir Putin a fost retinut la punctul de control pasapoarte, la scurt timp dupa aterizarea avionului la Moscova.

Momentul in care Aleksei Navalnii a fost arestat de politia din Rusia la punctul de control al pasapoartelor. Politia rusa i-a retinut pe mai multi dintre sustinatorii adversarului lui Putin

Opozantul rus Alexei Navalnii urmeaza sa revina duminica la Moscova, in ciuda amenintarii ca va fi arestat

Din inchisoare, Aleksei Navalnii depune o plangere cu privire la otravirea sa

Liderul opozitiei ruse a fost internat dupa ce a fost atacat cu vopsea: Am tot ochiul drept verde

Despre Alexei Navalnii si idolatria politica

Citeste si:
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...
Răzbunarea lui Putin: un jucător de națională al Rusiei a fost ridicat de pe stradă și trimis să lupte în Ucraina VIDEO
Răzbunarea lui Putin: un jucător de națională al Rusiei a fost ridicat de pe stradă și trimis să lupte în Ucraina VIDEO
Presa internațională relatează faptul că jucătorul de hochei pe gheață Ivan Fedotov (25 de ani) a fost ridicat de pe stradă de polițiștii ruși și urmează a fi înrolat în armata care...
Comentarii
Socialistwars
rank 5
Какая демократия, товарищи !