Incearca Rusia sa impiedice Europa sa exploateze gazele de sist?

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 12:41
6633 citiri
Incearca Rusia sa impiedice Europa sa exploateze gazele de sist?
Foto: signalinea.com

Cat de departe va merge Moscova pentru a tine Europa dependenta de importul de gaze rusesti? NATO spune ca Rusia se afla in spatele activistilor care incearca sa stopeze proiectele de exploatare a gazelor de sist aparute in Europa, in incercarea de a diversifica sursele de combustibili.

"Avem aliati care ne-au spus ca Rusia, ca parte a operatiunilor ei de dezinformare, s-a angajat activ impreuna cu asa numitele organizatii nonguvernamentale, organizatii pentru protectia mediului, impotriva gazelor de sist, evident pentru a mentine dependenta Europei de gazul rusesc de import", a declarat saptamana aceasta Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit CNN.

Fostul premier danez a declarat ca Europa are nevoie sa dezvolte surse alternative, astfel incat "niciun producator unic de energie sa nu poata santaja nicio natiune".

Europa importa din Rusia 30% din necesarul de gaze naturale, la un cost de aproximativ 50 de miliarde de euro anual.

Jumatate din acesta este transportat prin Ucraina, tara in care anexarea Crimeii de catre Rusia si sprijinul acesteia pentru separatistii din est au declansat cea mai grava criza in relatiile dintre Occident si Moscova de la sfarsitul Razboiului Rece.

SUA si Europa au reactionat impunand doar sanctiuni limitate impotriva unor oficiali rusi si a catorva companii moscovite. Legaturile prea puternice de afaceri, si mai ales interesele legate de energie au complicat luarea unor masuri mai dure la agresiunea Moscovei.

Insa criza din Ucraina a fost ca un dus rece pentru liderii europeni, in incercarea de a face eforturi in directia slabirii dependentei de gazul rusesc. Guvernele urmaresc acum sursele de energie regenerabila si cauta sa creasca importurile de gaz lichefiat.

Ambele cai sunt insa mai scumpe si multe guverne isi doresc sa foloseasca rezervele de gaz de sist din Europa, care sunt estimate la aproximativ 470 de trilioane de metri cubi.

Exista multe obstacole in calea realizarii exploatarilor de gaze de sist, printre ele fiind si procesul controversat de extragere cunoscut sub numele de fracturare hidraulica.

Organizatia Greenpeace, care a militat puternic impotriva fracturarii hidraulice in Marea Britanie, a negat cu vehementa ideea ca actioneaza ca o papusa ale carei sfori sunt trase de presedintele rus Vladimir Putin.

"Rasmussen ar trebui sa petreaca mai putin timp visand la teorii ale conspiratiei si sa se concentreze mai mult la fapte. Gazul de sist va costa probabil mai mult decat importurile rusesti, si e foarte probabil ca fracturarea hidraulica va produce doar foarte putin din cat are nevoie Europa. Iar gazul extras nu va ajunge decat pentru cel mult 10 ani", se arata intr-o declaratie a Greenpeace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Europa dependenta gaz rusesc, #Europa Rusia piedici exploatare sist, #Rusia impiedicare gaze sist , #Rusia