Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?

Duminica, 27 August 2017, ora 07:23
16054 citiri
Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?
Foto: Arhiva Pixabay

Moscova se pregateste de exercitii militare de mare amploare, posibil cele mai mari de la incheierea Razboiului Rece. Acestea se vor desfasura in perioada 14 - 20 septembrie si vor avea loc atat in vestul Rusiei, cat si in Belarus, aliat al Moscovei cu granite cu Letonia, Lituania si Polonia, dar si in regiunea Kaliningrad.

Conform The Guardian, la exercitii vor lua parte circa 100.000 de militari, estimeaza oficialii occidentali si analistii.

Rusia nu a specificat un numar de militari care vor lua parte la aceste exercitii, insa ambasadorul rus la NATO afirma ca "la niciuna dintre manevre nu vor lua parte mai mult de 13.000 de militari". Conform unui pact international, daca numarul participantilor ar fi mai mare, atunci Rusia ar fi obligata sa permita trimisilor militari din alte tari sa observe exercitiile, aminteste sursa.

Ceea ce poate face Rusia e sa-si imparta militarii in grupuri, fiecare de pana la 13.000 de militari, si fiecare grup sa abordeze exercitii de alta natura. De altfel, si la exercitiile din 2013 se presupune ca a procedat asa, implicand, per total, circa 70.000 de militari.

Ca indicator al amplorii exercitiilor, trebuie stiut ca Moscova a dat comanda de peste 4.000 de vagoane pentru transportarea trupelor. Calculele arata ca in aceste 4.000 de vagoane pot fi transportate doua divizii blindate si mecanizate (aproximativ 30.000 de militari).

Pentru comparatie, cel mai mare exercitiu NATO de anul acesta, Trident Javelin 17, care va avea loc in perioada 8 - 17 noiembrie, va implica 3.000 de militari. Acesta pregateste insa un exercitiu mai amplu, Trident Juncture 2018, care va reuni aproximativ 35.000 de militari.

Contextul in care au loc exercitiile Zapad (Vest) 2017 este insa unul delicat. Pe de o parte, Washingtonul si Seulul au in aceasta saptamana exercitii comune in Coreea de Sud, iar pe de alta nu demult Moscova denunta manevrele militare organizate de NATO in Europa de Est.

"Exercitiile sunt o demonstratie a continuitatii in garantarea securitatii popoarelor fraterne. Acest exercitiu nu este o reactie la suplimentarea capacitatilor militare NATO in apropierea frontierelor statelor noastre, desi aceste actiuni genereaza in mod natural preocupari", declara recent ministrul belarus al Apararii.

Sa nu uitam insa ca, la inceputul lunii iulie, Administratia Putin exprima preocupare in legatura cu o serie de exercitii militare NATO programate in Europa de Est, inclusiv in zona Marii Negre, cerand o comunicare bilaterala mai eficienta pentru evitarea "interpretarilor gresite".

Antecedente periculoase

Apoi, trebuie sa ne amintim de exercitiile militare ruse din 2008, care s-au desfasurat la nord de granita georgiana in perioada 15-31 iulie. Cateva zile mai tarziu, in august 2008, fortele militare ruse au invadat Georgia.

In 2013, Rusia a demonstrat noul concept de pregatire militara, cunoscuta sub denumirea de testare neanuntata a pregatirii militare. Dupa ce au avut loc patru testari de acest fel, Rusia a mai facut inca un exercitiu militar in perioada 26 februarie - 3 martie 2014.

Sub pretextul acestui exercitiu militar, Rusia a desfasurat un contingent mare de trupe in Crimeea, care a fost folosit la anexarea peninsulei, in acelasi an.

Scenarii

Asadar, ce se va intampla daca Rusia va decide sa nu paraseasca Belarusul (tara unde deja are 1.000 de militari), sa nu retraga potentialul militar dupa exercitiile militare Zapad 2017?

Dupa parerea lui Igor Sutyagin, specialist in arme nucleare si bun cunoscator al armamentului rusesc, care a si stat la inchisoare timp de 11 ani, acuzat fiind de Moscova de spionaj in favoarea Marii Britanii, "din pacate, nu poti avea incredere in ceea ce spune Rusia".

Acesta exclude un atac asupra Tarilor Baltice, mai ales pentru ca fac parte din NATO. "Exista cai mai usoare de a te sinucide", spune el. Insa Putin e specialist in a face ceea ce nimeni nu se asteapta, asa ca Rusia poate actiona oriunde, afirma el, inclusiv din nou in Georgia.

Si Observer se intreaba care sunt adevaratele intentii ale Moscovei, notand ca mai cu seama preocupata de aceste exercitii este Polonia, aflata la o aruncatura de bat de locul antrenamentelor. In plus, aici se afla si Suwalki, o portiune de pamant subtire aflata intre Belarus si Kalinigrad, care Rusiei i-ar placea.

E adevarat ca, dupa ani de rugaminti, NATO a trimis 1.100 de militari in nord-estul tarii, din care 900 americani. Dar daca razboiul cu Moscova ar incepe, iar tancurile rusesti ar intra in Polonia, acestia ar fi exterminati imediat. Sunt mai mult o garantie ca Polonia nu va lupta singura, noteaza sursa. Insa cei mai multi analisti sunt de parere ca Rusia nu va invada o tara NATO in septembrie 2017.

"Sa vrea Rusia ca prin aceste exercitii sa intimideze Belarusul, al carui regim subred nu mai vrea sa fie un pion al lui Vladimir Putin? Vrea Moscova sa lase cateva mii de militari in Belarus? Ar putea aceste exercitii sa fie o deghizare a unei agresiuni?", se intreaba Observer, amintind ca Moscova s-a folosit de astfel de exercitii si in 1968, in cazul Cehoslovaciei.

"Marea grija e ca nu vor pleca de acolo (din Belarus - n. red.) si asta nu e paranoia", declara in iulie generalul Tony Thomas, comandantul operatiunilor speciale ale SUA.

Peter B. Zwack, general in retragere, care a fost atasat militar la Moscova in perioada 2012 - 2014, e de parere ca mesajul Rusiei e clar si e urmatorul: "Suntem cu ochii pe voi; suntem puternici; am invatat multe; nu va puneti cu Rusia!", arata New York Times.

Cat despre NATO, Alianta a transmis, prin secretarul general Jens Stoltenberg, ca "toate tarile au dreptul la exercitii ale fortelor lor armate, dar in acelasi timp ele trebuie sa-si respecte obligatia de a fi transparente" si de a respecta acordurile internationale.

Totusi, ca o precautie, SUA au trimis 600 de militari in Tarile Baltice, pe durata Zapad 2017.

In timpul Razboiului Rece, Zapad era cel mai mare exercitiu militar al URSS si implica intre 100.000 - 150.000 de militari. Dupa caderea imperiului sovietic, exercitiile au fost stopate pentru o perioada, insa reinviate in 1999. De atunci, au loc o data la 4 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#exercitii militare Rusia septembrie 2017, #Zapad 2017 Belarus Kaliningrad, #Rusia invadare Polonia, #Rusia trupe Belarus , #Rusia