Ruptura dintre Trump si Partidul Republican il izoleaza pe Putin si intareste NATO

Miercuri, 02 August 2017, ora 20:06
6970 citiri
Ruptura dintre Trump si Partidul Republican il izoleaza pe Putin si intareste NATO
Foto: Hepta.ro

Ultimele doua saptamani au reprezentat un calvar pentru Donald Trump. Sub privirile intregii lumi, Casa Alba s-a transformat intr-o casa de nebuni.

Adus in pozitia de director de comunicare, Anthony Scaramucci il ataca vulgar pe Reince Priebus, seful personalului la Casa Alba. Cu o zi inainte de venirea lui Scaramucci, purtatorul de cuvant Sean Spicer e concediat, iar dupa numai 10 zile, noul director de comunicare Anthony Scaramucci e dat afara si el de noul sef al personalului, generalul John Kelly.

"Cariera de director de comunicare a lui Anthony Scaramucci, una de teroare si vulgaritate definita prin doua interviuri si doua concedieri ale unor oficiali de la Casa Alba, s-a terminat dupa numai zece zile. Chiar si intr-o administratie care a batut cateva recorduri in materie de plecari rapide - consilierul pentru probleme de securitate nationala Michael Flynn, seful personalului Reince Priebus, secretarul de presa Sean Spicer, toti fac parte din grupul celor cu cariere foarte scurte la Casa Alba, dar fulgeratoarea trecere pe acolo a lui Scaramoucci a fost fenomenala", scrie David A. Graham pentru "The Atalntic".

Toate aceste miscari sunt provocate de Trump si membrii familiei sale. Investigatia condusa de FBI si audierile din Senat in legatura cu intalnirea dintre fiul lui Trump cu trimisi ai agentiilor de informatii rusesti a provocat o mare ingrijorare pentru presedintele SUA.

Anthony Scaramucci a fost director de comunicare la Casa Alba pentru o perioada de numai zece zile. A fost concediat dupa un interviu telefonic in care ii injura si ii facea nebuni pe inamicii sai de la Casa Alba, foto Hepta.ro

Intre timp, din Congres i-a ajuns pe birou si noua lege de inasprire a sanctiunilor impotriva Rusiei care a fost semnata, in final, de presedinte, desi a avut unele ezitari.

Orice ar fi vorbit presedintele american cu Vladimir Putin la Hamburg in urma cu o luna pare a nu mai fi de actualitate. Desi a avut si are retineri in continuare in privinta inaspririi sanctiunilor impotriva Rusiei, Donald Trump evita sa o recunoasca deschis. Asteapta de multa vreme o oportunitate pentru a schimba politica externa a SUA vizavi de Rusia, oportunitate care n-a mai venit si sunt din ce in ce mai putine sanse sa apara.

Trei batalii pierdute de Donald Trump

Presedintele american se afla intr-un conflict deschis cu republicanii pe trei teme: incapacitatea Senatului de a anula Obamacare, legea sanatatii sustinuta de fostul presedinte care a usurat accesul cetatenilor la sistemul de asigurari medicale.

A doua tema o reprezinta votul masiv pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei, iar a treia este reprezentata de scutul ridicat de republicani in jurul procurorului general Jeff Sessions, membru de baza al partidului, pe care Donald Trump vrea sa-l concedieze pentru ca s-a recuzat in ce priveste coordonarea anchetei in legatura cu implicarea Rusiei in alegerile din 2016.

Trump considera ca Sessions, un mare sustinator al miliardarului inainte ca acesta sa fie desemnat candidat la presedintia SUA, l-a tradat prin faptul ca a refuzat sa se implice si sa stopeze investigatia FBI cu privire la legaturile dintre familia sa si Rusia.

Sunt multi comentatori care considera ca plecarea lui Reince Priebus de la Casa Alba inseamna ruperea tuturor legaturilor dintre Donald Trump si Partidul Republican. Ceea ce e o veste proasta pentru presedinte. E semnul inceperii unei perioade de izolare in care influenta sa politica se va diminua considerabil. Nici in interiorul partidului nu e liniste, sunt mai multe factiuni, pornind de la ultra-conservatori la moderati, dar aparitia unui inamic comun in persoana lui Trump poate crea o anume solidaritate.

"Relatia dintre presedintele Trump si republicanii din Senat s-a deteriorat atat de tare in ultimele zile incat unii dintre ei s-au opus in mod deschis directivelor lui, aducand noi tensiuni in ce priveste eforturile republicanilor de a reorienta agenda legislativa blocata dupa esecul inregistrat de proiectul legii sanatatii.

In timp ce sondajele de opinie arata un declin in ce priveste rata de sustinere pentru Donald Trump, cativa senatori republicani incearca sa evite un viitor esec in alegeri prin preluarea de catre partid a agendei publice, limitand influenta actualului presedinte asupra formatiunii politice", scrie Washington Post.

Mike Pence, mesagerul republicanilor, ii transmite lui Putin ca a pariat gresit

In acest context, Mike Pence, vicepresedintele SUA si membru important al Partidului Republican, a facut o vizita in Europa de Est, in Estonia, unde s-a intalnit cu liderii statelor baltice, dar si in Georgia, stat atacat de Rusia in 2008, atunci cand Kremlinul a sustinut independenta republicilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia.

Vicepresedintele american Mike Pence a facut o vizita oficiala in Europa de Est, oferind garantii de securitate statelor baltice si Georgiei, foto Facebook/White House

"Mike Pence a felicitat Georgia pentru dezvoltarea democratiei din aceasta tara dupa prabusirea Uniunii Sovietice, remarcand faptul ca tancurile rusesti stationeaza inca in Osetia de Sud la noua ani de la invazia Moscovei si a declarat: Suntem cu voi. Va vom sprijini. Cu o zi inainte, la Tallinn, vicepresedintele SUA le-a spus liderilor Estoniei, Letoniei si Lituaniei, membre NATO, ca SUA sustine cu fermitate Articolul 5 din tratatul nord atlantic care prevede reactie comuna la agresiunea asupra oricarui membru al aliantei si ca respinge orice incercare de folosire a fortei, amenintarea, intimidarea sau influentarea negativa a oricarui stat baltic sau alt membru al NATO", scrie New York Times.

Mesajul transmis de Mike Pence este atat de diferit de ambiguitatea lui Donald Trump in ce priveste NATO, securitatea Europei si amenintarea Rusiei incat cei doi par a fi veniti de pe planete diferite.

In politica americana s-a creat o falie intre presedinte si restul clasei politice dupa mai putin de opt luni de cand acesta a preluat puterea. E tot mai clar ca politica externa a SUA va fi administrata de Partidul Republican care se va baza tot mai mult pe vicepresedintele Mike Pence. Donald Trump e slabit de anchetele FBI si de cea a Senatului american in ce priveste legaturile cu Rusia, iar viitorul sau la Casa Alba e nesigur din perspectiva posibilitatii de a castiga un nou mandat.

Romania este avantajata de acest transfer informal de putere dinspre presedintele Trump inspre Partidul Republican. Cei din urma sustin un NATO puternic si prezent in Europa de Est si, de asemenea, sustin continuarea si dezvoltarea parteneriatului strategic dintre SUA si tara noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Trump criza Casa Alba, #Trump republicani Rusia, #Trump Putin ancheta FBI , #Rusia
Comentarii