Rusia aduce bombardiere strategice in Crimeea, ca raspuns la sistemul antiracheta de la Deveselu

Marti, 19 Martie 2019, ora 15:32
6122 citiri
Rusia aduce bombardiere strategice in Crimeea, ca raspuns la sistemul antiracheta de la Deveselu
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia a decis sa desfasoare in Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile sa transporte rachete nucleare, ca raspuns la instalarea de catre Statele Unite a bazei lor antiracheta in Romania, a declarat Viktor Bondarev, seful Comisiei pentru Aparare si Securitate din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus).

Moscova intentioneaza sa desfasoare escadrile de bombardiere strategice Tu-22M3 la baza aeriana Gvardeiskoie din Crimeea, a precizat Viktor Bondarev, luni, pentru agentia de presa RIA Novosti, afirmand ca instalarea mijloacelor sistemului de aparare antiracheta al SUA in Romania reprezinta o provocare serioasa pentru Rusia.

"Acest pas a schimbat in mod cardinal echilibrul de forte in regiune", a mai spus senatorul rus, potrivit caruia bombardierele desfasurate in Crimeea urmeaza sa fie modernizate in decurs de cativa ani, ceea ce va permite strapungerea sistemelor de aparare aeriana si aparare antiracheta "oriunde in Europa", conform RIA Novosti.

"Raza de actiune a unui Tu-22M3 si raza rachetelor de croaziera de la bordul sau vor permite transportarea focosului nuclear oriunde in Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de aparare antiracheta si al sistemelor de aparare aeriana inamice, iar luand in considerare si modernizarea sa pe parcursul urmatorilor ani la nivelul M3M si echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, acesta devine un vector universal pentru lovituri asupra tuturor tipurilor de tinte la o distanta de mii de kilometri", a subliniat Bondarev in aceeasi declaratie.

In afara de bombardiere, flota aeriana rusa din Crimeea are in componenta sa avioane de lupta MiG-29 si Su-27, a adaugat el.

Bondarev a spus ca acum in Crimeea se bazeaza o grupare puternica de trupe, care este intarita in mod constant. Astfel, in peninsula sunt desfasurate sisteme antiaeriene S-300 si S-400, sisteme Buk-M2, Pantiri-S1 si doua versiuni de sisteme de rachete Iskander.

Sistemele de aparare antiracheta si de aparare aeriana din peninsula sunt capabile sa acopere in mod sigur atacurile din aer. De asemenea, aici au fost instalate sisteme antiracheta de coasta "Ball" si "Bastion", echipate cu rachete ultramoderne, inclusiv cu rachete supersonice, submarinul "Novosibirsk" si "Rostov pe Don", a mai spus senatorul rus.

El a subliniat totodata ca la dezvoltarea potentialului militar al regiunii, accentul este pus pe apararea de coasta.

De asemenea, el a exclus eventuala sechestrare a navelor ruse de catre inamic, intrucat sistemele de rachete Iskander desfasurate in Crimeea controleaza coasta Marii Negre pe intreaga sa lungime, inclusiv Bosforul.

"Daca nu ar fi fost realipite cu promptitudine Crimeea si Sevastopolul la Rusia, teritoriile ar fi fost supuse protectoratului Statelor Unite. 'Metropola' americana ar fi desfasurat acolo complexele sale de lupta cu viteza fulgerului", a spus Bondarev, reiterand o mai veche teza in acest sens a Kremlinului pentru a justifica anexarea.

Rusia cere Statelor Unite sa distruga scutul antiracheta de la Deveselu. Ambasador: Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile

In mai 2016, a fost certificata capacitatea operationala a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) la Deveselu, despre care Moscova sustine ca ar fi adaptata pentru lansarea nu numai a rachetelor antiracheta, ci si a rachetelor de croaziera cu raza lunga de actiune.

Romania a declarat in mai multe randuri ca nu are rachete balistice la Deveselu.

Moscova considera ca intarirea prezentei militare americane la granitele Rusiei reprezinta o amenintare si un element clar de destabilizare a situatiei din lume, mai noteaza RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia bombardiere strategice Crimeea, #Rusia sistem antiracheta Romania , #Rusia