Rusia, dispusa la negocieri pe scutul european antiracheta

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 21:45
1543 citiri
Rusia, dispusa la negocieri pe scutul european antiracheta
Foto:wn.com

Rusia este gata sa discute toate propunerile "constructive" referitoare la scutul antiracheta al Europei, a declarat miercuri seful Statului Major al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Makarov (foto), dupa reuniunea Consiliului Rusia-NATO care a avut loc la Bruxelles.

"Suntem dispusi sa ascultam si sa discutam orice propunere fezabila, care sa ia in considerare ingrijorarile Rusiei in legatura cu schimbarea echilibrului strategic", a spus Makarov, dupa intalnirea cu omologii sai din statele membre NATO, relateaza Ria Novosti.

La summit-ul Consiliului Rusia-NATO desfasurat la Lisabona in noiembrie 2010, cele doua parti au cazut de acord sa coopereze in privinta scutului antiracheta al Europei.

Insa daca NATO insista ca ar trebui sa existe doua sisteme independente, care sa faca un schimb de informatii, Rusia este in favoarea unui sistem comun, cu interoperabilitate deplina.

Makarov a spus ca a reiterat la Bruxelles propunerea Rusiei de a furniza "un scut antiracheta" care ar acoperi Europa de Est si marile Neagra, Barents si Baltica.

Rusia s-a impotrivit ferm planului initial al SUA de a desfasura sisteme de aparare antiracheta in apropierea granitelor sale, sustinand ca ele ar constitui o amenintare la adresa securitatii sale. NATO si SUA insista ca scutul ii va apara pe membrii NATO de rachete lansate din Coreea de Nord si Iran si in niciun caz nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

Bucurestiul a anuntat marti ca a ajuns la un acord cu SUA pentru a amplasa un sistem de rachete interceptoare americane la o fosta baza aeriana sovietica de pe teritoriul sau. Moscova a cerut imediat garantii juridice din partea Statelor Unite ca sistemul nu va viza fortele nucleare strategice ruse.

"Suntem hotarati sa cerem garantii maxime ca sistemul european antiracheta nu este indreptat impotriva potentialului nuclear al Rusiei", a declarat Makarov. "Asteptam propunerile NATO si speram sa se intelegem cu colegii nostri europeni", a adaugat Makarov.

Fara participarea Rusiei, a subliniat oficialul militar rus, crearea sistemului european de aparare antiracheta va provoca o schimbare profunda in echilibrul strategic mondial. "Suntem deschisi oricarei propuneri constructive care sa tina seama de preocuparile partii ruse in privinta unei eventuale bulversari a echilibrului strategic", a spus Makarov.

Comandantul trupelor aerospatiale ruse, generalul Oleg Ostapenko, a declarat ca Moscova este "gata sa conceapa, impreuna cu expertii NATO, arhitectura sistemului teritorial, incepand de la alegerea amplasamentului pentru radare si rachetele interceptoare si pana la exploatarea comuna a centrelor de comanda si tratare a informatiilor".

Ziarul apropiat lui Putin e deranjat de entuziasmul prea mare al lui Basescu

Rossiskaia Gazeta, ziarul guvernului rus, scrie miercuri despre entuziasmul prea evident manifestat al Bucurestiului de a participa la scutul american antiracheta, sugerand ca o atitudine prea provocatoare "a unei terte parti" ar putea declansa un conflict intre SUA si Rusia.

Romania primeste calduros planurile antiracheta ale SUA, titreaza miercuri ziarul apropiat puterii, remarcand baza aleasa pentru gazduirea rachetelor - Deveselu, construita chiar de sovietici, dar si bogatia manifesta a detaliilor oferite de partea romana, in contrast cu discretia comunicatelor de la Washington.

