Rusia isi continua politica de renuntare la dolarul american. A ajuns sa detina mai mult aur decat Statele Unite

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 08:27
5587 citiri
Rusia isi continua politica de renuntare la dolarul american. A ajuns sa detina mai mult aur decat Statele Unite
Vladimir Putin/Facebook

Eforturile facute de Rusia in decursul mai multor ani in sensul reducerii expunerii fata de activele americane au impins cota detinuta de aur in cadrul rezervelor internationale de 583 miliarde de dolari ale tarii peste cea a dolarului pentru prima data in istorie, noteaza Bloomberg.

Aurul reprezenta 23% din rezervele bancii centrale a Rusiei la sfarsitul lunii iunie 2020, ultima data pentru care exista date, releva un raport publicat recent. Cota activelor in dolari a scazut la 22%, de la peste 40% in 2018.

Tendinta se inscrie intr-o mai ampla strategie prezentata de presedintele Vladimir Putin, ce priveste "dedolarizarea" economiei rusesti si diminuarea vulnerabilitatii acesteia la sanctiunile americane pe fondul deteriorarii relatiilor cu Washingtonul.

Aurul este acum a doua componenta ca importanta a rezervelor bancii centrale a Rusiei dupa euro, care reprezinta aproximativ o treime din activele totale. Yuanul chinez detine o cota de aproximativ 12%.

Cresterea rezervelor de aur ale Rusiei a venit pe fondul unui avans de 26% al preturilor in perioada iunie 2019-iunie 2020. Banca centrala a tarii a cumparat de asemenea aur in valoare de 4,3 mld. dolari in perioada respectiva.

Rusia a cheltuit peste 40 mld. dolari pe achizitii de aur in ultimii cinci ani, tara fiind cel mai mare cumparator din lume. Banca centrala a tarii a declarat ca si-a stopat achizitiile de aur in prima jumatate a anului pentru a incuraja companiile si bancile sa exporte mai mult pentru a aduce valuta in tara dupa prabusirea preturilor petrolului.

Catre sfarsitul anului trecut, odata cu scaderea pretului aurului, bancile centrale ale lumii au devenit vanzatori neti de aur, vanzand in noiembrie mai mult decat au cumparat, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), citate de kitco.com.

Acest lucru nu s-a intamplat numai in noiembrie anul trecut, bancile centrale fiind vanzatori neti si in august si septembrie. Luna august a marcat sfarsitul unei perioade de un an si jumatate de achizitii lunare de aur.

In noiembrie, rezervele mondiale oficiale au scazut cu 6,5 tone. In detaliu, in noiembrie au fost cumparate 16 tone de aur. Pe de alta parte, in aceeasi luna au fost vandute 23,3 tone, Turcia inregistrand cele mai mari vanzari.

Navalnii: Putin este atat de furios ca am supravietuit, ca a cerut sa fiu inchis

Twitter versus Donald Trump: a fost sau nu cenzura? Ce s-a fi intamplat daca Iliescu avea cont de Facebook in timpul mineriadelor

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#stiri internationale, #Rusia, #Statele Unite Americii, #dolarul american, #rezerve aur , #Rusia