Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ambasador rus: Nu stiu daca romanii sau clasa politica inteleg consecintele

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 21:41
5177 citiri
Ambasador rus: Nu stiu daca romanii sau clasa politica inteleg consecintele

Ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, este de parere ca Romania ar trebui sa cantareasca atat avantajele, cat si riscurile acceptarii amplasarii pe teritoriul sau a elementelor scutului antiracheta.

Rusia se intreaba daca romanii inteleg toate consecintele ce deriva din participarea la scutul american, a spus Rogozin pentru TVR.

"Daca Romania accepta baze americane pe teritoriul sau, starneste imediat un interes mai mare din partea unora dintre fortele radicale impotriva carora sistemul a fost de fapt creat. Nu stiu daca romanii sau clasa politica inteleg toate consecintele", a spus Rogozin.

Rusia e pregatita de negocieri

Pe de alta parte, Rusia este gata sa discute toate propunerile "constructive" referitoare la scutul antiracheta al Europei, a declarat, miercuri, seful Statului Major al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Makarov, dupa reuniunea Consiliului Rusia-NATO care a avut loc la Bruxelles.

"Suntem dispusi sa ascultam si sa discutam orice propunere fezabila, care sa ia in considerare ingrijorarile Rusiei in legatura cu schimbarea echilibrului strategic", a spus Makarov, dupa intalnirea cu omologii sai din statele membre NATO.

La summit-ul Consiliului Rusia-NATO desfasurat la Lisabona in noiembrie 2010, cele doua parti au cazut de acord sa coopereze in privinta scutului antiracheta al Europei.

Insa daca NATO insista ca ar trebui sa existe doua sisteme independente, care sa faca un schimb de informatii, Rusia este in favoarea unui sistem comun, cu interoperabilitate deplina.

Makarov a spus ca a reiterat la Bruxelles propunerea Rusiei de a furniza "un scut antiracheta" care ar acoperi Europa de Est si marile Neagra, Barents si Baltica.

Rusia s-a impotrivit ferm planului initial al SUA de a desfasura sisteme de aparare antiracheta in apropierea granitelor sale, sustinand ca ele ar constitui o amenintare la adresa securitatii sale. NATO si SUA insista ca scutul ii va apara pe membrii NATO de rachete lansate din Coreea de Nord si Iran si in niciun caz nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

Bucurestiul a anuntat, marti, ca a ajuns la un acord cu SUA pentru a amplasa un sistem de rachete interceptoare americane la o fosta baza aeriana sovietica de pe teritoriul sau. Moscova a cerut imediat garantii juridice din partea Statelor Unite ca sistemul nu va viza fortele nucleare strategice ruse.

"Suntem hotarati sa cerem garantii maxime ca sistemul european antiracheta nu este indreptat impotriva potentialului nuclear al Rusiei", a declarat Makarov. "Asteptam propunerile NATO si speram sa se intelegem cu colegii nostri europeni", a adaugat Makarov.

Fara participarea Rusiei, a subliniat oficialul militar rus, crearea sistemului european de aparare antiracheta va provoca o schimbare profunda in echilibrul strategic mondial. "Suntem deschisi oricarei propuneri constructive care sa tina seama de preocuparile partii ruse in privinta unei eventuale bulversari a echilibrului strategic", a spus Makarov.

Comandantul trupelor aerospatiale ruse, generalul Oleg Ostapenko, a declarat ca Moscova este "gata sa conceapa, impreuna cu expertii NATO, arhitectura sistemului teritorial, incepand de la alegerea amplasamentului pentru radare si rachetele interceptoare si pana la exploatarea comuna a centrelor de comanda si tratare a informatiilor".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Romania scut antiracheta, #Rusia scut antiracheta Romania , #Rusia