Cotidianul apropiat premierului Vladimir Putin nu uita sa aminteasca de declaratiile presedintelui Basescu privind lipsa de incredere in Rusia (facute intr-un interviu acordat anul trecut Romaniei Libere - n.r.) si de pretinsele sale ambitii de a anexa Republica Moldova, sugerand ca, avand pe teritoriu rachetele americane, abordarea Bucurestiului ar deveni mult mai indrazneata.

Articolul se incheie cu o amenintare voalata. Amintind ce a patit Georgia in 2008, cand a avut o atitudine prea provocatoare fata de Moscova, Rossiskaia Gazeta sugereaza ca un eventual comportament prea provocator din partea unei "terte parti" - aluzie la Romania - ar putea declansa un conflict intre Rusia si, de data aceasta, Statele Unite.

Presedintele roman Traian Basescu a anuntat ca cel putin 200 de militari americani vor fi in curand stationati pe termen lung in Romania, scrie Rossiskaia Gazeta. Basescu nici macar nu incearca sa ascunda amenintarea, sesizata, ce se afla in spatele nerabdarii Bucurestiului de a face echipa cu Washingtonul, comenteaza cotidianul rus.

Marti, Basescu nu numai ca a spus ca aproba plasarea de unitati americane de aparare antiracheta pe teritoriul Romaniei, dar a dat un calendar detaliat pentru urmatorii pasi pe care ii vor face cele doua tari.

Basescu a spus ca sistemele de aparare antiracheta vor fi stationate la baza Deveselu, construita de sovietici in 1952. Ultimul militar a parasit Deveselu in 2002 si vechile MiG stationate acolo au fost vandute. Baza se afla de atunci intr-o stare deplorabila.

Renovarea va necesita investitii considerabile. Pana la urma, personalul militar american nu este obisnuit a functiona in conditii abominabile. In pofida planurilor de reducere a bugetului militar al SUA, subsecretarul american pentru controlul armamentului, Ellen Tauscher, care a vizitat baza, a spus clar ca SUA vor gasi bani pentru aceasta facilitate strategica.

Bucurestiul si-a anuntat planurile de a-i primi pe americani "in curte" in martie 2010. Atunci, Basescu a spus ca zona de coasta a Marii Negre (sic! - n.r.) va gazdui trei baterii de 24 de lansatoare pentru interceptorii SM-3, pana in 2015. Circa 200 de persoane vor fi stationate, dar numarul ar putea creste la 500.

Basescu a subliniat ca sistemul nu vizeaza Rusia. Ambasadorul american la Moscova, John Byerly, a declarat ca SM-3 nu pot leza echilibrul strategic, din moment ce nu pot decat sa neutralizeze rachete cu raza medie.

Moscova vede altfel lucrurile

Insa Moscova vede altfel aceste evolutii din Europa Centrala si are destule motive sa nu aiba incredere in politicienii romani si americani, printre altele pentru ca infrastructura existenta face posibila inlocuirea interceptorilor cu raza medie cu versiuni mai avansate, in doar cateva zile.

In noiembrie 2010, Basescu si-a declarat public lipsa de incredere in Rusia. "Nu ne simtim confortabil cu desfasurarea trupelor ruse de-a lungul granitei noastre de nord, in Transnistria. Nu ne simtim confortabil cu desfasurarea extinsa a flotei ruse la Sevastopol", a spus el.

Conducerea Romaniei a incercat in mod deschis sa anexeze R. Moldova, comenteaza ziarul. Una este sa iei in considerare in mod deschis amestecul in afacerile unui stat vecin suveran, dar altceva e cand ai rachete americane langa tine.

In acest context, nu SM-3 constituie principala temere, ci amenintarea unui conflict real intre SUA si Rusia, aparut din actiuni provocatoare ale unor parti terte. Georgia se afla dincolo de Marea Neagra. In 2008, liderii ei au incercat sa faca jocuri geopolitice pentru rezolvarea disputelor teritoriale. Oare nu a fost de ajuns macelul care a urmat? se intreaba retoric autorul articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia scut antiracheta, #Rusia Basescu scut , #Rusia