Protestele din Rusia produc scurtcircuit in politica moldoveneasca

Luni, 27 Martie 2017, ora 20:06
10510 citiri
Protestele din Rusia produc scurtcircuit in politica moldoveneasca
Foto: Twitter

In timp ce rusii protesteaza fata de sistemul alimentat de coruptie, creat de Vladimir Putin, moldovenii intretin la guvernare un sistem oligarhic.

Un sistem care ii condamna la saracie si aplauda un politician-alternativa, care copiaza nu doar stilul de ingamfat al liderului de la Kremlin, dar si mimica fetei si ticurile lui comportamentale.

Este vorba de pro-rusul Igor Dodon, un politician aflat in ascensiune pe fondul dezamagirii populatiei in partidele pretins pro-europene, extrem de corupte, care au guvernat in ultimii 7 ani. Orbiti de deznadejde, furie si dispret, moldovenii se razbuna "automutilandu-se", optand pentru un curent politic ce le promite, indirect, dictatura si apropierea de o Rusie politieneasca, sufocata de coruptie.

Atunci cand politicienii nu sunt independenti...

Majoritatea politicienilor moldoveni prefera sa se abtina de la comentarii privind protestele de duminica din Rusia. Doar lidera Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, s-a declarat solidara cu protestatarii.

"Ne declaram solidaritatea cu cetatenii care au manifestat curaj si spirit civic si speram ca cei retinuti vor fi eliberati in curand", a comentat Maia Sandu.

Nici guvernantii, care se pretind pro-europeni, nici socialistii pro-rusi, care se declara in opozitie fata de guvernarea oligarhica, nici alti politicieni moldoveni, nici chiar presedintele pro-rus, Igor Dodon, nu au comentat evenimentele din Rusia. O reactie a presedintelui Dodon ar fi fost cel putin curioasa, avand in vedere ca anterior, ca lider al Partidului Socialistilor, el a protestat in strada, ca si manifestantii rusi, fata de coruptia de la guvernare, fata de regimul oligarhic (similar celui din Rusia) instaurat la putere in Moldova.

Pe de alta parte, tot Igor Dodon s-a declarat adept al modelului impus de Lukasenko in Belarus si de Putin in Rusia: "Republica Moldova are nevoie de un Lukasenko, de un Putin in fruntea statului, care, intr-o modalitate autoritara, sa impuna legea in Republica Moldova. Altfel va fi imposibil sa iesim din aceasta situatie in care ne-am pomenit", mentiona Dodon in august 2015.

Apoi, jurnalistii de la un post TV au mixat fragmente video in care Igor Dodon se forta stangaci, in aparitii publice, sa reproduca ticurile verbale si comportamentale ale lui Vladimir Putin.

Juramantul comsomolistului atarna de gatul PDM

Debandada geopolitica bantuie si in Partidul Democrat, care controleaza puterea in Moldova, dar mai ales in pestrita majoritate parlamentara, controlata de liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc. Oameni cu puternice legaturi la Moscova, unii inca din perioada sovietica, sunt fruntasii acestui partid, pana nu demult "centrist", iar acum declarativ "pro-european".

Intr-o singura saptamana (20-26 martie), trei fruntasi ai PDM au lansat in spatiul public mesaje diametral opuse - premierul Pavel Filip la Piatra-Neamt (Romania): "Republica Moldova si Romania sunt doua inimi gemene care bat in acelasi ritm"; presedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, despre marea unire a Moldovei cu Romania: "In 1918, nu era Internet si moldovenii nu stiau ce fac"; presedintele Parlamentului Andrian Candu: "In plenul Parlamentului voi supune votului statutul de membru al CSI al Republicii Moldova - iesirea sau ramanerea".

Dorinta de a nu irita inutil Kremlinul, ii face pe "pro-europenii" de la Chisinau "orbi" si "surzi" la trezirea la viata a rusilor obositi de coruptie. In schimb, cand se poate specula politic si propagandistic, politicienii moldoveni sunt ochi si urechi: La 21 martie, presedintele Dodon a solicitat oficial Uniunii Economice Eurasiatice (patronata de Rusia) sa acorde Republicii Moldova statut de observator - un gest care nu produce nici un efect juridic. Cererea ar putea fi examinata la sfarsitul lunii mai, cu ocazia summit-ului organizatiei.

Razboiul speculantilor politici

Pe de alta parte, pentru a-si albi imaginea in fata electoratului pro-european, democratul Andrian Candu, a anuntat ca "Republica Moldova nu va participa la Adunarea Interparlamentara a CSI". Si chiar daca presedintele Parlamentului a dispus ignorarea acestui eveniment de catre Republica Moldova, noul lider al socialistilor, deputata Zinaida Greceanii, a participat luni, 27 martie, la Sankt Petersburg, la sedinta festiva a Adunarii Interparlamentare a CSI si s-a intalnit cu presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Veaceslav Volodin.

Zinaida Greceanii a tinut sa le comunice oficialilor rusi ca a fost trimisa la aceasta reuniune de Igor Dodon si i-a asigurat ca "oricat nu s-ar stradui actualii politicieni moldoveni radicali, nu vor reusi sa distruga relatiile seculare dintre Rusia si Moldova".

Iar pro-rusul Dodon a mentionat, la o intrevedere avuta cu directorul regional al Serviciului European de Actiune Externa, Thomas Mayr Harting, ca va gazdui, la Chisinau, pe 3 si 4 aprilie, un eveniment dedicat semnarii memorandumului de cooperare cu Uniunea Economica Eurasiatica.

"Moldova este fortata sa combine CSI si Uniunea Eurasiatica cu integrarea europeana", considera analistul politic Dionis Cenusa. El mentioneaza intr-un comentariu ca presedintele Dodon face tot posibilul pentru a apropia Republica Moldova de Rusia, inclusiv in schimbul unor dividende politice. Daca socialistii vor reusi sa se impuna la alegerile parlamentare din 2018, exista tot mai multe indicii ca vor desfasura o turnura radicala pentru Moldova, mai scrie Cenusa.

Potrivit lui, actiunile presedintelui din ultima perioada, au rolul de a pregati si de a imuniza societatea contra unor manifestari pro-europene, care ar putea sa se desfasoare eventual dupa o posibila decizie de a stopa integrarea europeana si de a o inlocui gradual cu cea eurasiatica, "iar ezitarile guvernarii de a impulsiona reformele nu fac altceva decat sa-l ajute si mai mult pe Igor Dodon".

Vitalie Calugareanu, DW-Chisinau

Citeste mai multe despre protestele din Rusia:

Proteste masive in Rusia, in 99 de orase, in care s-a cerut demisia lui Putin. SUA condamna arestarea a sute de manifestanti (Video)

Ce se intampla cu adversarii lui Putin: Cel mai important oponent a fost arestat, 8 morti suspecte in ultimele 5 luni

Protest anti-coruptie in Rusia: Peste 700 de oameni arestati impreuna cu cel mai vocal oponent al lui Putin (Video)

Proteste masive in Rusia: Si UE cere eliberarea "fara intarziere" a manifestantilor arestati

Prima reactie a Kremlinului dupa amplele proteste din Rusia: Manifestatia a fost o provocare, adolescentii au fost platiti

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#proteste Rusia Putin, #Dodon proteste Rusia, #Moldova proteste Rusia , #Rusia